TZOB uyardı: Kahverengi kokarca istilası fındık üretimini tehdit ediyor!

Kahverengi kokarca böceği zararlısı, kivi ve fındık üretiminde önemli bir tehdit haline geldi. Karadeniz'i istila eden kokarca böceği özellikle fındıkta yüzde 25'lere varan zarara yol açıyor.

GİRİŞ 12.10.2023 12:13 GÜNCELLEME 12.10.2023 14:42

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal ürünlere zarar veren bir böcek türü olan "kahverengi kokarca" ile ilgili bir uyarıda bulundu.

Bayraktar, fındıkta bu yıl yüzde 25'lere varan oranlarda zarara yol açtığının tahmin edildiğini, bu nedenle bazı üreticilerin yetiştirdikleri fındığı satamadıklarını belirtti.

KAHVERENGİ KOKARCANIN ZARAR VERDİĞİ ÜRÜNLER

Kahverengi kokarcanın, başta fındık olmak üzere, elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkilere zarar verdiğine dikkati çeken Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

Fındıkta, Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 25'lere varan oranlarda zarara neden olduğu tahmin ediliyor. Zararın boyutları üreticilerimizi mağdur ediyor. Bu hastalık nedeniyle randımanın yüzde 30-35'e kadar düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satamadı.

TEDBİR ALINMAZSA YAŞANACAK ZARAR

Bayraktar, tedbir alınmadığı taktirde, fındıkta 12,8 milyar lira olan üretim değerinin 6,4-9,6 milyar lirasının ve 2,1 milyar dolara varan ihracat değerinin de 1,1-1,6 milyar dolarının tehdit altında olacağına işaret etti.

"TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMELİ"

Söz konusu zararlının, Türkiye'nin önemli ihracat ürünü olan fındıkta kötü sonuçlara yol açmaması için topyekün mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

Yoğunluğun olduğu yerlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, ziraat odalarımız ve üreticilerimiz bu yoğunluğu ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları ivedilikle başlatmalıdır. Ziraat odalarımız bu konuda gerekli faaliyette bulunmaya hazırdır. Ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden olan ve 2,1 milyar dolar döviz kazandıran fındığın geleceği için acilen tedbirler alınmalıdır.

ÜRETİCİLERİN EĞİTİM ALMALARI GEREK

Bayraktar, üreticilerin bu konuda eğitim almalarının da şart olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Konunun yüz yüze, afiş ve broşürlerle üreticilerimize anlatılmasına devam edilmelidir. Evimizde, depomuzda, samanlığımızda ve benzeri yerlerde kahverengi kokarcaları gördüğümüzde onları imha etmeliyiz. Kahverengi kokarca nisan ayına kadar evimizde, depomuzda, samanlığımızda kışladıktan sonra tarımsal alanlara yayılıyor.

Bu sebeple kışlamış erginlerin, kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için bulunduğunuz yerin, Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüğü ve belediye ile irtibata geçerek, halk sağlığı açısından zararlı olmayan ilaçlarla ilaçlanması sağlanmalıdır.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.