Resmi Gazete'de yayımlandı: Nükleer tesisler için yeni karar!

Nükleer tesislere faaliyet yetkisi verilmeden önce tesisi işleten tüzel kişiler oluşabilecek nükleer hadiselerden kaynaklanan zararlara ilişkin hukuki sorumluluklar kapsamında sigorta veya teminat gösterecek.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Nükleer tesisler için yeni karar!
Resmi Gazete'de yayımlandı: Nükleer tesisler için yeni karar!
GİRİŞ 19.10.2023 10:28 GÜNCELLEME 19.10.2023 10:32

Nükleer Düzenleme Kurumu ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca hazırlanan "Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nükleer tesis işleten tüzel kişinin nükleer hadiselerden kaynaklanan nükleer zararlara ilişkin hukuki sorumlulukları kapsamında yaptırmaları gereken sigortaya veya göstermeleri gereken teminata ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

YENİ KURALLAR DETAYLANDI

Yönetmelik kapsamında, nükleer tesis işleten kişi, Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından faaliyetine ilişkin yetkilendirme yapılmadan önce, nükleer maddenin taşınmasına ilişkin izin verilmeden önce ve transit geçişin gerçekleşmesinden 30 gün önce nükleer tesis için sigorta yaptırmak veya teminat göstermek zorunda olacak.

İşleten, her nükleer tesis ve her taşıma faaliyeti için, nükleer maddelerin Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik alanında yapılacak ve Kurumun iznine tabi her transit geçişine yönelik olarak ilgili faaliyet süresince geçerli, yönetmelik ile belirlenen tutarda ve zamanda sigorta yaptırmak veya teminat göstermek ve sigorta ya da teminata ilişkin belgeyi Kuruma sunacak.

İşleten tarafından sunulan sigorta bedeli veya teminat tutarı, termal gücü 10 megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile Kurum tarafından nükleer tesis işletmek için verilecek lisans öncesi yapılacak değerlendirme ile belirlenecek diğer nükleer tesisler için 700 milyon avro, bu kapsama girmeyen nükleer tesisler için 70 milyon avro ile sınırlı tutuldu.

Sigorta bedeli veya teminat tutarı, nükleer maddelerin taşınması için 80 milyon avro ve nükleer maddelerin transit geçişlerinde 80 milyon avro ile sınırlı olacak.

Sigorta yaptırma veya teminat gösterme yükümlülüğü yerine getirilmeden nükleer faaliyetin yürütülmesi halinde yaptırım uygulanacak.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.