Yerli üretici afet durumunda kesintisiz iletişim sağlayan cihaz geliştirdi

Nesnelerin interneti, aviyonik sistemler ile iletişim, ağ ve kontrol sistemleri gibi teknolojinin birçok alanında faaliyet gösteren yerli bir firma, afet bölgesinin 2 günlük iletişim ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede cihaz geliştirdi.

Yerli üretici afet durumunda kesintisiz iletişim sağlayan cihaz geliştirdi
Yerli üretici afet durumunda kesintisiz iletişim sağlayan cihaz geliştirdi
GİRİŞ 22.10.2023 11:42 GÜNCELLEME 22.10.2023 14:14
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Pavo Group Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Özer, AA muhabirine; haberleşme, güvenlik, yazılım, veri merkezi ve aviyonik üzerine teknolojiler geliştiren yerli ve milli AR-GE, tasarım ve üretim yapan bir şirket olduklarını anlattı.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet yönetimi alanında çalışmalar geliştirmeye karar verdiklerini belirten Özer, bu kapsamda bir Afet Tamamlayıcı Haberleşme Sistemi (ATHS) tasarladıklarını söyledi.

Özer, depremde temel problemin haberleşmenin kesilmesi sonucunda koordinasyonun sağlanamaması olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz cihazı bahçenizde açarsanız, etrafta hiçbir baz istasyonu yoksa hatta herhangi bir şebekeyle bağlantı kuramasa dahi sizi telefonla konuşturabiliyor. Mesela Turkcell yazan yerde AfetCell yazıyor. Ayrıca üzerindeki anten sayesinde uydu ile bağlantı sağlayarak sizin dışarı aramanızı mümkün kılıyor. Cihazımızla olası afet bölgesinin neredeyse 2 günlük iletişim ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Kapsama alanı yaklaşık 10 kilometrekare ve aynı anda 200 kişinin iletişim kurmasına olanak tanıyoruz."

ZORLU HAVA ŞARTLARINA DAYANIKLI

ATHS'nin uydu bağlantısı olmayan uzak bölgelerde iletişim bağlantısı sağlayabileceğini aktaran Özer, çalışma sıcaklığı, su ve toz direnci ve darbe direnci dahil olmak üzere zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlandığının altını çizdi.

Özer, gerekirse ATHS uydu modülünü etkinleştirerek kayıtlı cihazların uydu terminalleri aracılığıyla uzak bir merkeze erişebileceğini, mevcut olduğunda internet ağ bağlantıları kurmak için bakır ve fiber arayüzlerin kullanılabileceğini dile getirdi.

Kullanımı kolay, tek tuşla açılabilen bir ürün olduğunu ifade eden Özer, "Şu anda AFAD ile bir protokol imzalamak üzere görüşüyoruz. Kendilerine ayda 150 adet üretim yapabileceğimizi söyledik. Bu ürünün ilk aşamada İstanbul'da kullanılması öngörülüyor." dedi.

Enkaz altında aktif olan bir cep telefonunu bulabilecek cihaz da geliştirdiklerini anlatan Özer, telefonun kendilerine ne kadar uzak olduğunu görebildiklerini ve bunun da yine arama ve kurtarma çalışmaları açısından önemli olduğunu bildirdi.

Özer, henüz ürüne dönüştürülmemiş Audiocopter isimli bir akustik dron da geliştirdiklerini anlatarak "Dağlık bir alan düşünün, dronumuz insan sesini diğer seslerden ayırt ederek arama kurtarma olanaklarına fayda sağlayabilecek." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 9
  • ugur 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiye yeni teknoloji kurmalı üstüne de yerli milli telefon ...
    Cevapla
  • TR 54 - SAKARYA 6 ay önce Şikayet Et
    Bildiğim kadarıyla, TC.Devletimiz aynı anda 24/7 en az 81 Milyon kişinin kesintisiz internet ağı ve iletişim kurmasına olanak tanıyan system üzerine çalışıyor, Uzay teknolojisiyle geliştirilen Uydu platformuyla mümkün olacak, inşallah !
    Cevapla
  • G Efe 6 ay önce Şikayet Et
    Yav siz çalışıp didiniyorsunuz ya Allah cc sizi mucit yapmazmi Elleriniz dert görmesin Akliniz duru kalsın varolun inşallah
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    berketli olsun
    Cevapla
  • Ferhat 6 ay önce Şikayet Et
    Başladı mı geliştirme gelir zamanla Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle