Jefferies: 33 trilyon dolarlık borç Bitcoin fiyatını uçurabilir

Kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin, para arzında olası yeni bir artışı avantaja çevirebilir.

GİRİŞ 10.10.2023 15:44 GÜNCELLEME 10.10.2023 15:45
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

33 trilyon dolarlık borç, ABD ekonomisini zor durumda bırakıyor. Uzmanlar, Fed’in kendini yeniden para arzını artırmak zorunda bulabileceğinin altını çiziyor. Bunun ise Bitcoin’in fiyatını belirgin şekilde yükseltme ihtimali bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin sürekli göz ardı ettiği 33 trilyon doları bulan borcunun, Bitcoin fiyatında 'kritik bir patlama’ya yol açabileceği düşünülüyor.

YENİ BİR PARA ARZI FURYASI MI?

Bitcoinnews’ten Alex Lari’nin haberine göre, Jefferies'in küresel sermaye stratejisi başkanı Christopher Wood, ABD ekonomisi, 33 trilyon dolarlık göz korkutucu ‘borç sarmalı'yla uğraşırken, Fed'in kendisini para basma çabalarına yeniden başlamak zorunda kalabileceği bir ortamda bulabileceği konusunda uyarıyor.

Bu olasılığın, oldukça güçlü seyreden ABD Doları’nın devalüasyonu gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilme ve bunun sonucunda Bitcoin'in değerinde bir artışa neden olma ve piyasanın en hacimli kripto parasını bir değer deposu olarak altının statüsüyle eşitleme ihtimali bulunuyor.

ENFLASYONA KARŞI TEDBİRLER: ALTIN VE BİTCOİN

Wood, paylaştığı notta, “Bu, hem Bitcoin'i hem de altını enflasyonun yeniden canlanmasına karşı temel korunaklı alanlar olarak öne çıkaracaktır” diyor ve ekliyor: “En önemlisi, Fed de dahil olmak üzere G7 merkez bankaları, alışılmadık para politikasından sorunsuz ve kolay bir şekilde çıkamayacak ve sonuçta şu veya bu şekilde devam eden merkez bankası bilanço genişlemesine bağlı kalmaya devam edecek.”

2022 yılında Fed, Kovid-19 salgını ve ardından gelen karantinalar sırasında şişmiş olan yaklaşık 9 trilyon dolarlık bilançosunu küçültme yönünde zorlu bir süreci başlattı. Niceliksel sıkılaştırma olarak bilinen bu hamle, Fed'in finansal sistemden likidite çekmesini ve yeni ihraç edilen borçlarla ilgilenme sorumluluğunu özel sektöre devretmesini içeriyordu.

Ek olarak, yükselen enflasyonla mücadele etmek için Fed faiz oranlarını hızla artırdı ve ABD Doları’nın değerini düşürebilecek ve Bitcoin fiyatını artırabilecek potansiyel ters etki döngüsüne dair endişeler yarattı.

Borç, ABD ekonomisinin ölüm sarmalı olabilir

Christopher Wood, ABD ekonomisinin resesyona girmesi durumunda Fed'in hızla daha uyumlu bir para politikası benimsemesi gerekebileceğini öne sürüyor. Bu aciliyet, 2020 ve 2021 yıllarında para arzındaki önemli artış nedeniyle Fed'in enflasyonu frenlemek için faiz artırma hamlesindeki gecikmeden kaynaklanıyor. Wood, Fed'in geleneksel olmayan parasal önlemlerden sorunsuz bir şekilde çıkamaması durumunda, bunun küresel bir krize yol açabileceğini savunuyor. ABD Doları’nın devalüasyonu sonuçta hem altın hem de Bitcoin sahiplerine fayda sağlıyor.

Tüm bunların yanı sıra, Bitcoin, kurumsal yatırımcıların, özellikle de dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın büyük ilgisini çekiyor. Wood'a göre Bitcoin, kurumlar için çoktan bir yatırım seçeneğine dönüşmüş durumda. Bunda, dijital varlıklar için güvenli saklama hizmetleriyle desteklenmesinin olumlu etkisi bulunuyor. Wood, Bitcoin’in artık altının yanında alternatif bir değer saklama aracı olarak kabul edildiğinin altını çiziyor.

Halving ve talepte artış

2024 Bitcoin yarılanması (halving) hızla yaklaşırken, çok sayıda yatırımcı önemli bir fiyat artışı beklentisiyle Bitcoin'e akın ediyor. Pek çok madencilik şirketi halihazırda yeni madencilik ekipmanı satın alarak ve çeşitli enerji kaynaklarını güvence altına alarak halving sürecine hazırlanıyor. Özellikle El Salvador'daki Iris Energy ve Lava Pool gibi şirketler bu hazırlıkları aktif olarak yapıyor.

Heyecan, SEC'in Bitcoin spot ETF'leriyle ilgili yakında vereceği kararla daha da artmış gözüküyor. SEC, özellikle BlackRock'un başvuru yapmasından bu yana yaygın olarak beklenen onayı verirse, kurumsal yatırımcıların Bitcoin'e yönelmesi muhtemel gözüküyor. Olası kurumsal yatırım akışının ise potansiyel olarak Bitcoin için 30 trilyon dolarlık bir pazar açabileceği ve bunun da Bitcoin’in fiyatında ve benimsenmesinde önemli bir artışa yol açabileceği öngörülüyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 12
  • Arif 6 ay önce Şikayet Et
    Bitcoin çok komik bir okay ve insanların hala para baglayabilnelerine şaşıyorum. Bir devler para oĺarak kabul etmese çokdan bitmişti. Zaten bitecek de.
    Cevapla
  • Gökhan 6 ay önce Şikayet Et
    Dolar gerçek bi para birimimi uyanık. Araştır öyle konuş. Tek gerçek para birimi Altın gümüş platin
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 6 ay önce Şikayet Et
    Bitcoin gerçek para değil, hayali bir varlık. Bu nedenle her türlü kayıt dışı işlemlerde kullanılıyor. Bitcoinin varlık gibi gösterilmesi ABD'nin borçlarını hayali olarak ödeyip kurtulmasını sağlar, yani dünyayı dolandırır. Bitcoinden para kazandığını sananlar ABD'nin borcunu ödemiş olur.
    Cevapla
  • Necip 6 ay önce Şikayet Et
    Abd nin borcunumu oder yoksa finansal olarak abdyle mi savasir btc baskilamak icin kicini yirtiyo abd ki kaldiki bitcoin demek abdnin sonu demek az arastirsan bulacan dolari tahtindan edecek yek varlik
    Cevapla
  • Sek 6 ay önce Şikayet Et
    Sen bunu düşündün başkası düşünemedi mi yani
    Cevapla
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    evet borcu başka türlü kapatamayacağı için orda toplayacak 10-20 trilyon doları önce bi ykseltecek sonra bi el koyacak paranız buhar oldu diyecek hadi alın bakalım paraları nasıl alacaksınız geri
    Cevapla
  • ...s 6 ay önce Şikayet Et
    bende sizin gibi hiç anlamadığım için sallıyorum btc ye bilsem para yatıracam da..
    Cevapla
  • ali 6 ay önce Şikayet Et
    Güçlü olan her zaman kazanır srn beddua okumaya devam et. Bunun yerine oku araştır ve üret bak bakalım güçlü kim oluyor o zaman. Onun yerine dua dua
    Cevapla
  • isini yap 6 ay önce Şikayet Et
    bitcoin icin yol yapiyorsunuz. ecnebi parlari ile isim olmaz. dolar, avro, coin, sterlin ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle