Araç sahipleri kritik kararı bekliyor, oran yüzde 20'de kaldı...

11 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrası, yaraların daha hızlı sarılması için bir defaya mahsus olarak 'Ek MTV' kararı alınmıştı. Kararın ardından tahsilat oranının yüzde 20’lerde kaldığı öğrenilirken vatandaş AYM'den haber bekliyor.

GİRİŞ 25.09.2023 07:13 GÜNCELLEME 25.09.2023 09:21
Bu Habere 189 Yorum Yapılmış

Haziran ayında Meclis’te kabul edilen torba yasa teklifi ile Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin azaltılması maksadıyla, 2023’te bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin iki defa ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Düzenleme CHP tarafından iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine taşınmıştı. Yüksek mahkeme 27,5 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren kararını perşembe günü verecek.

TAHSİLAT ORANI YÜZDE 20'DE KALDI

Ek vergiden ilk dönem için 16,3 milyar TL tahsilat beklenirken, düzenlemenin Anayasa Mahkemesinin gündemine taşınmasının ardından ödemenin 3,4 milyar TL olduğu, tahsilat oranının da yüzde 20’de kaldığı belirtiliyor.

Düzenlemenin Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmesi durumunda Yüksek Mahkeme’nin kararları geriye dönük olarak uygulanamayacağı için vergisinin ilk taksitini ödeyenlerin dava yoluna başvurması gerekiyor. 

İPTAL EDİLMESİ DURUMUNDA DAVA AÇANLAR VERGİNİN FAİZİ İLE TAHSİLİNİ İSTEYEBİLECEK

Dava açanlar verginin faizi ile tahsilini isteyebilecek. Anayasa Mahkemesinin düzenlemeyi iptal etmemesi durumunda ek MTV’nin ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekecek. 

Taşıtların satış ve devrinin yapılabilmesi için MTV’nin ve ek MTV’nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri de yapılamıyor. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 189
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Milletin günümüzde zaruri ihtiyacı olan otomobilinden ek vergi alınacağına taksi lerden yüksek vergi alın, yıllık vergileri bir günlük kazançları değil. İnceleyin taksi plakası olanlar yılda bir ev alıyorlar.
    Cevapla
  • Mustafa Akın 7 ay önce Şikayet Et
    Bir Allah'ın kulu da dememiş: Fakir fukaradan vergi toplayacağınıza binbir dümenle vergiden kaçan yatlarda katlarda alem yapan Türk oligarklarına ek deprem vergisi koyun... Bize koyun millet diyenler haklı. Vatan millet Sakarya edebiyatı iyi tutuyor. Korkunç adaletsizliğe bakan yok. Vatan oligarkların vatanı. Sakaryanın yükünü de garibanlar çekiyor.
    Cevapla
  • Mustafa 7 ay önce Şikayet Et
    Çok şükür ödedim devletim öyle istedi ise başım üstüne asrın felaketinin yaşandığı ülkemizde gereken neyse yapacaz bu nu anayasa mahkemesine gitmesini bile yanlış buluyorum
    Cevapla
  • Şoför 7 ay önce Şikayet Et
    Araç muayenem geldiği için haram ve zıkkım olsun inşallah diyerek ödedim.
    Cevapla
  • Doğrucu 7 ay önce Şikayet Et
    Sanada devletin verdiği yediğin içtiğin devletten haram zıkkım olsun
    Cevapla
  • Misafir123 7 ay önce Şikayet Et
    Bende ödedim. Elbette yardımlar yerine ulaşacak buna inancım tamdır. benden önceki hükümetler deprem yardımlarını memurlara maaş olarak ödediler. devletimin yanındayım.
    Cevapla
  • Musa 7 ay önce Şikayet Et
    Benim vergiyide öde sevaptır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle