Bir ilimizde daha heyecanlandıran petrol gelişmesi: Yeni müjde an meselesi!

Türkiye, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine devam ederken yeni müjdeli haberlerin gelmesi an meselesi. Petrol aramalarını bir süredir Güneydoğu Anadolu’da yoğunlaştıran TPAO, şimdi de Van’dan güzel haberi vermek için hazırlanıyor.

GİRİŞ 30.09.2023 07:13 GÜNCELLEME 30.09.2023 08:50
Bu Habere 172 Yorum Yapılmış

Terörden arındırılan bölgede sismik tarama yapan ekipler, Van’daki Körkandil Dağı’ndaki araştırmalardan olumlu sonuç aldı. Sismik tarama sonrası sondaj kararı verildi ve plan hazırlandı.

Bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında Körkandil Dağı’nda sondaj kuyusu açılacağı öğrenildi. Sondajın 3 bin metre derinliği aşması bekleniyor.

Burada önemli ölçüde rezerv keşfi beklediklerini belirten uzmanlar, net rezerv tespiti için birkaç kuyu açmak gerektiğine işaret etti.

ŞEÇ'TE 12 KUYUDA ÜRETİM

Hâlihazırda bölgede Siirt, Batman ve Şırnak’ta petrol sondajları devam ediyor. Petrol çalışmaları özellikle Şırnak’ta yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz aralık ayında Şırnak’taki Gabar Dağı’nda keşfedilen 150 milyon varillik net petrol rezervinin keşfedildiği Şehit Esma Çevik (ŞEÇ) Petrol Sahası’nda, rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu açıklanmıştı. Şu anda ŞEÇ Sahası’ndaki 12 kuyuda üretimin sürdüğü öğrenildi.

ŞAY-3'TE DE ÜRETİM BAŞLIYOR

Gabar’da Türkiye’nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği Şehit Aybüke Yalçın (ŞAY) Petrol Sahası’nda da ikinci kuyudaki çalışmalar tamamlandı. ŞAY-3 kuyusunda üretimin yakın zamanda başlayacağı ifade edildi.

Böylece, Gabar’da açılan kuyu sayısı 15'e ulaşacak. Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında, iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması planlanıyor.

Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil üretime ulaşması hedefleniyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 172
  • Ahmetpasa 6 ay önce Şikayet Et
    Van denince bir durmak lazım. Van basit bir petrol müjdesiyle geçiştirilemrz. VAN DA NE VAR DEĞİL, NE YOK Kİ DİYE KONUŞULMALIDIR. .van da petrolden daha önemli ve araştırılması gerekenler vardır. Abdülhamit han bile van için haritasında gösterdikleri vardır.
    Cevapla
  • Ahmetpasa 6 ay önce Şikayet Et
    Van dan haber gelmesi çok gecikti. Vanın doğu ve güneydoğusu ayrı bir rezerv, ercüş tarafı farklı bir rezerv. Artık cudi dağı ve etrafında yapılanlar müjde değildir. Komplesi zaten bir rezervdir. Cudi ve etrafı -ki buna mardinde dahildir musulun bir ara rezervi değil ve hazar denizi bağlantılı büyük bir miktarda bir rezsrvdir.
    Cevapla
  • Sermet 6 ay önce Şikayet Et
    Bedava bekleyenler maliyetini görmezden geliyor
    Cevapla
  • Ali 6 ay önce Şikayet Et
    Şırnak cudi dağının eteğindeki cebizdüzü derelerindense petrol akıyor her yer kömür sondaj yapılırsa petrol cikabilir
    Cevapla
  • Rutruso 6 ay önce Şikayet Et
    Sizden bize düşmez o
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle