Dünya Bankası'ndan kritik uyarı

Dünya Bankası, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın neden olduğu aksaklıkların üzerine Orta Doğu'daki çatışmanın tırmanmasının küresel piyasalarda "çifte şoka" neden olabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Bankası'ndan kritik uyarı
Dünya Bankası'ndan kritik uyarı
GİRİŞ 30.10.2023 14:57 GÜNCELLEME 30.10.2023 14:57

Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2023 sayısını, "Jeopolitik  Risklerin Gölgesinde" başlığıyla yayımladı. Raporda, Orta Doğu'da yaşanan son çatışmaların, son yıllarda sıra dışı şokların etkileriyle mücadele eden emtia piyasalarında bir belirsizlik oluşturduğu aktarıldı.

"ÇATIŞMANIN ETKİSİ ŞUAN İÇİN SINIRLI"

Dünya Bankası'nın yayınladığı raporda, Orta Doğu'daki çatışmanın emtia fiyatları üzerindeki etkisinin şimdilik sınırlı olduğu, petrol fiyatlarının çatışmanın başlangıcından bu yana yüzde 6 arttığına dikkat çekildi. Çatışmanın artması durumunda emtia fiyatlarına ilişkin görünümün hızla kötüleşeceğine işaret edilen raporda, çatışmanın etkilerinin arz kesintilerinin süresine ve ölçeğine bağlı olacağı, ticaret kısıtlamaları ve hava koşularına bağlı aksamaların da fiyatların yükselmesine neden olabileceği değerlendirilmesinde bulunuldu. Raporda, petrol arzında "küçük bir aksama" olması durumunda küresel petrol arzının günde 500 bin ila 2 milyon varil azalmasının ve petrol fiyatlarının varil başına 93 ila 102 dolar aralığına ulaşmasının öngörüldüğü kaydedildi.

"EMTİA PİYASALARI 2025'TE İSTİKRARA KAVUŞABİLİR"

Raporda, emtia fiyatlarına ilişkin tahminlere de yer verildi. Dünya Bankası'nın tahminine göre emtia fiyatları bu yıl yüzde 23,5 ve gelecek yıl yüzde 4,1 düşecek. Bankanın raporunda, emtia fiyatlarının 2025 yılında istikrara kavuşmasının beklendiği aktarıldı. Raporda, enerji fiyatlarının ise bu yıl yüzde 28,8 ve gelecek yıl yüzde 4,5 düşeceğinin tahmin edildiği aktarıldı. Brent tipi ham petrolün fiyatının bu yıl varil başına ortalama 84 dolar olmasının, küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla gelecek yıl ise varil başına ortalama 81 dolara düşmesinin beklendiği bildirildi. Raporda ayrıca altın fiyatlarının çatışmanın başlangıcından bu yana yüzde 8 arttığı kaydedildi.

KAYNAK: AA
Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında