Tarımda yeni dönem resmen başladı

Atıl durumdaki arazileri üretime kazandıracak sözleşmeli üretim dönemi resmen başladı.

Tarımda yeni dönem resmen başladı
Tarımda yeni dönem resmen başladı
GİRİŞ 20.09.2023 08:54 GÜNCELLEME 20.09.2023 15:51
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ekilmeyen tek karış arazi kalmayacak, hepsini üretime kazandıracağız" sözleriyle çalışmaları hızlanan sözleşmeli üretim yürürlüğe girdi. Stratejik bir sektör olan tarımın planlı bir şekilde üretilmesini içeren Tarım Kanunu, bu planlı üretimi de sözleşmeli üretimle mümkün kılıyor. Firmalar ve üreticiler arasında karşılıklı bir sözleşmeyle yürütülecek olan sözleşmeli üretim, üretici ve alıcıyı korurken, Türkiye tarımının da öngörülebilir olmasını sağlayacak.

YÖNETİM SİSTEMİ
Ekilmeyen 1.5 hektarlık arazinin kiralanarak üretime kazandırılmasını ve gıdada fiyat istikrarını üretici ve tüketici yararına sağlayacak olan sözleşmeli üretim, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulacak Sözleşmeli Üretim Yönetim Sistemi'nde toplanan tarımsal verilerle yürütülecek. Bakanlık, sözleşmeli üretim yönetim sistemini kurmak, işletmek ve bu sistemin ilgili diğer kayıt sistemleriyle entegrasyonuna yönelik çalışmalar yapmakla yükümlü olacak. Sözleşmeli üretime ilişkin istatistiksel bilgileri toplayacak, değerlendirecek ve sözleşmeli üretim modelinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapacak. Sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi için gerekli tedbirleri alacak.

İRADE SERBESTİSİ ESAS
Sözleşmeli üretimde irade serbestisi esas kabul edilirken, salgın hastalıklar, tarım ürünleri ticaretinde yaşanan gelişmeler karşısında arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal üretimin iç veya dış talebe uygun olarak ayarlanması veya bitki ve hayvan sağlığının korunması amacıyla, ihtiyaç halinde Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün grupları sözleşmeli olarak üretilecek. Bakanlık sözleşmeli üretimi kayıt altına almak için sözleşmeli üretim yönetim sistemini kuracak ve işletecek.

SİGORTA YAPTIRILMASI ZORUNLU
Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu olacak. Tarım sigortalarının kapsamı ve şartlarına dair esaslar tarımsal üretim sözleşmesinde düzenlenecek. Üretim sürecinde alıcı tarafından görevlendirilen kişilerce verilen teknik destek kapsamındaki hizmetlerin maliyeti alıcı tarafından karşılanacak, hiçbir şekilde üreticiye yansıtılamayacak. Sözleşme kapsamında alıcı tarafından üreticiye bedelsiz olarak sağlanan girdiler üretimin yapılacağı yerin dışında kullanılamayacak. Sözleşmeye sonradan dâhil olan üye veya ortaklar, sözleşmenin tüm şartlarına uymakla yükümlü olup sözleşme ekinde yer alan üye veya ortak listesine eklenecek. Alıcı tarafından üreticiye teslim edilen girdiler temin edildiği güne ait fiyat ile avans olarak kabul edilecek. Üretici söz konusu fiyattan girdiyi kabul edip etmemekte serbest olacak.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 11
  • mete 7 ay önce Şikayet Et
    çiftçiye her ay belirli miktar mazot verilmeli ucuz. miktar olursa suistimal de olmaz
    Cevapla
  • mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    Tarım destekleri günün koşullarında çok kadük kaldı. Girdi maliyetleri çok yüksek. Hükümet kanuna tarıma desteği genel bütçenin %5'i oranında verilecek diye kanun çıkarttı. Ancak yıllardır %1 oranında dahi destek vermemektedir. Hal böyle olunca söylemler laf-ı güzaftır.
    Cevapla
  • muraty 7 ay önce Şikayet Et
    Geçen 20 yıla yazık oldu. Bu günden itibaren inşallah iyi olacak
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Cahit özeti tam yazmış
    Cevapla
  • cahit 7 ay önce Şikayet Et
    Atıl durumdakini böş ver işlenen tarladan çıkan ürünü satamazsa elinde kalıyor yada üç beş kuruşa gidiyorsa kim eker kim biçer zaten tarımda çalışacak insan bulunamıyor kalanınıda bıktırdınız artık bırakacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle