JP Morgan'dan Türk Lirası değerlendirmesi

JP Morgan, model portföyüne küçük bir miktar "TL ağırlık artır" pozisyonu eklediğini bildirdi. Goldman Sachs da eylül sonunda müşterilerine TL'de kazancı öne çıkarmıştı.

GİRİŞ 06.10.2023 16:32 GÜNCELLEME 06.10.2023 16:57
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası JP Morgan'ın "Avrupa, Orta Doğu ve Afrika, Gelişmekte Olan Piyasalar Yerel Piyasalar Pusulası" başlıklı raporunda Türkiye ile ilgili değerlendirmelere yer verildi.

JP Morgan, raporunda Türk Lirası'nın (TL) adil değerinden ucuz olduğunu belirterek, bundan sonra değer kaybına gerek olmadığını kaydetti.

JP Morgan'ın raporunda, Türkiye'de makroekonomik politikaların doğru yönde ilerlediği aktararak, TL ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

TL, uzun dönemli reel efektif kur ortalamasından sapmaya göre gelişen piyasalardaki en ucuz para birimi. TL, temel açıdan çok ucuzladığı için yüksek enflasyonun rekabetçiliği azaltması artık daha az endişe verici bir durum. Rezerv büyümesinden ödün vermeden TL'yi büyük ölçüde istikrarlı tutabiliyorlar.

"EURO/TL YATAY KALDI"

Raporda, euro/TL çaprazındaki istikrara da dikkat çekilerek şöyle dendi:

Euro/TL'deki istikrar, genel risk iştahını ve TL'nin davranışında küresel dolar trendlerini yansıtma isteğine işaret ediyor olabilir. Euro/TL yatay kalırken, dolar/TL son dönemde tamamen euro/dolar çaprazındaki düşüşü yansıttı.

"TL'DE AĞIRLIK ARTIRIYORUZ"

JP Morgan, raporunda, TL'deki bu gelişmeye işaret ederek, "Model portföyümüze bunu yansıtarak Çek korunasında ağırlık azaltırken, TL'de ağırlık artırıyoruz." ifadesini kullandı.

"RİSK/ÖDÜL DENGESİ DOĞRUDAN TL ALIMDAN YANA"

Eylül ayı başında "TL'de ağırlık artır" tavsiyesine başlayan JP Morgan, 8 Eylül tarihli müşteri notunda, yatırımcısına şöyle seslendiğini paylaştı:

Model portföyümüze küçük bir miktar 'TL ağırlık artır' pozisyonu ekliyoruz. Temmuz başında opsiyonlarda TL uzun pozisyonu almıştık. Artık risk/ödül dengesinin doğrudan TL alımdan yana olduğunu düşünüyoruz.

"TL OYUNA GERİ DÖNDÜ"

Goldman Sachs da 28 Eylül'de "TL oyuna geri döndü" başlıklı raporuyla müşterilerine TL'de kazancı öne çıkarmıştı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    tekstilci arkadaşlar mısırda asgari ücret 270 dolar doviz artmazsa hepimiz iflas edecez diyor
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Bunlar iyi diyorsa anla sıkıntı var
    Cevapla
  • Zekai 6 ay önce Şikayet Et
    Amma salladın.
    Cevapla
  • adalet 6 ay önce Şikayet Et
    TL yi bu kadar düşüren ekonomist kimdir?
    Cevapla
  • Erkan 6 ay önce Şikayet Et
    herkes, senin gibi yaptığı için dolar yükseliyor, sonrada herşeye zam geliyor diye bağırıyorsunuz.
    Cevapla
  • Özlü yorum 6 ay önce Şikayet Et
    TL artacak mı yani?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle