Gaz fiyatlarında İsrail-Filistin etkisi

Avrupa'da gaz fiyatları İsrail-Filistin çatışmasının başlamasının ardından artmaya devam ederken, fiyatlar bugün yüzde 4,3 yükselişle kapandı.

GİRİŞ 13.10.2023 22:55 GÜNCELLEME 14.10.2023 10:38
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de, kasım vadeli kontratlarda doğalgazın megavatsaat fiyatı dün 53 avrodan kapanmıştı.

Bugün 51 avro seviyesinden açılan fiyatlar, günü dünkü kapanışa göre yüzde 4,3 artışla 55,3 avrodan kapandı.

Böylece kasım vadeli kontratlarda Avrupa'da gaz fiyatları, son bir haftada yüzde 44,7 artış gösterdi.

İsrail-Filistin çatışmasının 7 Ekim'de başlamasının ardından yükseliş eğilimine giren fiyatlar, İsrail'in talebi üzerine ABD'li enerji şirketi Chevron'un Doğu Akdeniz'deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurmasının arz güvenliğine yönelik endişeleri körüklemesiyle tırmanışa geçmişti.

Finlandiya ve Estonya arasında doğalgaz akışını sağlayan Balticconnector boru hattında tespit edilen olağan dışı basınç düşüşü sebebiyle vanaların kapatılması ve boru hattının onarımının 5 ay süreceğinin açıklanması da fiyatlarda yukarı yönlü baskıya yol açtı.

Ayrıca, Avrupa'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle gaz talebinin yükseleceğine yönelik beklentiler de fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturdu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    İsrail dünyaya kaç metreküp ğaz satıyorda piyasaları etkiliyor yine yahudi oyunu var bu işte yahudi savaşıda kara çevirdi bunlarla ticareti kesen çok kar eder yahudiden mal emtia para alışverişi olan uzun vadede kaybeder
    Cevapla
  • corumlu19 6 ay önce Şikayet Et
    sayin putinden gaz fiyatlarına israil zulmu bitmediği müddetçe artıracağım diye bir açıklama beklerim... her gün için yüzde 5-10 zam ile devam edeceğini açıklamasını beklerim..dinsizin hakkından imansız gelir..bu sayede avrupa insanı ayaklanır..
    Cevapla
  • Cenk 6 ay önce Şikayet Et
    Avrupaya gaz gerek yok battaniye örtünsünler
    Cevapla
  • ali 6 ay önce Şikayet Et
    Olur
    Cevapla
  • Bekir 6 ay önce Şikayet Et
    Avrupa gazi onu olarak abd li suale gas kayaç gazi üreticilerinden alıyor Rus gazi kesildi Simdi almanya abd nin belirleyeceği fiyattan tipis tıpış almak zorunda Şimdi anladınızmı ukrayna savaşını kim neden çıkardı Şimdi anladınızmı hamas israil savaşı neden çıktı Yoksa sen hala anlamadinmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle