AYM, ek MTV düzenlemesini iptali istemini görüşecek

AYM, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu, 28 Eylül Perşembe günü esastan görüşerek karara bağlayacak.

AYM, ek MTV düzenlemesini iptali istemini görüşecek
AYM, ek MTV düzenlemesini iptali istemini görüşecek
GİRİŞ 23.09.2023 10:57 GÜNCELLEME 23.09.2023 10:57
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Yüksek Mahkeme, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvurunun ilk incelemesini yaparak, dosyayı esastan görüşmeye karar vermişti.

Başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 28 Eylül Perşembe günü esastan görüşülerek karara bağlanacak.

7456 sayılı 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenmişti.

Anayasa Mahkemesi, 26 Temmuz 2023'teki gündem toplantısında, başvurunun ilk incelemesini yapmış, yürürlüğü durdurma talebinin esas inceleme aşamasında karara bağlanmasına hükmetmişti.

EK MTV'NİN İKİNCİ TAKSİDİ NE ZAMAN?

Ek MTV'nin ikinci taksiti Kasım ayı sonuna kadar ödenecek.

2023’ün ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek. Yani, Eylül 2023’te ilk defa kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV alınacak.

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?

Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.

Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacak.

KİMLER EK MTV ÖDEMEYECEK?

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna olacak.

Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların malikleri ve birinci derece kan hısımlarından birini kaybedenlerden, adına kayıt ve tescilli taşıtı bulunanlar ile deprem nedeniyle ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtı bulunanlar veya bunlar adına veli, vasi, kanuni temsilciler ve konuya ilişkin olarak vekaletname ile tayin edilen vekillerce tebliğ ekinde yer alan "Ek MTV İstisna Talep Formu" ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen tevsik edici belgelerle taşıta dair mükellefiyetin bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne başvurulması halinde taşıtlara tahakkuk ettirilen ek MTV terkin edilecek.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Vergizede 7 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar, şu büyük futbol kulüplerinin milyar dolar vergi borcu silindiğini ekranlardan dinledik. Vergi ödemek vatandaşlık borcudur eyvallah. Ama neden alt tabaka üç kuruş vergi borcu ödüyor da, koskoca futbol kulüpleri bin borcu siliniyor. Ben sadece haksızlığa tahammül edemiyorum.
    Cevapla
  • Vergizede 7 ay önce Şikayet Et
    Ben Hatay ilinde ikamet eden depremzedeyim, araç plakam 17 olduğu için bana el MTV çıktı. İtiraz ettim. Adam Hatay'da oturmuyor plakası Hatay plakalı arabayı almış sadece, o plakaya borç çıkmıyor bana çıkıyor, Cimer e şikayet ettim yine sonuç alamadım.
    Cevapla
  • vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    bu depremden etkilenen yerler de yapılan DASK paralarıda bu toplanan paralara eklensin.. Zorunlu deprem sigortası ne işe yarıyor ????
    Cevapla
  • Mümin 7 ay önce Şikayet Et
    Ondan sonra neden Avrupa değiliz imkanlar hayat pahalı deniyor.Ulan üç kuruş vergi ödemiyorsunuz vergi kaçırıyorsunuz manipülasyon kafaya göre fiyat verme artış yapma hak yeme bizde ne bekliyorsunuz.Bizim millete ab amerika gibi yasayı uygulayan ve vergiyi sonuna kadar alıp kaçıranın mal varlığına çöken firmayı kapatan anlayış lazım.Bize herley müstehap
    Cevapla
  • Türk 7 ay önce Şikayet Et
    Vereceğiniz şunu şurasında üç kuruş, onu da mahkemelere taşımak da nedir. Mangalda kül bırakmayanlar ile pahalı ithal araba binenler ağlıyor. İkisini de koşarak yatırdım elhamdülillah. 2 aylık sigara parasına kıyamayan zavallılar.
    Cevapla
  • Musa 7 ay önce Şikayet Et
    Mesele 3 kuruş değil ki. vergi deki adaletsizlik 1000 tl lik araç ile 3000 tl araç aynı vergiyi veriyor olması koca koca şirketlere vergi afı veya yapılandırma yaparak vergisini dürüstçe ödeyenlerin cezalandırılması küçük esnaf canını okurken büyük şirketlerin almış oldukları lüx harcamaları bile gider gösterip vergiden düşülmesi seçim zamanı reklam yapanlar bugün ek vergi halk istiyor
    Cevapla
  • Rumuz 7 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun kardeşim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle