Otomobil fiyatları hızla değişti: Yine de kimse almıyor rekor geldi

Hükümetin aldığı önlemler ve kredi faizlerindeki yükseliş sonrası otomobil piyasasında fiyat dengesi tamamen değişti. Fırsatçıların tünediği sektörde köpük dağılmaya başlarken satılıkta bulunan ikinci el araç sayısı rekor kırdı.

GİRİŞ 19.10.2023 13:03 GÜNCELLEME 19.10.2023 14:26
Bu Habere 292 Yorum Yapılmış

Haber7/ Fuat Öner

Pandemi sonrası tedarik sıkıntısı ve emtia fiyatlarında yükselişle beraber fırsatçıların ana odağı haline gelen otomobil sektöründe dengeler değişiyor.

Son dönemde hükümetin kararlılıkla attığı adımlar otomobil piyasasında etkilerini göstermeye başladı.

ÖNLEMLER VE SIFIR KAMPANYALAR DENGEYİ DEĞİŞTİRDİ

Otomobil satışları son 2 yılda yaşanan fahiş fiyat, araç bulunamaması, sıfır araçların stoklanması, aksesuar zorunluluğu, ikinci el fiyatın sıfırdan daha yüksek olması gibi sorunlarla gündemdeydi.

FİYAT BALONU FIRSATÇILARIN ELİNDE PATLIYOR

Şimdi ise alınan önlemler sonrası stokçuların piyasadan çekilmesi ve sıfır otomobillerin bollaşması sebebiyle herkesin al-satçı olduğu piyasaya adeta sinek avlıyor.

  • Otomobilin yavaş  yavaş yatırımcı aracı olmaktan çıkmasıyla beraber  ikinci elde sarı sayfalarda yer alan ilanların sayısı hızla artarak rekor kırdı.
     

SATILIK İKİNCİ EL ARAÇ SAYISI 1 MİLYONA DAYANDI

Satışların oldukça sakin olduğu ikinci el otomobil sektöründe, sadece bir ilan sitesinde toplam satılık sayısı Eylül 2023’te 929,148 adetle rekor kırmışken, şimdi bu rakam 959,625 ile rekor tazeledi. Satılık ikinci otomobil ilanı ise 507.335 adetten 527,498’e yükseldi.

SATIŞLAR HENÜZ İSTENEN DÜZEYDE ARTMADI

Fiyatlardaki düşüş sonrası satışlarda artış devam ederken aynı zamanda bunu gösterge satılık araç sayısının hızla artmasına rağmen istenilen düzeyde alıcı bulunamadığını olarak yorumlanıyor.

Önlemler ve kredi maliyetlerinde yükseliş ve sıfır araç kampanyaları sonrası ikinci e otomobil piyasasında yüzde 15-20’ye varan fiyat düşüşleri olsa da önümüzdeki dönemde fiyatlarda düşüşün sürmesi bekleniyor.

ERDOĞAN: SPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞLARI ORTADAN KALKIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen 26'ncı Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi "Otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ortadan kalkmaya başladı. Benzer bir tablonun konut ve kira fiyatlarında yaşanacağına inanıyoruz. Piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar uygulayacağız. Fırsatçılık peşinde koşanlara nefes aldırmayacağız" dedmişti.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 292
  • Kadir 6 ay önce Şikayet Et
    Boş yorumlar yapanlar var, piyasa düşmez, mart ayına kadar aldınız aldınız alamadınız daha çok bakarsınız düşsün diye, kimse 1 milyona aldığı arabasını 750 bine vermez bunu hepimiz biliyoruz, kredi faiz oranları normale gelince yine al satçılar çoğalacak, kredi çekip araç alıp satanlar vardı, sıfır araçtada aynı yaptılar 100 bin extra dan para verdiğinde araç geliyordu hemen.
    Cevapla
  • Ali 6 ay önce Şikayet Et
    Sende al satçılardansın belli ki
    Cevapla
  • Karşıyım 6 ay önce Şikayet Et
    Önüne gelen alım satım yapiyor adam öğretmen araç alım satımı yapıyor o zaman da galeri sahipleri de okulda ders versin
    Cevapla
  • Adam 6 ay önce Şikayet Et
    Dusen fiyat gormuyorum sahin arabasi 250 bin tl haa
    Cevapla
  • Baki 6 ay önce Şikayet Et
    Yüksek kredi orenlari alım gücünü düşürüyor...ayrıca k.karti ve normal kredilerin faiz oranları sabit gelirli vatandaşı gecikmelerde tedirgin ediyor ve sonrasında borçlarını kendi öz malı olan ve maliyeti yüksek olan araçlarıni satıp ödemeyi mantıklı oluyor. Lakin bu döngü araç alacaklarida rahatsuz ettiği için piyasa kapanıyor...kitleniyor . Bir an önce araçlarını satmak isteyedüşürüyor
    Cevapla
  • Otomobil. 6 ay önce Şikayet Et
    Yıl başından sonra herşeye zam gelince millet ikinci ele yönelecek mecbur. Araç fiyatları uçacak yeniden.
    Cevapla
  • MTA n 6 ay önce Şikayet Et
    Bütün galeriler in onu 0 km araç dolu zama zam kampanyası yapılır eritilir japon arabaları piyasada hızla büyüyen bı pazar oluşturacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle