Rekabet’ten yumurta üreticilerine “kartel” cezası

Rekabet Kurulu, yumurta üreticileri ve üretici birliklerine yönelik yürüttüğü iki ayrı soruşturmada toplamda 98 milyon TL ceza uyguladı.

GİRİŞ 31.10.2023 11:34 GÜNCELLEME 31.10.2023 19:07
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurulu, iki ayrı soruşturma ile yumurta üreticileri ve üretici birliklerine toplam 98 milyon TL ceza uygulandığını açıkladı. Karar, en ağır rekabet ihlallerinden olan fiyat karteli kurulması kapsamında verildi. Kurul, 14 firmanın uzlaşma isteğini kabul etti. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, ilk soruşturmada 34, ikinci soruşturmada ise 13 yumurta üretici birliğinin Rekabet Kanununun anlaşma-uyumlu eylemi yasaklayan 4. Maddesi kapsamında soruşturmaya konu edildiği hatırlatıldı. Süreç içinde 14 firma suçlamaları kabul ederek uzlaşma talebinde bulundu ve ceza verilerek uzlaşma kabul edildiği bildirilen açıklamada, 26 Ekim günü karara bağlandığı belirtildi.

Karar ile üreticilerin böle paylaştıkları, anlaşarak yumurta fiyatı belirledikleri belirtilen açıklamada, “Yumurta üreticisi teşebbüsler hakkında yürütülen ilk soruşturmada, toplam 26 teşebbüsün yumurta fiyatlarını birlikte belirledikleri ve yumurta satışı yaptıkları bölgeleri paylaştıkları tespit edilmiş ve bu davranışların rekabet hukukunda en ağır ihlal olarak nitelenen kartel niteliği taşıdığı değerlendirilmiştir” denildi.

İkinci soruşturmaya konu olan yumurta üretici birliklerinin ise anlaşarak fiyat belirleme yanında, piyasaya arz miktarını kısıtlama suçunu da işledikleri belirtilerek, “Soruşturma tarafı olan teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin bu davranışları Rekabet Kanunu’nun teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve teşebbüs birliklerinin rekabeti sınırlayıcı kararlarını ve eylemlerini yasaklayan 4. maddesi kapsamında yer almaktadır. Bu nedenle anılan soruşturmalar neticesinde, Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiği tespit edilen taraflara toplamda yaklaşık 98 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır” denildi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • VATANDAŞ 5 ay önce Şikayet Et
    Böyle şirketleri TMFS ye devredecen, birdaha hiç bir şirket caserat edemez kartellige.
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 5 ay önce Şikayet Et
    Onlara ceza kesmeyeceksin! o yumurtaları şehirin işlek meydanında tüm dahli olan yöneticilerin kafasında tek tek yumurta kırma cezası uygulayacaksın. Ardındanda vatandaşa yüzlerine tükürteceksin
    Cevapla
  • KOCA ÇINAR 5 ay önce Şikayet Et
    T.K.KOOP.ta 98.tl. iken ERNUR yumurta satış noktasından 115. TL ye bir koli yumurta aldık. Bu kadar fark olurmu?.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Çerez parası olmuş
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Allah dan korkmazlar gun 1 yumurtayı bile zor kırar hale geldik o ceza az bile haram zıkkım olsun hakkımız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle