Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaşmış durumdayız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi.

GİRİŞ 12.10.2023 14:36 GÜNCELLEME 12.10.2023 14:36
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-IMF toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi.

Şimşek pozitif reel faiz eşiğine ulaşmak için yapılması gerekenlerin henüz bitmediğini de söyledi.

"TÜRK LİRASI'NIN TEMEL GÖSTERGELERİ SAĞLAM"

Şimşek, konuşmasında Türk Lirası'nın temel göstergelerinin sağlam olduğunu belirterek, para biriminin "çekici" göründüğünü belirtti.

"TÜRKİYE POLİTİK İSTİKRARA SAHİP BEŞ YIL GEÇİRECEK"

Bakan Şimşek, yerel seçimlerin genel seçimlerle ayırt etmek gerektiğini, Türkiye'nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini kaydetti.

Şimşek, toplantıdaki konuşmasında geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da vurguladı.

POLİTİKA FAİZİ: YÜZDE 30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından 2.150 baz puan artışla yüzde 30'a yükseltti. TCMB önümüzdeki dönemde de sıkılaştırma adımlarına devam edebileceği mesajı verdi.

"OLASI EUROBOND İHRACI İÇİN PİYASA ŞARTLARINA BAKIYORUZ"

Şimşek, olası bir eurobond ihracı için piyasa şartlarına baktıklarını büyük olasılıkla yılsonundan önce bunu gerçekleştirebileceklerini söyledi.

IMF, Dünya Bankası toplantıları için Fas'ta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, yıl bitmeden ihracın gerçekleşmesini beklediğini de söyledi.

"MÜZAKERELERİN SON AŞAMASINDAYIZ"

Körfezden Türkiye'ye gelmesi beklenen kaynaklara ilişkin bir soruya ise Şimşek, "Müzakerelerin son aşamasındayız" yanıtını verdi.

Şimşek 23 Ekim'de başlaması planlanan yeni bir Körfez ziyareti planlıyor. Abu Dabi, Doha ve Riyad'a gidilmesi planlanırken bu ziyarette Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 50 milyar dolar olarak daha önce varılan anlaşmanın "ilk somut adımları" gerçekleşecek.

KAYNAK: REUTERS
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Yüksek faiz fakiri zengine köle etti, faiz bu kadar yükseltildikten sonra diğer ekonomi yönetmenleri yönetemez miydi yani. Ah ah
    Cevapla
  • Fuat 6 ay önce Şikayet Et
    Sayın Mehmet Bey Liyakatli bir Ekonomist o işini bilir! Sayın Mehmet Şimşek Beyin başarısından rahatsız olanlar dini polemik ve faiz polemiği dezenformasyon yayıyorlar! Ayni Ottomanlının batığı devirlerde aman değirmencilik yapmayın un çiğnersiz günah olur! Aman ticaret yapmayın teraziye yanlış tatarsınız günah olur derlermiş ve milletin aklını fikrini dini dezenformasyon çelerlermiş!
    Cevapla
  • Adnan 6 ay önce Şikayet Et
    Bence en iyi yol IMF den borç alınması hem daha düşük faiz öderiz hemde para için kimseye eğilmemiz gerekmez
    Cevapla
  • Hakan 6 ay önce Şikayet Et
    Faiz haramdır ve asla faiz artışı çözüm olmayacak ayet ile sabit
    Cevapla
  • Reis Varolsun 6 ay önce Şikayet Et
    Reisimiz kesinlikle emekli düşmano değildir. En çok oyu emekliden alıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle