Fındıkta fiyat kırdıracak spekülasyon: Söylentiler tekelci firmanın oyunu mu?

TMO'nun piyasanın altında kabuklu fındık sattığı iddia edilmişti. MHP Ordu Milletvekili Şanlıtürk, selde zarar gören fındıkların sigorta şirketi tarafından yapılan satışına açıklık getirdi. Tüketiciye ‘tekelci firma’ uyarısı yaptı.

GİRİŞ 04.10.2023 22:19 GÜNCELLEME 04.10.2023 22:22
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin, piyasanın altında fındık sattığı iddia edilmişti. 

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, satılan fındıkların selde zarar gören fındıklar olduğunu ve satışın da sigorta şirketi tarafından yapıldığını söyledi. Söylentilerin tekelci firmanın lehine olduğunu vurgulayan Şanlıtürk, üreticileri uyardı. Şanlıtürk, şunları söyledi: 

Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık sattığı gündeme gelmiş ve fındık piyasasının speküle edildiği gündeme gelmiştir. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımına her yıl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevlendirilen bir kurumumuzdur. Fındıkta regülasyon görevi yapmaktadır. Bu zamana kadar da bu görevi üreticinin lehine başarıyla yürütmüştür. Bu yıl rekoltenin az olması sebebiyle fındık piyasası arzu edildiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklamış olduğu referans fiyatının üzerinde olmuştur. Oluşan bu piyasanın üzerindeki en büyük tehdit de TMO'nun elindeki kabuklu fındığı piyasaya sürmesi olasılığıdır. 

2023 fındık hasadından sonra TMO ile görüşmelerimizde kesinlikle kabuklu fındık satmadığı belirtilmiştir. Fındık sattığı iddialarının hassas dengede oluşan fındık piyasasını üretici aleyhine oluşacak şekilde bozmaya yönelik manipülatif söylemlerdir. Bu söylemler ancak tekelci firmanın değirmenine su taşıyacaktır.

TMO, kabuklu fındık satışı yapmadığını bildirdiTMO, kabuklu fındık satışı yapmadığını bildirdi

Fındık, fiyat istikrarını koruyorFındık, fiyat istikrarını koruyor

TMO'dan fındık fiyatı açıklamasıTMO'dan fındık fiyatı açıklaması

SELDE ZARAR GÖREN FINDIKLAR, SİGORTA ŞİRKETİ TARAFINDAN SATILDI

Konunun özü şudur: Bildiğiniz gibi Karadeniz bölgesinde yaz aylarında sel ve su baskınlarıyla karşılaşılmaktadır. Samsun ilimizde meydana gelen selde birçok ev, iş yeri ve depo sular altında kalmıştır. TMO'nun fındık deposunu su basmış ve bir kısım kabuklu fındığa zarar vermiştir. Sadece fındık deposuna su girmemiş, buğday ve pirinç depoları da selde zarar görmüştür. Depodaki ürünler sigortalı olduğu için ilgili sigorta şirketi gelmiş, hasar görmeyen fındık, depodan boşaltılmıştır. Selin zarar verdiği yaklaşık 200-250 ton civarındaki kabuklu fındığı sigorta şirketi ıslak olduğu için, içinde yer yer çürükler olduğu için piyasanın altında satmak zorunda kalmıştır. Bu satışı gerçekleştiren tamamen sigorta şirketidir. Aynı zamanda selde zarar gören pirinç ve buğday da sigorta şirketi tarafından satılmıştır. Poliçeyi yaparken teminat altına aldığı için artık hasar gören ürün tamamen sigorta şirketinindir.

Örnek vermek gerekirse, kazada perte çıkan aracınızın sigorta şirketi tarafından hasarlı olarak satılması ve sizin aracınızın parasını piyasa fiyatından size ödemesi gibidir. Bu konuyu çarpıtarak TMO piyasanın altında fındık satıyor diye dillendirmek çok hassas dengede oluşan fındık piyasasını tekelci firma lehine bozmaktır. Bu söylem, üreticinin zarar etmesine yol açacaktır. Bizim kaygımız, üreticidir. Üreticinin menfaatinin zarar görmemesidir. TMO; 2023 hasatından sonra kesinlikle kabuklu fındık satmadığını, şu anda da gündemlerinde herhangi bir kabuklu fındık satışının olmadığını beyan etmektedir. Kurumlarımızın saygınlığını korumalıyız. Şu anda fındık piyasasında TMO yerine ikame edeceğimiz başka bir kurum yoktur. TMO, her yıl kendisini yenileyerek fındık alımında daha hassas davranarak daha başarılı olmaktadır. TMO Genel Müdürü olmak üzere tüm ofis çalışanlarımıza, bölgede yürüttükleri hassas çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum. 

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Gürsel 6 ay önce Şikayet Et
    Ambarlar dere boyundami
    Cevapla
  • derin devlet 6 ay önce Şikayet Et
    sigorta şirketi aynı firmaya satıyorsa türkçede biz buna KILIF diyoruz. yıllardır devlet fındığı aynı firmaya satıyor. o firmada 10 katı fiyata DÜNYA BORSASINDA satıyor. yani şimdiki KILIF =SİGORTA. biz bunu her sene yiyoruz. bu sene de yeriz.
    Cevapla
  • şoför 6 ay önce Şikayet Et
    Maalesef üretilen ürünlerin coğu kalitesi düşüyor, bu trend devam ediyor. Toprak yorgun çiftçide kendisini boşa yoruyor. Az üretin az tüketin. Az üretilen ürün maaliyeti düşük olur riski az olur. Talep az olduğu için ürünler daha pahalıya satılır. Vatandaş her gün 3 defa öğun yemek yemeye mecbur değildir ABD den gelen adetler bunlar.
    Cevapla
  • Ünyeli 6 ay önce Şikayet Et
    Sivasspor rumuzlu kardeş gel bi gün fındığın bütün işlerinin makine gücü ile değil de insan gücü ile yapıldığını gör bakalım fındığın fiyatının çok mu iyi olduğuna ondan sonra karar ver gücün yetiyorsa tabii...
    Cevapla
  • hhüseyin 6 ay önce Şikayet Et
    Önce bir fındık borsası kurmamız lazım, Türkiye olarak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle