Dev indirim kampanyası başladı: Marketler ve 60 bin mağaza indirim yapacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın "Cumhuriyet'in 100. yılında büyük bir indirim kampanyası" çağrısına destek büyüyor. ŞOK, Happy, Migros, BİM ve A101 gibi marketlerle beraber BMD üyesi 60 bin mağaza indirime katılacak.

GİRİŞ 10.10.2023 13:35 GÜNCELLEME 10.10.2023 16:54
Bu Habere 211 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Bolat'ın indirim çağrısı etkili olurken Türkiye'nin 81 ilinde şubeleri bulunan dev zincir marketlerin fiyatlarda indirime gitmeye başladı.

ŞOK Marketler, ekim ayı boyunca her hafta en az 250 üründe olmak üzere toplam 1.000 üründe, yüzde 50'ye varan indirimler sağlayacağını açıklaması ardından BİM ve A101 de indirim kararı aldı. BİM ise, Ekim ayı içerisinde 500 üründe %50’ye varan indirimler yapacak. Benzer şekilde A101'de yıl boyu her gün en az 1000 üründe uyguladığı yüzde 50’ye varan indirimle enflasyonla mücadeleyi desteklemeye devam ettiğini açıkladı.

BİM'DEN İNDİRİM KARARI

BİM’den konuyla ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“BİM olarak pazardaki ağırlığımızın ve bunun getirdiği sorumlulukların farkındayız. Bu kapsamda başta halkımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza değer katmaya odaklanıyoruz. Ekim ayı boyunca yapacağımız indirimlerle ülkemizin enflasyona karşı mücadelesini desteklerken, müşterilerimizin temel ürünlere erişimini de kolaylaştıracağız. Ürün maliyetlerinde artış olmadıkça ürün fiyatlarında artış yapmama ilkemizi, kurulduğumuz ilk günkü kararlılığımızla sürdüreceğiz.”

''1000 ÜRÜNDE YÜZDE 50 İNDİRİM''

A101’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, ''A101’in temel misyonu kaliteli ürünleri en ucuz fiyatla müşterilerine sunmaktır ve kurulduğu günden beri bu misyonla hareket etmektedir. A101 olarak, tüketicilerin temel ürünlere erişimini kolaylaştıracak her türlü adımı sadece belirli bir dönemde değil, 12 ay boyunca atıyoruz. Artan maliyetlerde ve zorlu piyasa koşullarında müşterilerimize tüm ürün kategorilerinde en ucuz fiyatları sunmaya dün olduğu gibi bugün de devam edeceğiz. A101, en ucuz fiyatlarına ek olarak, yıl boyu her gün en az 1000 üründe yüzde 50’ye varan indirim yapmaktadır. A101, kendisi ile özdeşleşmiş kampanyalarına ek olarak halkımızın ihtiyacı olan tüm ürün kategorilerinde de düzenli olarak indirim yaparak enflasyonla mücadelede tüketicinin ve tüm kurumlarımızın yanında olmaya devam edecektir'' denildi.

MİGROS'TAN İNDİRİM KARARI

Migros, 70. yılı vesilesiyle yeni indirim kampanyaları düzenliyor. Türkiye geneli 3 bin 200 mağazası ve online platformlarıyla hizmet veren marka, “Birlikten Berekete Kazanan Türkiye" kampanyasıyla temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde yeni indirimlere hazırlanıyor. Migros, tüketicilerin alım gücünü artırmak ve enflasyonla mücadele için 12 Ekim itibarıyla başlayarak Kasım ayının sonuna kadar olan süreçte 15 bini aşkın üründe yüzde 20’den yüzde 50’ye varan indirimler sunacak.

60 BİN MAĞAZA İNDİRİME GİDECEK

 BMD Başkanı Öncel, 2018'de de benzer bir kampanyaya BMD markaları olarak canı gönülden katıldıklarını anımsatarak, "Yine aynı gönüllülükle bizim markalarımızın katılacağını, enflasyondaki artış beklentisinin kırılması adına herkesin yine çağrıya yanıt vereceğini tahmin ediyorum." diye konuştu.

BMD'nin 505 üye markasına ait yurt içinde 60 bin mağazasının bulunduğunu dile getiren Öncel, bu mağazaların hepsinin yaptığı markalı satışla ekonomiye katkı verdiğini ve katma değer ürettiğini söyledi.

Öncel, "Bu kampanyanın kalıcı ve uzun süreli olabilmesi için bütün tarafların yani sadece mağazacıların değil, kargocusundan kredi verenine ve kiralama yapanlara kadar herkesin dahil olması gerekiyor. Çünkü perakendeci burada yükü uzun süre taşıyamaz. Her kesim burada enflasyonla mücadeleye aynı gönüllülükle katılırsa bu hem uzun vadeli hem de milli mutabakat çerçevesinde yapılmış olur." açıklamasında bulundu.

"İNDİRİMLERİN YÜZDE 30'A ÇIKMASINI BEKLİYORUM"

Sinan Öncel, kasım ayında her yıl büyük indirimlerin yapıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sezonu eylülde açıyoruz. Ekim hemen hemen sezonun ilk ayı. Ekimde bu indirim oranları kasıma göre sınırlı kalır. Ama ben şunu öngörüyorum; yüzde 10 ile yüzde 30 arasında indirimler yapılır. Her sektörün kendi dinamiği içerisinde ve her ürünün kendi dinamiği içerisinde indirimler yapılır. Fakat bunu gördüğüm kadarıyla marketler yıl sonuna kadar devam ettirmek istiyorlar. Marketlerden beklenen bu daha doğrusu. Maliyet artışları buna engel olur mu orasını bilemiyorum. Burada özellikle ham madde ve enerji gibi konular var. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın burada bir rahatlatma durumu olursa, stopajından ve diğer kalemlere kadar, kira stopajları ve kiralamada KDV 2-3 aylığına indirilebilirse aynı şekilde buraya diğer paydaşların, ham madde üreticilerinin, AVM yönetimlerinin, kargo ve lojistik firmalarının katılması teşvik edilirse bu gerçek anlamda müthiş ve topyekun bir kampanya olur."

"EKİM VE KASIMDA SATIŞLARDA ADETSEL BAZDA YÜZDE 20-30 ARTIŞ YALAYABİLİRİZ"

BMD Başkanı Öncel, Cumhuriyet'in 100. yılına dair indirimlerin kasım kampanyalarıyla birlikte 2 ay sürebileceğini kaydederek, "Gıda dışı perakendede eylülde düşüşler başlamıştı. Ekim ve kasımda indirim kampanyalarını güzel bir şekilde kamuoyuna anlatabilirsek yüzde 20 ile yüzde 30 arasında adetsel artış yakalayabiliriz." şeklinde konuştu.

Kampanyanın başarılı olabilmesi için çağrının tüm taraflara yapılması ve bu indirime diğer paydaşların da katılması gerektiğini vurgulayan Öncel, "Sadece perakendecinin değil, Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın da nakliyecisinin de lojistikçisinin de dükkan sahibinin de AVM'cinin de hepsinin bu kampanyaya katkı vermesi gerekiyor. Çünkü bu tek başına perakendecinin kaldırabileceği bir yük değil." ifadelerini kullandı.

ALTUN: GERÇEK İNDİRİMİ HALKIMIZA YANSITMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Bakan Bolat’ın indirim çağrısına bir destekte İTO Perakende Komitesi Başkanı ve Happy Center CEO’su Yavuz Altun'dan geldi. 

İTO Perakende Komitesi Başkanı olarak zincir marketler ile temas içerisinde olduğunu söyleyen Altun, “Happy Center marketleri olarak gıda ve gıda dışı ürünlerde ciddi indirimlere gittik ve bu indirimler her geçen gün devam edecek” dedi. Açıklamalarını sürdüren Altun, yeni indirimlere ilişkin şunları söyledi:

“Süreçle birlikte gıda dışı ürünlerde etiket fiyatlarında yüzde 10 ila 20 arasında düşürdük. Bakanımızın da ifade ettiği gibi sürece maksimum katkı sağlamaya çalışacağız. Enflasyonist etki azaldıkça başta gıda olmak üzere bütün ürünlerde bu indirimleri yansıtmak istiyoruz. Ancak şu kadar üründe şu kadar indirim yapacağız gibi popülist söylemlerden uzak durup gerçek indirimi halkımıza yansıtmaya çalışacağız.”

ÖZPAMUKÇU: MARKETLER, ENFLASYON İLE MÜCADELE KONUSUNDA ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK

Bir açıklama da GPD Başkanı Alp Önder Özpamukçu’dan geldi. Enflasyon ile mücadele için hazır olduklarını bildiren Özpamukçu, “Hızlıca ilave neler yapabiliriz diye düşünerek çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mutlaka marketler enflasyon ile mücadele konusunda elini taşın altına koyacak. Orta Vadeli Program son derece önemli. Artık devletimizin veriler ile ne beklediği, yıl sonunda hangi gelişmeleri beklediği herkesin malumu” diye konuştu. Ardından indirimin artacağının müjdesini veren Özpamukçu, şunları söyledi:

“O yüzden tüm tedarikçilerimizin, ekosistemin enflasyon ile mücadeleye destek vermesi gerekiyor. Herkesin hesap kitabını yaparken Orta Vadeli Program ile uyumlanmasını bekliyoruz. Tedarikçilerimizin el birliği ile enflasyonu hep beraber düşürmemiz için vereceğimiz gayretler, yapacağımız indirimlerle halkımızın refahına katkıda bulunmak üzere elimizi taşın altına koyduk, koymaya da devam edeceğiz.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 211
  • İzmirli 6 ay önce Şikayet Et
    Allah'tan temel gıdamız ekmek bunların elinde değil yoksa çoktan 20 TL olmuştu yalancılar
    Cevapla
  • İhtiyar 6 ay önce Şikayet Et
    Almayın sabredin Arjantin halkı kadar olamıyoruz yumurta meselesini hatırlatmak isterim
    Cevapla
  • Garip 6 ay önce Şikayet Et
    Önce bindirim sonra indirim
    Cevapla
  • Ahmet 6 ay önce Şikayet Et
    Allah bunların hesabını sorsun size inşallah mahşerde aç yetim öksüz hepsi yakanızda olacak
    Cevapla
  • Vatanıseven 6 ay önce Şikayet Et
    Vampir, kan emiciler önce zam yap, sonra indirim deyin. Vatandaş yemiyor bu oyunlarınızı, rakkase gibisiniz, RABBİM yedirmesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle