Devlet desteğinden yararlandı: Çiftçilikten büyük bir firmaya dönüştürdü!

Yozgat'ın Çandır ilçesinde yaşayan Halim İlbay, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle kurduğu çiftlikte ürettiği tavukları devlet kurumlarına satıyor.

Devlet desteğinden yararlandı: Çiftçilikten büyük bir firmaya dönüştürdü!
Devlet desteğinden yararlandı: Çiftçilikten büyük bir firmaya dönüştürdü!
GİRİŞ 07.10.2023 13:28 GÜNCELLEME 07.10.2023 13:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yozgat Çandır'da ticaret yapan Halim İlbay, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığıyla 2014'te verilen hibe destekle 212 büyükbaş kapasiteli çiftlik kurdu.

Besi çiftliğinin ardından tavuk çiftliği üzerine araştırmalara giren İlbay, 2015'te yine TKDK destekleriyle 70 bin kapasiteli et tavuğu kümesi oluşturdu.

İlbay, gazetecilere büyükbaş hayvan çiftliğinin birçok yatırımcıya örnek teşkil ettiğini söyledi.

DESTEKLER HIZ KESMEDEN DEVAM ETTİ

Çandır'ın, Yozgat'ta TKDK'den en çok hibe alan, en çok proje yapan ilçelerden olduğuna dikkat çeken İlbay, "Büyükbaş besicilik, büyükbaş sütçülük, et tavuğu, kırsal turizm alanında otel gibi bir çok yatırım yapıldı." dedi.

İlbay, 2015'te tavukçuluk üzerine yatırım yaptığını dile getirerek, "TKDK desteğiyle 70 bin civciv kapasiteli iki kümes kurduk. Buraya kuluçkadan çıkmış bir günlük civciv gelir, 42 günde kesime geldikten sonra Et ve Süt Kurumunun Erzincan'daki kesimhanesine teslim ederiz. Kuluçkadan çıkmış bir günlük 70 bin civciv küçük bir kamyonetle geliyor, 40'ncı gün 25 tır ile gidiyor." şeklinde bilgi verdi.

200 MİLYON LİRA HİBE SAĞLANARAK YATIRIM YAPILDI

Et ve Süt Kurumunun üreticisi olduklarını belirten İlbay, şöyle konuştu:

"Üretimimiz, Et ve Süt Kurumu markasıyla yine kurumun mağazalarında ve Tarım Kredi Kooperatifleri satış mağazalarında bulunmaktadır. Yani devlet güvencesi altında burada üretim yapıyoruz. Devletten büyük oranda destek alarak bu tesisi yaptık, yine devlet garantisi altında üretim yapıyoruz."

İlbay, Çandır'da TKDK'den yaklaşık 200 milyon lira hibe sağlanarak yatırım yapıldığını ve en az 100 kişinin istihdam edildiğini anlattı.

TKDK'nin hazırlanan projelere göre desteklerini sürdürdüğünü vurgulayan İlbay, şunları kaydetti:

"TKDK, makine ekipman yenileme hibesi de veriyor. Güneş enerjisi yatırımlarına da hibe desteği sağlanıyor. Bu tesiste bizim en büyük giderimiz enerji. Isıtmada elektrik ve kömür kullanılıyor.

Güneş enerjisi santrali bağlantı izni aldık. TKDK'den hibeye başvurup çatımıza güneş enerjisi panelleri kuracağız. Et ve Süt Kurumu hızla pazar payını genişletiyor. Biz de buna bağlı olarak ek proje yapmayı, kapasite arttırmayı düşünüyoruz."

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Fatih 6 ay önce Şikayet Et
    Annem köyde büyüdü, ona bu haberi gösterdim. Bir civcivin kesilecek kadar olması için 4-5 ay gerekir diyor. Burada 42 günde kesilecek kadar oluyormuş. Bir doktor olarak bunu sağlığa etkileri ne olur acaba araştırmak lazım. Bir de satışı da devletin kurumu yapıyor.
    Cevapla
  • Yozgatlı 6 ay önce Şikayet Et
    Canan Karatay tavuk yemiormuş topraktan beslenmeyen tavukmu olur diyor geçen böyle videosunu dinledim doğru söylüyor benimde çocukluğum köyde geçti bizimde tavukların vardı normalde Bi civcivi büyümesi baya zaman alır
    Cevapla