Üreticiler fındıkları depolayacak! Fındık fiyatı 100 lirayı aştı!

Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatları 100 lira seviyesine ulaşırken, üreticiler fındıklarını depolayacaklarını söyledi.

GİRİŞ 20.09.2023 13:12 GÜNCELLEME 20.09.2023 14:19
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Serbest piyasa hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve 100 lira seviyelerinde hatta bazı noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz, bu yükseliş devam edecektir” dedi.

Türkiye’de en fazla fındık üretimimin yapıldığı Ordu’da serbest piyasada fiyatlar 100 lira seviyelerine kadar yükseldi. Üreticiler, fiyatların daha da artacağını düşündüklerini, bu yıl rekoltenin açıklananın altında olduğunu belirterek, mahsullerini depolayacaklarını söyledi.

“YÜKSELİŞ HIZLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEKTİR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “TMO fındık alımlarına başladığında serbest piyasa 72 liradan alımlara başlamıştı. Şu anda ise bir aya yakın süredir fındık pazara iniyor, serbest piyasa hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve 100 lira seviyelerinde hatta bazı noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz. Tabi bu yükseliş devam edecektir. Biz üreticilerimize özellikle hasat bittikten sonra ‘ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin’ şeklinde açıklamalarda bulunduk. Üreticilerimiz de bunları dikkate aldı ve bu üreticilerin ellerinde fındıkları duruyor, ihtiyacı olan üreticiler ise pazara fındıklarını indirdi. Şu anda 100 lira seviyelerinde olan fındık fiyatları hızlı bir şekilde yükselecek” diye konuştu.

“CİDDİ BİR TALEP VAR, FINDIK YOK SATIYOR”

Bu yıl rekoltenin düştüğünü ve Türk fındığının kalitesinin diğer ülkelere göre çok yüksek olduğunu aktaran Soydan, “Bahçede görülen fındık ağustos ayında harmana gelmedi. Yani genel bir rekolte düşüşü var. Bu düşüş karşısında gerçekten ülkemizde üretilen fındığa da ciddi bir talep var. Fındık çok önemli bir ihracat ürünü. O açıdan fındık yok satıyor. Üreticinin bu günlerdeki fiyatlar, hasattan hemen sonra bekledikleri fiyatlardı. En azından fındığını elinde bulunduran üreticilerimize yüksek fiyattan sağma fırsatı doğdu” ifadelerine yer verdi.

“VERİM VE KALİTEYİ ARTTIRMAMIZ LAZIM”

Serbest piyasada oluşan fiyatların 2024 yılı sezonunu da olumlu yönde etkileyeceğini aktaran Soydan, “Talebin yoğun olduğu Türk fındığının yerini başka bir ülkenin fındığının dolduramayacağını açıkça görüyoruz. Onun şuan oluşan fiyatların, gelecek sezon daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim de fındığımıza en iyi şekilde bakarak, verim ve kaliteyi arttırmamız lazım” şeklinde konuştu.

Zeynep Şahin isimli fındık üreticisi oluşan 100 TL’lik fiyatın kendisi için yetersiz olduğunu, bu sebeple mahsulünü depoda bekleteceğini söyledi. Şahin, “Şu anda piyasa iyi gibi ama ileride daha iyi olacak gibi. Bu sene kayıp var, yaklaşık 1 ton ürünümüz olur” şeklinde konuştu.
İsmet Sırtbaşı isimli üretici de bazı manavlarında fındığın 105 liradan da alıcı bulduğunu söyledi. Piyasada fındığın biraz daha yükselmesini beklediğini belirten Sırtbaşı, sonrasında ise depolayacak yeri olmadığı için satacağını ifade etti.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • suleyman 7 ay önce Şikayet Et
    satin millet yesin
    Cevapla
  • Emekli memur 7 ay önce Şikayet Et
    Merak ettiğim kaç tl yeriz.
    Cevapla
  • hıghlander 7 ay önce Şikayet Et
    TZOB üyesi Arslan soydan,üreticiyi haram yemeye sevk ediyorsun.Rayiçin yükselmesine sebep olan stok,üretici için bile olsa haramdır,40 günü geçemez.Ayrıca asıl bakman gereken serbest piyasanın hırsızları.Önce ürünü toplayıp,saklayarak ikinci bir yükseliş dalgası oluşturuyorlar:bu noktada üretici piyasaya hızla ürün girişi sağlayıp hırsız tüccarı vursun.Yoksa katmerli haram,tabi sana da..
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    almayın, üç beş üretici memmun olacak diye milyonlarca tüketiciyi mağdur edemezsiniz,
    Cevapla
  • Şems 7 ay önce Şikayet Et
    İnşaallah depoladıkları tüm fındıkları küflenir. Stokçulardan, depolayicilardan, karaborsacilardan nefret ediyorum. Güzel ülkemde bu yöntem fiyatları arttırıyor. Gariban ve fakir vatandaşlar da birşey satın alamıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle