50 milyar dolarlık anlaşmaları işaret ettiler: Türkiye ve BAE bağlarını güçlendiriyor

Başarılı adımlarla savunma sanayisini üst seviyelere çıkaran Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) ile imzaladığı savunma alanındaki işbirliği anlaşmaları dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

GİRİŞ 14.10.2023 15:10 GÜNCELLEME 14.10.2023 15:15
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Savunma sanayisini konu alan haber sitesi DefenseNews, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) arasına savunma alanında imzalanan anlaşmaları yakın takibe aldı. Basın kuruluşu, Türkiye ve BAE'nin işbirliği yaparak anlaşmaya vardığı 23 sözleşmeye dikkat çekti.

TÜRKİYE VE BAE BAĞLARINI GÜÇLENDİRİYOR

"Türkiye ve BAE onlarca anlaşmayla savunma sanayii bağlarını güçlendiriyor" başlığıyla yayınlanan haberde, "Türkiye- Birleşik Arap Emirlikleri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve BAE'nin savunma sanayileri arasındaki iş birliğini desteklemek amacıyla 24 çerçeve anlaşması imzaladığını duyurdu." İfadelerine yer verildi.

Anlaşmaların iki ülke arasında 2022'den beri süren farklılarda uzlaşmaya varılmasıyla imzaladığını yazan DefenseNews, söz konusu ülkelerin Temmuz 2023'te 50,7 milyar dolar değerinde 13 anlaşma imzaladığını bildirdi. Temmuz 2023'te imzalanan 13 anlaşmanın içeriğinin ise, savunma ve uzay sektörleri olduğu aktarıldı.

SAVUNMA FUARINDA İMZALANDI

İki ülke arasında anlaşmaların Türkiye'deki SAHA EXPO savunma fuarında imzaladığı bildirildi. Toplantıya Edge Group'tan 10 iştirak ve 125 Türk savunma şirketi katıldığı ifade edildi.

Toplantıya katılan firmalar arasında Türk savunma sanayisinin önemli isimlerinden askeri alanda ASELSAN; havacılık teknolojisi alanında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii; motor üreticisi TUSAŞ; füze üreticisi ROKETSAN; drone üreticisi BAYKAR; askeri yazılım üreticisi HAVELSAN avunma teknolojileri firması STM'nin yer aldığı belirtildi.

HALUK BAYRAKTAR'IN SÖZLERİNE YER VERDİLER

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar'ın sözlerine yer veren DefenseNews, "BAE ile hali hazırda geniş çaplı bir savunma sanayi işbirliği var. Bu etkinlikte, küçük ve orta ölçekli (savunma) kuruluşlarının katılımıyla bu ilişkiyi geliştirmek için niyet mektupları imzaladık. Sinerjiyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

MALATH KURULDU

Yeni anlaşmaların bir parçası olarak Edge Group, holdingin SAHA ile iş birliğini yürütmek üzere BAE'de MALATH adında bir organizasyon kurdu.

MALATH'ın tek görevinin BAE-Türkiye savunma programlarını koordine etmek olduğu aktarıldı. Bayraktar, bu programların ortak projeler, doğrudan ticaret, yatırım ve ortak üretimi kapsayacağını ifade etti.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Harbinger35 6 ay önce Şikayet Et
    Bravo
    Cevapla
  • omar 6 ay önce Şikayet Et
    isalam ülkelerinin tabanları, yani halkları, kralları yöneticilerinden daha cesur. özellikle arap yöneticileri halâ haclıların blöfleri, şantajları ve tehditlerinden korkuyor, hiç bir ilerleme kaydedemeden herşeye boyun eğiyorlar.
    Cevapla
  • Dede 6 ay önce Şikayet Et
    BAE pazarini gçlenmeliyiz
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 6 ay önce Şikayet Et
    ABD, Gri Bölge Operasyonlarını doğru yürütmüyor ve sürekli tepki çekiyor. Ülkeler, politikacılar, liderler, güç odakları bunları içten içe muhakeme ediyor. Eğer ABD bu içten içe gelişen durumu iyi okuyamaz ise Rusya’nın ve Çin’in daha belirgin şekilde bu durumu konsolide etme şansını yakalayabileceğini söyleyebiliriz.
    Cevapla
  • Bilge adam 6 ay önce Şikayet Et
    Zaten iş o yöne evrilmeye başladi. İsrail olayında özellikle ABD İngiltere, Almanya ve Fransa'nın tutumu tam bir haçlı birliği görüntüsü verdi. 1.5 milyarlık İslam aleminin ticari dengeleri yeniden gözden geçireceği aşikar görünüyor. Batıdan aldığı mallarin ve hizmetlerin yüzde yirmisi için doğuyu tercih etmesi bile yeterli. Bir noktada İsrail ile yol ayırımı olabilir.
    Cevapla
  • Kutahyali 6 ay önce Şikayet Et
    Artık sonunuz geldi birbirine düşman gösterdiğiniz Müslümanlar geçte olsa uyanıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle