5 bin liralık ikramiyede ayrıntılar netleşti: Ölüm aylığı alana hissesi oranında ödeme

12.5 milyon emekliye 61 milyar liralık ödeme yapılacak. İki dosyadan aylık alanlar yüksek olandan ikramiye alacak. Ölüm aylığı alana hissesi oranında ödeme yapılacak

5 bin liralık ikramiyede ayrıntılar netleşti: Ölüm aylığı alana hissesi oranında ödeme
5 bin liralık ikramiyede ayrıntılar netleşti: Ölüm aylığı alana hissesi oranında ödeme
GİRİŞ 15.10.2023 09:37 GÜNCELLEME 15.10.2023 09:38
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Emeklilere ödenecek olan 5 bin liralık ikramiyeye ilişkin yasal düzenleme Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, 2023 Ekim ödeme döneminde aylık ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere, dosya bazında 5 bin lira ödenecek. Ölüm aylığı dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak. Dul ve yetimlerin hisseleri oranında hesaplanacak.

DOSYA BAZINDA ÖDEME

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne, emeklilere 5 bin lira ödeme yapılmasına ilişkin düzenleme eklendi. Buna göre, 2023 Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere, dosya bazında 5 bin lira ödenecek. Bu ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak.

ÇALIŞAN ALAMIYOR

Teklife göre, 1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil çalışması olanlar, faaliyette bulunanlar, yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak. Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye imkân veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak. Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacak.

KAPADOKYA'YA İZİNSİZ YAPIYA 608 BİN LİRA CEZA

TEKLIFLE, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Kapadokya Alanı'nın tarihi ve kültürel değerleri, dokusu ve doğal kaynak değerlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması halinde uygulanacak idari para cezalarının kapsamı belirleniyor. Kapadokya Alanı'nda izinsiz yeni yapı, izinsiz kaya oyma, doğal dokuyu bozacak şekilde izinsiz toprak alma, gelir karşılığı izinsiz çekim yapma gibi durumlarda 16 bin liradan 608 bin liraya kadar idari para cezası getiriliyor.

15 KASIM'DAN ÖNCE HESAPLARA YATACAK

YASAL düzenlemeyle 12.5 milyon emekliye 61 milyar liralık ödeme gerçekleştirilecek. Tek seferlik, dul ve yetimlerin de yararlanacağı 5 bin liralık ikramiye 15 Kasım'dan önce emeklilerin hesabında olacak. Vefat eden eşinden yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alan 2.500 lira alacak. İki dosyadan aylık alanlar yüksek olandan ikramiye alacak. Şirket kaydı, şirket ortağı olan Bağ- Kur'dan emekli aylığı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanmayacak.

KAYNAK: SABAH
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • vdt 6 ay önce Şikayet Et
    Şu anda emekli olarak çalışıyorum, devlet benden her ay "ileride benim hiç bir işime yaramayacak" 7000 tl destek primi kesiyor, ama çalışıyorum diye 5000 tl yi vermiyor. Yanlış yapıldı, herkese verilmeliydi, ayrım yapılması doğru olmadı, 4000 bin verseydin herkese verseydin, yada hiç vermeseydin daha iyiydi.
    Cevapla
  • Emekli Memur 6 ay önce Şikayet Et
    Sadaka istemiyoruz. Alın sizin olsun, gidin artık yoruldunuz. gittikçe batıyorsunuz.
    Cevapla
  • H Sabri KARADENİZ 6 ay önce Şikayet Et
    Banka emeklilerine neden kapsam dışı bırakılıyor. Bayram ikramiyesinide kapsam dışı bırakılıp daha sonra mahkeme kararı ile kabul edilmişti. Bizlerde Ssk kapsamına tabi olduğumuza göre neden verilmez.
    Cevapla
  • Ruhi 6 ay önce Şikayet Et
    Ölüm aylığı konusu bi hayli karışık Kalan eş eğer kendi emekliliği yok ve başka yerden maaş ya da herhangi bir düzenli ödeme almıyor ise maaşın tamamını almalı
    Cevapla
  • muraty 6 ay önce Şikayet Et
    Emekli olupta sgk sız çalışan almasın sma emekli aylığı yetmediği için dgk lı çalışan almalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle