Cevdet Yılmaz'dan Türkmenistan açıklaması: İş birliği yapmalıyız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türkmenistan doğal gazının ve elektriğinin, küresel piyasalara arzında da mutlaka iş birliği yapmamız gerekiyor" dedi.

Cevdet Yılmaz'dan Türkmenistan açıklaması: İş birliği yapmalıyız
Cevdet Yılmaz'dan Türkmenistan açıklaması: İş birliği yapmalıyız
GİRİŞ 26.10.2023 11:55 GÜNCELLEME 26.10.2023 14:14

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB'da düzenlenecek Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Rusya'dan sonra Türkmenistan'ın Türk müteahhitlerin ikinci pazarı olduğuna dikkat çekerek, "1077 proje ve 50 milyar doları aşan müteahhitlik hacmini görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam" dedi.

Cevdet Yılmaz, "Türkmenistan doğal gazının ve elektriğinin, küresel piyasalara arzında da mutlaka iş birliği yapmamız gerekiyor. Bir taraftan ikili iş birliği, Türkiye- Türkmenistan iş birliği, diğer taraftan Azerbaycan'ın da dahil olduğu 3'lü iş birliği programlarıyla mutlaka enerji alanında çok daha güçlü bir iş birliği yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

2022 yılında ülkeler arası ticaret 2 milyar doları aşmış durumda. 2023 yılında şimdiden 2,1 milyar dolarlık hacme geldi, yıl sonu itibarıyla 3 milyar doları yakalayacağımıza inanıyorum. 3 milyar dolar güzel bir rakam ama yeterli değil. 5 milyar dolar hedefi var önümüzde, 3'ten sonra 5'i hızlı şekilde yakalarız diye umuyorum. 

1077 proje ve 50 milyar doları aşan müteahhitlik hacmini görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Bu bedel dünya genelinde müteahhitlerimizin üstlendiği projelerin yüzde 11'ine tekabül ediyor. Rusya'dan sonra Türk müteahhitlerinin ikinci pazarı Türkmenistan.

İnşallah bu sene Aralık ayında Türkmenistan'a fuar vesilesiyle katılarak muadilim bakanlar kurulu başkan yardımcısıyla karma ekonomi toplantısını Türkmenistan'da yapacağız. Sağlanan ilerlemeyi görme imkanımız olacak. Ticaretle birlikte yatırımların da karşılıklı teşvik edilmesi gerekiyor.

Enerji jeopolitik gelişmelerle daha da önemli hale gelmiş durumda. Bu stratejik sektörde Türkmenistan doğal gazı ve elektriğinin küresel piyasalara arzında işbirliği yapmamız gerekiyor.

Hazar geçişli, doğu-batı orta koridorunun önemli olduğunu söylüyoruz. Ticaret anlaşmalarından kapıların iyileştirilmesine kadar birçok başlık var. Ulaştırma, ticaret ve gümrük bakanları sık sık araya gelip koridorun etkili olması için çalışmalar yapılması gerekiyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.