Bakan Bayraktar: Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak
Bakan Alparslan Bayraktar, "Akkuyu NGS, tam kapasite devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Böylelikle her yıl 35 milyon ton karbon salımından kaçınmış olacağız." dedi.
Türk ve Rus harikası Akkuyu NGS'de kritik bir adım daha gerçekleştirildi. Türkiye'nin mega projesinin 3. ünitesi için üretilen reaktör kabı da tamamlandı.
Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat sahasında incelemede bulunarak santralin son durumuna ilişkin bilgi aldıklarını belirtti. Bakan Bayraktar, "Akkuyu NGS, tam kapasite devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayacak." dedi.
TEK BAŞINA TÜRKİYE'NİN YÜZDE 10'LUK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları ifade etti:
"Ülkemizin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS inşaat sahasındaydık. Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev ile çalışmaları yerinde inceleyerek santralin son durumuyla alakalı bilgi aldık. Türkiye'nin enerji arz güvenliği için stratejik bir adım olan Akkuyu NGS, tam kapasite devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Böylelikle her yıl 35 milyon ton karbon salımından kaçınmış olacağız."
Ülkemizin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS inşaat sahasındaydık.
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) September 26, 2023
Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev ile çalışmaları yerinde inceleyerek santralin son durumuyla alakalı bilgi aldık.
Türkiye'nin enerji arz güvenliği için stratejik bir adım olan Akkuyu NGS, tam kapasite devreye… pic.twitter.com/fknge7tQpR
ROSATOM'DAN 5. REAKTÖR KABI SEVKİYATI
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yıl üretilen 5. nükleer reaktör kabının sevkiyatını gerçekleştirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, tesiste son olarak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. ünitesi için üretilen reaktör kabı da tamamlandı.
Rosatom'un Volgodonsk'taki makine yapım bölümünden yapılan bu sevkiyat ile, yalnızca bir yılda 5 sevkiyat tamamlanmış ve Rus nükleer mühendislik endüstrisi tarihinde bir rekor kırılmış oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Rosatom'un, Rusya ve Rusya dışında nükleer güç santrallerinin seri inşaatına başladığında mühendislik bölümünün iş yükünün önemli ölçüde arttığını belirterek, şunları kaydetti:
"Nükleer ekipman üreticileri bu görevin üstesinden başarıyla geliyor ve hatta yeni rekorlar kırıyor. Proje portföyümüz şu anda 11 ülkede 33 üniteden oluşuyor. Yani daha yapacak çok işimiz var. Atommash'ın güvenilir ve sistemli çalışması, tüm bu projelerin başarıyla ve zamanında uygulanacağı konusunda bize güven veriyor. Bu da küresel nükleer pazardaki lider konumumuzu koruyacağımız anlamına geliyor."
Rosatom'un makine bölümü Atomenergomash'ın Genel Müdürü Igor Kotov da söz konusu başarının, üretimin en modern düzeyde modernizasyonunu, üretim süreçlerinin optimizasyonunu ve dijital teknolojilerin kullanılmasını sağlayan tüm ekibin 10 yıllık sıkı çalışmasına dayandığını vurguladı.
Kotov, "Bugün Rosatom'un makine mühendisliği bölümü, ülkemizin gerçek teknolojik potansiyelinin canlı bir örneği ve sektörün daha da gelişmesi için güvenilir bir temel oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
Akkuyu Nükller AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva da Akkuyu NGS projesinin hızla bitirilmesinde Rus şirketlerin önemli bir payı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bir yıl içinde 5 modern reaktör kabının üretilmesi olağanüstü bir başarıdır. Bu, tesisin her çalışanının, işletme yönetiminin ve Rosatom'un büyük bir başarısıdır. Bu üretimin en üst sınırda yapılacak iş olmadığına eminim çünkü Atommash, Rus nükleer endüstrisindeki tüm işletmeler gibi yetenekli, istekli ve kendini adamış uzmanları istihdam ediyor. Akkuyu Nükleer, güvenilir ve sorumlu bir yüksek teknoloji ekipmanı tedarikçisi olan Atommash ile iş birliği yapmaktan gurur duyuyor."
-
Hamdolsun 1 yıl önce Şikayet EtTam kapasiteye geçme tarihi ne zaman?Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmet Olgun 1 yıl önce Şikayet EtAlaşehir'in altındaki DOĞALGAZ - PETROLÜN Türkiye'nin yüzlerce yıl enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyel rezerv vardır,Beğen Toplam 4 beğeni
-
Ahmet 1 yıl önce Şikayet EtŞu lozanın gizli maddeleri işleri bozuyor hep çıkaramıyoruz onun yüzünden 100 seneyi Bi geçsin görün işte o zaman dünya gücü olacağız amerika önümüzde eğilecek hep.Beğen
-
Yaşar 1 yıl önce Şikayet EtKesin bilgi mi öyle ise mükemmelBeğen Toplam 3 beğeni
-
DEDE 1 yıl önce Şikayet EtKARBONDİOKSİT salınımı olmazsa ağaçlarda iyi özümleme yapamaz (oksijen salımı yapamaz).Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mns 1 yıl önce Şikayet EtBugünkü karbondioksit salınımı için dünyadaki ormanların bin katı daha orman lazım. Avustralyada 6 ay orman yandı. Balta girmemiş ormanlarda balta değmemiş yer kalmadı. Senin dediğin 200 sene öncesi için geçerli.Beğen Toplam 5 beğeni
-
ismail. 1 yıl önce Şikayet EtSisteme bağlanmazsan vergi ödemezsin. Yani gece mum yakarsan gündüz ışık güneş olduğu müddetçe bedava denilenilir. Kışında komşuda veya baba ocağına müracat edersen problem çözülür yani.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et10 tanesi tüm Türkiye'nin ihtiyacını karşılıyor resmen devrim gibi. Tam bağımsız enerji ile fabrikalar daha ucuz üretim yapardı buda Türk sanayiciyi yabancı marklara karşı 1-0 öne geçirirdi..Beğen Toplam 10 beğeni