Japonya, geleceğin petrolü için Türkiye ile işbirliği yapacak

Türkiye-Japonya işbirliğinde 'yenilenebilir enerji ve geleceğin petrolü olarak bilinen hidrojen' öne çıkıyor.

GİRİŞ 24.09.2023 12:38 GÜNCELLEME 24.09.2023 12:56
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Nishimura Yasutoshi, iki ülke arasında enerji alanında muhtemel işbirliklerini değerlendirmek üzere 5 Eylül'de İstanbul'da bir araya geldi.

Kritik madenlerden yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğinden doğal gaza, yeni yakıtlardan teknolojilere kadar geniş yelpazede bir çok konunun ele alındığı görüşme kapsamında, bakanlar tarafından "Türkiye-Japonya Enerji Forumu"nun başlatılmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

AA muhabirine söz konusu işbirliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Büyükelçi Katsumata, iki ülkenin enerjide ortak yönleri bulunduğunu, Japonya'nın da Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.

Katsumata, Türkiye'nin bulunduğu bölge itibarıyla kritik konumuna işaret ederek, ülkenin petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının bol olduğu Orta Doğu ülkeleri ve Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında coğrafi açıdan geçiş noktasında olduğunu dile getirdi.

Japonya'nın 2050'de karbon nötr olma hedefi doğrultusunda nükleer enerji ve yenilenebilir enerji odaklı çalışmalar ile teknoloji geliştirme çalışmaları yürüttüğünü aktaran Katsumata, şunları kaydetti:

"Özel sektör bazında da bu konuyla ilgili çok çeşitli girişimler var. Türkiye ile işbirliği yapabileceğimiz son derece geniş bir yelpazenin mevcut olduğunu düşünüyorum. Hidrojen başta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabileceğine inanıyorum. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Nishimura Yasutoshi'nin Türkiye ziyareti esnasında, kendilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar ile imzaladıkları ortak deklarasyonda 'Japonya-Türkiye Enerji Forumu'nun başlatılması konusunda mutabakata varılmıştır. Bu formattan yararlanmak suretiyle iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği imkanlarının araştırılması gerektiğini düşünüyorum."

Katsumata, maden sektörü alanında da ikili ilişkilerin ilerletilebileceğine değinerek, iki ülke bakanlarının görüşmelerinde kritik mineraller alanındaki işbirliği fırsatlarının ele alındığını, işbirliğinin somut içeriklerinin ise gelecek dönemlerde her iki ülke yetkililerinin koordinasyonunda belirleneceğini ifade etti.

Sinop'ta inşa edilmesi planlanan ikinci nükleer güç santrali projesi için adı geçen ülkeler arasında Japonya da yer alıyor. Enerjide iş birliği imkanlarını artırmayı hedefleyen iki ülkenin nükleer enerji santrali gibi büyük bir projenin yanında daha küçük ölçekli sayılabilecek yenilenebilir enerji projelerinde de işbirliği yapması bekleniyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 97
  • Muhammet Ali Çifci 7 ay önce Şikayet Et
    Borla hidrojen karışsa nasıl olur.
    Cevapla
  • Cemal Serbest 7 ay önce Şikayet Et
    Kazan Kazan ilkesi ile Japonlarla İş birliği Yapmalıyız.Sonuna Kadar REİS.
    Cevapla
  • Ahmed 7 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde müthiş bir güneş ısısı varken ve 70 yıldır dünyada kullanılan elektrik santralleri varken neden solar panel dayatmalarına ve reklamlarına devam ediliyor. Maliyet ve verim karşılaştırıldığında 100 lira yerine 1 lira yatrım yaparak aynı enerji gümeş ısısı ile elde edilebiliyor.
    Cevapla
  • ferhat 7 ay önce Şikayet Et
    ferhat der ki gümeş ısısı ne kadar verimli elektriğe dönüşebilir. geceleyin aydan mı alacaksın ısıyı. biraz okuyalım . bilmeden yorum yapmayalım
    Cevapla
  • Cengiz 7 ay önce Şikayet Et
    Enerji Bakanlığı enerjinin önemini bilmesine rağmen neden enerji mühendisine istihdam sağlamıyor. Enerji Sistemleri Mühendislik leri kapatılsın, çocuklar boşuna diplomalı işsiz olmasınlar.
    Cevapla
  • Segezekten 7 ay önce Şikayet Et
    Petrol araması yerine toryumdan enerji Elde edebileceğini rahmetli e.arıc prof. Şüpheli kazada öldü. Elde edilen işlenmiş Tortum T.C.butun borclarınıda sıfıra indirecekti, Bu çalışmaya aramı verildide, diğer alternatifleri devam edilmeye çalışılıyor
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 7 ay önce Şikayet Et
    Alternatifsiz iş olmaz. Toryum işleri de devam ediyordur.
    Cevapla
  • ferhat 7 ay önce Şikayet Et
    ferhat der ki yedekli çalışmak iyidir.
    Cevapla
  • Nufer 7 ay önce Şikayet Et
    Dünyada henüz nükleer enerji de toryum teknolojisi kullanımı geliştirilemedi,bu sebeple zenginleştirilmiş uranyum kullaniliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle