Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Yazılan ceza iptal edildi

Otomobil sürücüsü N.N.'ye trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirdiği gerekçesiyle fahri trafik müfettişi tarafından idari para cezası yazdırıldı.

GİRİŞ 02.10.2023 10:21 GÜNCELLEME 02.10.2023 11:23
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

İzmir'de, otomobil sürücüsü N.N.'ye fahri müfettiş tarafından yazdırılan ceza, 'delil fotoğrafı veya görüntüsü olmadığı' gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine, 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği'nce iptal edildi.

Olay, 8 Nisan'da, İzmir-Çeşme çevre yolu Uzundere çıkışında meydana geldi. Otomobil sürücüsü N.N.'ye trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirdiği gerekçesiyle fahri trafik müfettişi tarafından idari para cezası yazdırıldı. Cezanın kendisine tebliğ edilmesinin ardından N.N., avukatı Oğuzhan Bizkevelci aracılığıyla yargıya başvurdu. İzmir 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuruda, Kabahatler Kanunu'nun 'Kabahat fiilinin işlendiğini ispata yarayan bütün deliller, idari yaptırım kararında belirtilmelidir' maddesine atıf yapılıp, cezanın iptali istendi. Hakimlik, 'Fahri Trafik Müfettişliği İhlal Tespit Tutanağı'nda hiçbir delil ortaya konmadığını belirtti.

Cezanın Fahri Trafik müfettişinin anlık görsel tespitine dayandığı da dikkat çekilip, Fahri Trafik müfettişliğinin tespit edilen ihlali delillendirme zorunluluğu olmadığına dair bir maddenin bulunmadığı da vurgulandı. Bu gerekçelerle, hata yapılması ihtimalinin bulunduğu, bu haliyle kabahat fiilinin işlendiğini ispata yarayacak bütün delillerin toplanması gerektiği kanaatine varıldığı ifade edildi.

İTİRAZ KABUL EDİLDİ

İzmir 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği, N.N.'nin, ilgili kanun maddesini ihlal ettiğine dair fotoğraf, video gibi delil elde edilmeden tespit tutanağı düzenlenmiş olması nedeniyle tutanak dışında ihlal iddiasını destekleyen ispata yarar somut delil bulunmadığını belirtti. İtirazı kabul eden mahkeme, fahri trafik müfettişi tarafından yazdırılan idari para cezasının iptaline karar verdi.

Kararla ilgili konuşan avukat Oğuzhan Bizkevelci, "Mahkeme, vermiş olduğu kararla Fahri Trafik Müfettişi tarafından yazılan somut delille desteklenmeyen cezanın iptaline karar verdi. Kararın emsal niteliğinde olduğu kanaatindeyim" dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Barbaroslar geliyor 9 ay önce Şikayet Et
    Geçmişte bu fahri müfettis yüzünden ceza geldi yüzde yüz haksız yere sola dönüs yok yere girmedigim halde girdi diye yazılmıs o yere gittim ne kamera kaydı ne de görüntü vardı mahkemeye gitsem kazanırdım merkeze gittim itiraz ettim olmadı,amabu yazanaceza haram zehir zıkkım olsun dedim ama ödedim.
    Cevapla
  • FIRAT 9 ay önce Şikayet Et
    fahriler in çogu acemi sanki çook yanlış ceza kesiyorlar herduydugumda sanki keyfi yapıyorlar gibime geliyor yeteri bilgi sahibi degiller bence aama trafik polisi daha donanımlı bunlar sanki devlete para topluyor gibime geliyor banada bir ceza kestiler itiiraz ettim 1 yıl aşkındır mahkeme bitmedi tuhaf bi durum acaba yogunlukmu var anlamış degilim
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    çok iyi olmuş herkes makas atsın, onların yüzünden birçok insan yaralanıyor ya da ölüyor
    Cevapla
  • Orhan Aydın 9 ay önce Şikayet Et
    Almanya'da polis bir ceza yazacak ve avukat iptal ettirecek vah ki vah o kanunlara bizim ülkemiz kadar sakız gibi kanunu olan ülke yoktur galiba artık adam gibi kanun çıkartın da millet huzur bulsun bence kimsenin yaptığı yanına kâr kalmasın
    Cevapla
  • Osman Gunesen 9 ay önce Şikayet Et
    bazı uygulamalar insanları bezdiriyor .bütün karayollarında kamera var fahri müfettiş nedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle