12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

12. Kalkınma Planı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi
12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi
GİRİŞ 24.10.2023 19:27 GÜNCELLEME 24.10.2023 19:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon'unda 12. Kalkınma Planı’nı sundu ve daha sonra iki gün halinde kalkınma Planı’nın görüşmelerine katıldı.

'ÖN GÖRDÜĞÜMÜZ RAKAM 91,6 MİLYAR TL'

Yılmaz, görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını cevapladı. Yılmaz, tarım desteklerine ilişkin olarak, “Bir defa baktığınızda, doğrudan destek dediğimiz programlarda 91,6 milyar TL 2024 bütçesinde ön gördüğümüz rakam. Tarım sektörü yatırım ödenekleri var, bu 100,6 milyar TL. Diğer taraftan, tarımsal kredi sübvansiyonları var, Ziraat Bankası başta olmak üzere, sübvanse ettiğimiz krediler var, bunlar da tarım desteği, müdahale alımları var TMO’nun, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri var, bunlara da 191,8 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Dolayısıyla, 2024 yılı bütçesinde tarım için toplam ayırdığımız rakam 384 milyar Türk lirası” ifadelerini kullandı.

'EYT HADİSESİ BELLİ ORANDA ETKİLEYECEK'

Sosyal güvenlik açığına ilişkin soruya Yılmaz, “Esas mesele bu 'emeklilikte yaşa takılanlar' dediğimiz EYT meselesi diye düşünüyorum. Bu sene 2 milyonun üzerinde insan buradan emekli oldu ama toplamda 5 milyona kadar bir potansiyel var, bunlar zaman içinde sisteme girecek. Bu yıl sisteme girenlerin etkisi de yılın sonuna doğru sisteme girenlerin etkisi önümüzdeki yıllarda daha fazla görülmüş olacak. Dolayısıyla bu EYT hadisesi sosyal güvenlik sistemimizi elbette belli oranda etkileyecek” dedi.

Görüşmelerin sonunda 12. Kalkınma Planı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TEKLİFİ DE KABUL EDİLDİ

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, kentsel dönüşüm ile ilgili teklif kabul edildi.

"Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.
Teklifle, 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde hasar tespit raporlarına dayalı tesis edilen idari işlemlere karşı açılan davalara usul getiriliyor. Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gereken hallerde, dosyanın tekemmülünden itibaren 15 gün içinde keşif yapılacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalar hakkında da bu madde hükümleri bulunduğu aşamadan itibaren uygulanacak.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'daki "rezerv yapı alanı" tanımında değişikliğe gidiliyor. Rezerv yapı alanı tanımında yer alan "yeni yerleşim alanı olarak" ibaresi metninden çıkarılıyor.

Riskli yapı tespiti Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılabilecek.
İstanbul'da dönüşümü hızlandırmak için başlatılan "yarısı bizden" kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım yapılabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapılıyor. Kentsel dönüşümlerde, yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilecek.

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    her alanda üretim üretim üretim güçlü Türkiye için hedefler kolay tutsun
    Cevapla
  • ÇİFCİLER 6 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım siz tarım desdegi diyorsunuz ziraat bankası kıredi diyor istediğine veriyor istemediğini vermiyor benim buğday yulaf arpa desdegi var kırediniz olumlu sonuçlanmadı diye vermiyorlar çifciye desdegi devletmi veriyor yoksa ziraat bankasımı saygılarımla
    Cevapla