Dolandırıcılar acil ev bulması gereken öğrencileri tuzağa düşürüp paralarını alıyor

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, bu dönemin dolandırıcılar için en uygun zaman olduğu ve dolandırıcılara karşı vatandaşın dikkatli davranması gerektiği uyarısında bulundu.

Dolandırıcılar acil ev bulması gereken öğrencileri tuzağa düşürüp paralarını alıyor
Dolandırıcılar acil ev bulması gereken öğrencileri tuzağa düşürüp paralarını alıyor
GİRİŞ 23.09.2023 10:24 GÜNCELLEME 23.09.2023 10:24

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala farklı şehirlerden İstanbul’a gelen öğrencilerin ev arayışı hâlâ devam ediyor. Antalya’da yaşayan 20 yaşındaki Faati İlir Llapashtica, Büyükçekmece’de bulunan üniversitesi için Beylikdüzü’nden ev tutmak istedi. İnternet siteleri üzerinden ev arayışına devam eden genç, kendine uygun gördüğü 7 bin 500 lira kirası bulunan 1+1 evi tutmaya karar verdi. Bunun için ilan sahibiyle iletişime geçen Llapashtica, ilan sahibiyle buluşup evi gezdi. İçinde kiracısı bulunan evi gören Llapashtica, kendisini ev sahibi olarak gösteren kişiyle sözleşme imzaladı. 24 Ağustos’ta imzaladığı sözleşme için anahtar teslimini 10 Eylül olarak görüşen üniversite öğrencisi, teslim tarihi geldiğinde kimseye ulaşamadı. Anahtarı teslim almadan 20 bin lira depozito yatıran üniversite öğrencisi elinde sözleşmesi ve 20 bin lirasından olarak evsiz kaldı. Suç duyurusunda da bulunan Llapashtica, bir an önce parasını geri almak istiyor.  

KİMSEYE ULAŞAMADIM  

Yaşananları anlatan üniversite öğrencisi Faati İlir Llapashtica, ''Daire bakmaya geldim ancak dolandırıldım. İnternet üzerinden, emlak sitelerinden ilan arıyordum. Bulduğum bir ilana mesaj attım. Mesajdaki ilan sahibi de bana geri döndü. Bunun üzerine dairenin adresinde buluştuk. Buluştuktan sonra bana daireyi gösterdi ve içeride de kiracısı vardı. Kiracısının çıkacağını söyledi. Bunun üzerine ben de güvenilir olduğunu düşündüm. Daireyi gezdikten sonra yakında bir yere oturduk ve sözleşmeyi konuştuk, uzlaştık. Bunun üzerine 20 bin lira depozitoda anlaştık. İmzayı attıktan sonra depozitoyu yatırdım ancak anahtarı teslim alma tarihinde adama ulaşmaya çalıştığımda hiçbir şekilde ulaşamadım. Bunun üzerine daireye gittim, içeriye baktığımda kimse yoktu. Kapıcıyla karşılaştım. Kapıcı da bana ilan sahibinin aynı daireyle 5-6 kişiyi dolandırdığını söyledi. Bunun üzerine ben de savcılığa suç duyurusunda bulundum. Savcılık da bana bu kişinin 5-6 kere yakalanıp bırakıldığını söyledi. Adam bütün sosyal medya hesaplarını da silmişti. Yazın Antalya’da bağda, bahçede çalışarak biriktirdiğim paraydı'' diye konuştu. 

KAPARO ATIN KALDIRAYIM DEDİ  

Ev arayışında olan Özlem Yel de, ''Site üzerinden şu anda da ev arıyorum. Bugün bir dolandırıcılık yaşayacaktım ki, ramak kala döndüm. ‘Sahibin’den diyerek ilan koymuş bir kişi, ben de evi çok beğendiğimi söyledim. Ama o kişi iki - üç kişinin daha beğendiğini, kaparo atın, ben direkt ilandan kaldırayım dedi. Israrla kaparo istediği için güvenmedim. Dolandırılacağımı anladığım için de iptal ettim'' ifadelerini kullandı. 

AŞA: DOLANDIRICILIK OLAYININ EN YOĞUN ZAMANI  

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ''Şu anda dolandırıcılık olayının en güzel zamanı. İnsanları kandırmanın kolay olduğu dönemdeyiz. Çünkü birçok kişi ev arıyor. İstanbul’a gelmeden internet sitelerine bakıp, telefonla görüşüp para gönderen, evi dahi görmeden tutan maalesef bir yığın vaka var. Bunun için yıllardan beri ikaz ediyoruz. Mutlaka evi gidip bizzat çıplak gözle görmeden, mal sahibi olup olmadığına kanaat getirmeden ve yahut emlakçı ise gerçek bir emlakçı olup olmadığını araştırmadan, kimseye ne ödeme yapın ne imza atın. Şu anda bu sahte ilanlar, yanıltıcı ilanlar, çok fazla. Bir defa aşağı yukarı bölge fiyatları belli. Bugün Beşiktaş’ta 15-20 binden aşağı ev yok. Bunu bilip de orada 7-8 bin lira görüp havale çıkarsan bunun dolandırıcı olduğu ve senin suiistimal yaşayacağın bir defa yüzde 100'' dedi. 

YETKİ BELGESİNE BAKSINLAR

Emlakçı Yeşim Yıldız da ''Maalesef sahte ilanların önüne geçemiyorlar. Herhangi bir insan girip ilan açıp ilan verebiliyor. Var mı, yok mu, gerçek mi, değil mi, bilinemiyor. Ta ki görene kadar. Emlakçılarda ilk önce yetki belgesine baksınlar, duvarlarında vergi levhaları asılı mı ona baksınlar. Eğer ev Sahibinden kiralıyorlarsa tapu istemek biraz abest olabilir ama e-Devlet’ten girip, oradan da gösterebilir. Kontratı versinler, parayı verirken anahtarı alsınlar” dedi. Başka bir emlakçı Melek Arslan, “Çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu tür şeylerde bildikleri emlakçılara başvurmak gerekiyor. Emlakçılar birer avukat gibidir. Kendi kafalarına göre hareket ettiklerinde en çok zararı o zaman buluyorlar. Sitelerde de çok dolandırıcılar var'' dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.