Alman devinden TCMB için 'şahin' faiz beklentisi

Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, yüzde 40'lık TCMB politika faizi beklentisini öne çekerken; gelecek haftaki toplantıdan ise, 500 baz puanlık faiz artışı beklediğini açıkladı.

GİRİŞ 21.10.2023 08:54 GÜNCELLEME 21.10.2023 13:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Deutsche Bank ekonomistleri Yigit Onay ve Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) politika faizi beklentilerini açıkladı. Ekonomistler, artan jeopolitik riskler ve bu risklerin Türkiye’nin enflasyon ve ödemeler dengesi dinamikleri üzerindeki olası etkilerini gözeterek, para politikası görünümüne ilişkin öngörülerini güncellediklerini ve artık kasım ve aralık aylarında TCMB'den 250’şer baz puanlık faiz artışı beklediklerini belirtti.

Ekonomistler, önümüzdeki hafta perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ise, 500 baz puanlık faiz artırımı beklediklerini kaydetti.

YÜZDE 40 BEKLENTİSİ

Ekonomistler, faiz artışlarının bir haftalık repo faizinin yüzde 40’a ulaşmasıyla son bulacağı görüşlerini korumakla beraber, bu seviyeye önceki tahminlerine göre daha erken şekilde, yıl sonunda ulaşılacağını düşünüyor.

Kurum daha önce yüzde 40 nihai politika faizi seviyesine yerel seçimin ardından 2024’ün ikinci çeyreğinde ulaşılacağını öngörmüştü.

Notta, böyle bir politikanın, “Enflasyon beklentilerini kontrol altına alma, Merkez Bankası’nın ekonomiyi sürdürülebilir bir patikaya sokma ve kredibilitesini güçlendirme hedefleriyle daha uyumlu olacağı” ifade edildi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • Momser Kesut 6 ay önce Şikayet Et
    Bizim millet cehennemi dolduracak diğer ülkelerdeki Müslümanlara yer kalmayacak zaten. Faizi düşürürsün millet azar yükseltirsin milletin alım gücü düşer. Alım gücü düşsün müstehak bu millete.
    Cevapla
  • emrew 6 ay önce Şikayet Et
    yüksek faiz alımı düşürdü insanlar artık satın alırken 2 kere düşünüyor. düşük faizle insanlar gidip araba altın alıp piyasanın içinden geçiyorlardı şimdi hepsi elinde patladı biz alışmışız yüksek faize düşürünce uyanıklık çakallık peşine düştük...
    Cevapla
  • sems 6 ay önce Şikayet Et
    Düşük faizi uygulamaya kalkarken Faiz sebep enflasyon sonuç idi. Şimdide Yüksek faiz yüksek enflasyon. Biri izah etsin.
    Cevapla
  • Hakkı 6 ay önce Şikayet Et
    Diğer ülkeler bizden mal almamak için 40 takla atıyor biz herşeyi dışardan alıyoruz. Çin model i uygulanmalı herşeyi kopyaliyacan hiç bir şey almiyacan dışardan. Gerekirse soğan ekmek yiyecen dış ülkeden birşey almiyacan.
    Cevapla