Ve Ankara harekete geçti: Türk dünyası için tarihi hamle!

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Projesi’nin Türkiye’yi İran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Pakistan’a bağlayacağını belirtti. Proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan ziyaretinde resmen başlatılmış oldu.

GİRİŞ 02.10.2023 07:43 GÜNCELLEME 02.10.2023 09:16
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoruna ilişkin "Türkiyesiz bir koridor olmaz" sözlerinin ardından Türkiye, şimdi de Kars-Nahçıvan Demir Yolu projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

Türkiye Gazetesi'ne konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Projesi’nin Türkiye’yi ve doğal olarak tüm Avrupa’yı Nahçıvan üzerinden İran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Pakistan’a bağlayacağını açıkladı.

ÇATIŞMALAR GECİKTİRDİ

Bakan Uraloğlu’nun verdiği bilgiye göre etüt-proje, fizibilite ve ÇED Raporu gibi yapım öncesi çalışmalar 2019’da başlayıp 2021’de tamamlandı. Ancak Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki hassas durum ve bölgedeki çatışmalar sebebiyle doğru zaman beklendi. Yaşanan son gelişmeler, 25 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in deveti üzerine Nahçivan’a günübirlik çalışma ziyaretinde bulunması sırasında Kars-Nahçıvan Demir Yolu Projesi için niyet protokolü imzalandı ve çalışmalar resmen başlamış oldu.

Yine, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Projesi, ülkemizi ve doğal olarak tüm Avrupa’yı Nahçıvan üzerinden İran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Pakistan’a bağlayacak. Van Gölü geçişi nedeniyle kesintiye uğrayan Türkiye-İran demir yolu bağlantısı da bu sayede kesintisiz sağlanacak. Ayrıca Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Projesi, son yıllarda, hayata geçirilen Kars uluslararası havaalanı terminal binası ve Kars Lojistik Merkezi gibi büyük kamu yatırımlarının tamamlayıcısı konumunda.

224 KİLOMETRE GÜZERGÂH

Ön çalışması çok önceden başlayan, güzergahı belirlenen, toplam 224 kilometre olması planlanan projede, Digor, Tuzluca, Igdır, Aralık ve Dilucu olmak üzere 5 istasyon ve Kars Subatan’da bir sayding noktası (karşı yönlerden gelen iki trenin birbirini geçebileceği bağlantı noktası) planlandığını, hattın elektrikli ve sinyalli çift hat olarak inşa edileceğini söyleyen Uraloğlu “Tasarım hızının 160 kilometre olmasını planlıyoruz. 224 kilometre uzunlukta olacak. 3 viyadük ve 10 adet köprü inşa edeceğiz. Ayrıca 465 menfez ve 144 alt geçit de planlıyoruz” dedi.

Bakan Uraloğlu, herhangi bir aksaklık yaşanmaması hâlinde projelendirme, yatırım ve inşa sürecinin mininum 5 yıl süreceğinin öngörüldüğünü ifade etti.

1 TRİLYON DOLARLIK TÜRK DÜNYASI VE 160 MİLYONLA BÜYÜK BİR GÜÇ

Bu hattın Türk dünyası açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin avantajlarını söyle sıraladı: Dış politikada kartlar yeniden karılıyor. NATO, BRICS ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi iş birliklerinin uluslararası siyasetteki ağırlığı da giderek artıyor. Türk devletleri ülkeleri olarak 160 milyonluk genç ve dinamik bir nüfusumuz ve 1 trilyon doları aşan ekonomik büyüklüğümüzle küresel güç olma potansiyeli olan bir topluluğuz. Büyük potansiyelin hayata geçirilmesi için iş birliği ve dayanışma iradesiyle ortak gücümüzü açığa çıkarmalıyız.

Bu noktada Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru bağlantısının hayata geçmesinin tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak önemli bir adım olacağına inanıyorum. Özellikle Kafkasya’daki normalleşme için hayati önem taşıyor. Bu noktada Kars-Nahçıvan Demir Yolu Projesinin hayata geçirilmesiyle, doğu-batı aksında seyahat süresinin kısalması, taşıma kapasitesinin artması ve alternatif enerji kullanımı ile ekonomik taşıma imkânı sağlanacak. Bu durum ise dış ticaret ve transit taşımada ülkemizi avantajlı konuma getirerek rekabet gücünü artıracak.

LONDRA-PEKİN HATTINA YENİ BİR GÜZERGÂH DAHA

Çin ile ticaretin artmasının yolunun seyahat süresi ve düşük navlun ücreti imkânı verecek koridorlarla mümkün olacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, şöyle dedi:

Yükselen Çin ekonomisi açısından yeni İpek Yollarının gelişmesi, yakın ve orta vadede enerji ihtiyacını giderecek ve Avrupa pazarına ulaşmasını sağlayacak. Çin’den Avrupa’ya karadan giden yükün yalnızca yüzde 3-5’i Orta Koridor üzerinden geçiyor. Geniş bir vizyonla bu oran yüzde 30’lar civarına çıkabilir. Bu noktada Kars-Nahçıvan Demir Yolu ile Londra-Pekin Demir Yolu bağlantısı, Van Gölü ve Hazar geçişleri kullanılmaksızın kesintisiz alternatife kavuşmuş olacak. Londra’dan Çin’e uzanacak İpek Demir Yolu ile üretimin, doğrudan tüketim merkezlerine taşınması sağlanacak. Son yıllarda dünya ticaretinin yeniden şekillenmesiyle birlikte de alternatif güzergâhları ve güçlü jeopolitik konumuyla Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya’ya açılan ticaret ve lojistik köprüsü olacak transit taşımadaki payını arttıracak. Ayrıca yine bu hattımız tamamlandığında Avrupa’ya ve limanlarımıza Çin, Hindistan, Pakistan ve İran’dan önemli ölçüde yük akışı olacağı öngörüyoruz.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • YalnızKurt 6 ay önce Şikayet Et
    Çin ve Kureselcilere hizmet projesinden başka bir şey değil.
    Cevapla
  • Misafirliğe devam 6 ay önce Şikayet Et
    Gurbet treni Gurbetciler icin romanya istanbul deniz yolu niye dusunulmedi Ama gurbetciler bulgar mafyasindan ve yunanin insafina birakildilar Balkan ulkeleri gurbetcilerden zengin olurken Turkiye nereedeydi
    Cevapla
  • İsmail 6 ay önce Şikayet Et
    Bakın işte Devlet Adamlığı bu .... Sağ olasınız, var olasınız, ellerinize sağlık....
    Cevapla
  • MACKALI 61 6 ay önce Şikayet Et
    Can azarbyacan ve Türkiye haricinde olan sözde Türk devletleri sesleri cikmayan dangozla$mi$ dandik devletlerdir.Ne varsa Can azarbaycan ve Can Türkiyede var.
    Cevapla
  • Neden 6 ay önce Şikayet Et
    Yaw İran nedir yaw ? Adamlar alcakliga doymuyor yalana doymuyor silahla ülkemizi insanımızı tehdit ediyor hala asırlık projeye ekliyorsunuz ...
    Cevapla
  • ahmet 6 ay önce Şikayet Et
    ödül vermiyoruz. buna sus payı denir. kendi çıkarı olunca daha az sorun çıkarır. devlet yönetiminde duygusallık olmaz. Az mantık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle