Akaryakıtta yeni dönem! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi devreye giriyor

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi”ni hayata geçiriyor.

GİRİŞ 05.10.2023 12:01 GÜNCELLEME 05.10.2023 12:03
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımı nedeniyle milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçecek yeni bir sistemi uygulamaya alıyor.

Kısa adı “UTTS” olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle ilgili tebliğ 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

AKARYAKIT İSTASYONLARINA 31 ARALIK 2024'E KADAR SÜRE VERİLDİ

“Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği”ne göre akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuma Cihazı (TTO) temin ederek 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları zorunlu hale geldi.

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara da 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB); bir başka deyişle akıllı etiket takılması zorunluluğu getirildi.

AMAÇ VERGİ KAÇAĞININ ÖNÜNE GEÇMEK

Vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu, tüketiciler için ise gönüllü olacak yeni sistem ile yaklaşık 15 milyar lira olduğu tahmin edilen vergi kaçağı önlenecek. Tüketiciler ise sektördeki rekabetin artmasına bağlı gündeme gelecek çeşitli kampanya ve avantajlardan faydalanabilecek.

Türkiye’de 2.4 milyonun üzerinde gelir vergisi mükellefi bulunuyor. Gelir vergisi mükellefleri eğer varsa akaryakıt harcamasını gider gösterebilmek için fatura almak zorunda. Akaryakıtı kullanan aracın da mükellefe ait olması şart. Ancak uygulamadaki boşlukları kullanan bazı mükellefler, kullanmadığı ya da kullandığından fazla akaryakıt harcamasına ait faturayı gider göstererek daha az vergi verme eğiliminde olabiliyor. Çünkü, pompaya yanaşan aracın plaka bilgisi istasyonda çalışan tarafından elle girilirken, sözlü beyan nedeniyle gerçekte akaryakıt alıp almadığı konusu soru işareti. Yani akaryakıtı alan başkası, faturayı alan başkası olabiliyor.

ARAÇ PLAKASI OTOMATİK OLARAK İŞLENECEK

UTTS uygulaması otomatik plaka sistemini getiriyor. UTTS, akaryakıt istasyonundan yakıt almaya gelen aracın plaka bilgisini otomatik olarak tanıyacak, fiş ve fatura da sistemin tanıdığı bu plaka bilgisi yer alacak.

Yeni sistem ile öncelikle araç plakalarının manuel olarak sisteme işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak. “Taşıt Tanıma Birimi” adı verilen elektronik etiket teknolojisi ile araçları tanıyacak olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt giderlerine esas olan fişlerdeki araç plaka bilgilerini otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek.

Sisteme insan müdahalesinin ortadan kaldırılması ve usulsüz faturanın son bulmasıyla 15 milyar liraya ulaştığı tahmin edilen vergi kaybının önüne geçilecek.

TAŞIT TANIMA SİSTEMLERİ UTTS ÇATISI ALTINA GİRECEK

Vergi mükelleflerine ait 8 milyon ticari aracın yollarda olduğu Türkiye’de, söz konusu araçların 3 milyonunda özel şirketler tarafından işletilen Taşıt Tanıma Sistemi bulunuyor. Taşıt Tanıma Sistemi bulunan akaryakıt şirketleri, yetkilendirilmiş şirketler aracılığı ile mevcut sistemlerini güncelleyerek UTTS’ye entegre olacaklar. Taşıt Tanıma Sistemi olmayan akaryakıt istasyonları ise, tebliğ takvimine uygun olarak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin altyapısını istasyonlarında kurarak sisteme dahil olacaklar.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • ado 6 ay önce Şikayet Et
    araçlardan alınan vergiler,araç muayene, egzoz muayene yetmedi şimdide ulusal taşıt tanıtma kartı adı altında araçların herbirine birer tane çip yapıştırırlar verin bakalım 1000 er lira daha.bravo size
    Cevapla
  • İsmail K. 6 ay önce Şikayet Et
    Gerek yok TÜV den km sini alıp km başı şu kadar vergiden düşebilirsin de bu kadar basit fatura istemene gerek yok
    Cevapla
  • AKINCI 6 ay önce Şikayet Et
    Bu görüşün km düşürme olayını artırır
    Cevapla
  • Kaan 6 ay önce Şikayet Et
    ek maliyet ve zam demek firmalara
    Cevapla
  • ertan 6 ay önce Şikayet Et
    gider gösterecek firmalar için taşıt tanıma sisteminden otomatik çıkmayan faturalar geçeli olmasın.
    Cevapla
  • Fazıl 6 ay önce Şikayet Et
    Önce e-arşiv problemini çözün , sonra herşey çözülür, bu kadar sıkıntıya gerek yok, e-faturadaki gibi fişleri de sisteme kaydedin başka bir şeye gerek yok. O yazar kasaların rulolarından tek tek bakacak mısınız kayıtlara? , aracı kayda alsan ne olacak, faturası başka plaka olduktan sonra? Adamlar sahte fiş basıp satıyorlar gözünüzü açın. Nasıl yaptıklarını anlatabilirim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle