Türkmenistan Devlet Başkanı: Türkiye ile ortaklığa hazırız

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, "Türkiye ile Türkmenistan'ın bilişim ve haberleşme teknolojileri alanında ihtisaslaşmış şirketleri arasında işbirliği tesis edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Biz buna hazırız" dedi

Türkmenistan Devlet Başkanı: Türkiye ile ortaklığa hazırız
Türkmenistan Devlet Başkanı: Türkiye ile ortaklığa hazırız
GİRİŞ 26.10.2023 16:47 GÜNCELLEME 26.10.2023 16:47
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ülkesi ve Türkiye arasındaki işbirliği görüşmelerine ilişkin "Türkmen tarafı, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri nitelik bakımından yeni düzeye çıkarmayı amaçlıyor." dedi.

Türkiye-Türkmenistan İş Forumu, Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

Berdimuhamedov, konuşmasında, ulaştırma ve haberleşme sektörünün gelecek vadettiğine dikkati çekerek, bu alanda işbirliği sürecinin güçlendirilmesi ve uyumlu bir şekilde yürütülmesi için devletin ve özel şirketlerin katılımıyla ortak "ulaştırma ve lojistik merkezi"nin oluşturulmasının amaçlandığını kaydetti.

Tarım sektörünün ekonominin önemli alanlarından biri olduğuna işaret eden Berdimuhamedov, "Ana görevimiz ülkelerimizin gıda güvenliğini sağlamak ve bu yöndeki uluslararası çabalara katkı sağlamaktır." dedi.

"İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Berdimuhamedov, ülkesinde tarım sektörüne büyük miktarda yatırım yaptıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Tarımsal verimliliğin artırılması, tohumculuk ve seleksiyon sektörünün geliştirilmesi, yeni iş teknolojilerin uygulanması konusunda Türkiye ile işbirliğini geliştirmeyi ve deneyim alışverişini öneriyorum. Bu yönde ihtisaslaşmış Türk şirketleriyle karşılıklı çıkarlara dayalı işbirliğini tesis etmeye hazır olduğumuzu belirtiyorum."

İklim değişikliğinin meydana getirdiği tehditleri vurgulayan Berdimuhamedov, su ikmal ve dağıtım sistemlerini modernleştirmeyi planladıklarını ve bu projede bölgesel ve uluslararası işbirliğine önem verdiklerini dile getirdi.

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Berdimuhamedov, Türkmenistan'da bulunan Karakum Kanalı'nın genişletilmesi ve yan kanallarının altyapısının yenilenmesiyle ilgili projeye değinerek, bu konuda da Türk şirketleriyle yakın temas içinde olduklarını aktardı.

Bilim ve teknolojinin öneminin artmakta olduğunu belirten Berdimuhamedov, "Bu bağlamda ülkelerimizin yeni taleplere uygun olarak gelişmesi ve zamana ayak uydurmaya devam etmesi önemlidir." dedi.

Berdimuhamedov, teknoloji alanında işbirliğini geliştirmeyi önererek, "Bu çerçevede iki ülkenin bilişim ve haberleşme teknolojileri alanında ihtisaslaşmış şirketleri arasında işbirliğinin tesis edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Türkmen tarafının bu yönde ortak faaliyetler yürütmeye hazır olduğunu belirtiyorum." ifadelerini kullandı.

"Türkmen tarafı, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri nitelik bakımından yeni düzeye çıkarmayı amaçlıyor." diyen Berdimuhamedov, iki taraf için de uygun olması durumunda teklifleri duymaya açık olduklarını söyledi.

Berdimuhamedov, işbirliği görüşmelerinin 6-8 Aralık'ta Türkmenistan'da organize edilecek Türk İhraç Ürünleri Sergisi çerçevesinde sürdürülebileceğini ifade ederek, bir sonraki Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nun Aşkabat'ta düzenlenmesini önerdi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Gnz 6 ay önce Şikayet Et
    deport olayının kaldırılması turkmenistan halkının ülkesine rahatlıkla gidip gelmesi için çözüm gelmesi gereken konulardan biridir. Kaç yüz veya kaç bin tane turkmenistan halkı var ki kaç senedir deport yesem gelmem diye memleketine gidemeyen ailesinden ayrı kalan
    Cevapla
  • Fidel 6 ay önce Şikayet Et
    İnsan hakları, demokrasi, hoş görü diyince akla gelen isimlerden ilk sıralarda,bizde eksiğimizi tamamlariz artık
    Cevapla
  • Fatih 6 ay önce Şikayet Et
    Türkmenistanin basindakiler halkina çok kötü zulümler yapiyorlar, zalimler! Arkadasim Türkmen, çektiklerini anlatsam sayfalar yetmez! Kuzey koreden farklari yok! Rabbim bu zalim diktatörleri yok etsin, yerine asil türkmen kardeslerimiz gelsin. Türkmen halkina çok üzülüyoruz dualar ediyoruz, bizim Türk halki olan olaylardan haberdar degil malesef, lütfen bu konular arstirilsin açiklansin
    Cevapla
  • TC.Kılıç 6 ay önce Şikayet Et
    Lütfen kardeş olalım.Bir olalım iri olalım,diri olalım.Türk islam birliğini çok acil kuralım.
    Cevapla
  • neönemivar 6 ay önce Şikayet Et
    Kardeş lafta sadece burda kaç milyon kaçak Türkmen zor durumda hiçbir çözüm sunulmuyor. Ben biizm suçumuz olmamasından dolayı vize süresi geçti. İnanın evlenmek için 40 dereden su getirdik. Hala bile.... Bi evrakişiniz varsa aylarca evrağınız gelmiyor. Ülkeye giden evli olsa bile çıkamıyor. Havalimanları rüşvetçilerle dolu. Çifte vatandaşlık ayrı bir saçmalık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle