Karadeniz gazından dudak uçuklatan gelir

20 Nisan’da karaya ulaşan Karadeniz gazından günde 30 milyon TL kazanç sağlanıyor. Yıl sonuna kadar sisteme verilecek 10 milyon metreküp yerli gazdan, günlük 150 milyon TL gelir elde edilecek.

GİRİŞ 19.09.2023 09:49 GÜNCELLEME 19.09.2023 15:59
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Milli Enerji ve Maden Politikası ile Türkiye ilk kez sondaj gemisi sahibi olurken, o gün temelleri atılan çalışmaların meyveleri bugün toplanmaya başlandı. Bir yandan petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini sürdüren Türkiye, diğer yandan da 20 Nisan 2023'te karaya ulaştırılan Karadeniz doğalgazını ulusal sisteme göndererek vatandaşın kullanımına sunuyor.

1 MİLYAR LİRAYI BULACAK

Halihazırda günlük 2 milyon metreküp civarında gaz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Filyos'taki Doğalgaz İşleme Tesisi'nde işlenerek Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) ulusal doğalgaz şebekesine veriliyor. Henüz tam kapasite üretime geçilmemesine rağmen, yerli gazın ekonomiye katkısı da hissedilmeye başladı. 2 milyon metreküp yerli gazdan elde edilen tasarruf, 30 milyon TL civarında. Bu çerçevede, bir ayda elde edilecek gelir de yaklaşık 1 milyar Türk Lirası'nı bulacak.

KADEMELİ ARTIŞ YAŞANACAK

Gazın şu an için basınç ve kaliteyle ilgili teknik testlerden geçirildiği ve bu nedenle sisteme verilen miktarın kademeli olarak artırılacağı belirtildi. Sisteme verilen gazın yılsonuna kadar 10 milyon metreküpe çıkarılacağı öğrenildi. Üretim, ilk hedef olan 10 milyon metreküpe çıkarıldığında, bugünkü fiyatlar bazında günlük 150 milyon TL Türkiye'nin kasasında kalacak. Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası Geliştirme projesi iki fazda yürütülüyor. Projenin ilk fazı için deniz altında 10 kuyu açılmıştı. Deniz tabanında yer alan üretim tesisi, 22 bin kilometrekare alana yayılmış durumdaki 10 kuyudan çıkarılan doğalgazı bir araya toplayarak karaya aktarıyor. Projenin ilk fazında günlük 10 milyon metreküp gaz üretilmesi planlanıyordu.

HEDEF 40 MİLYON METREKÜP

Bu yılın sonuna kadar sisteme verilen gaz miktarının 10 milyon metreküpe ulaşmasıyla, projenin ilk fazı da tamamlanmış olacak. Bu arada, ikinci faz için çalışmalar da devam ediyor. İkinci fazda 30 kuyu daha açılması planlanıyor. Ayrıca, ikinci fazda üretimin günlük 40 milyon metreküp düzeyine çıkarılması hedefleniyor. İkinci faz çalışmaları da üç yıl içinde tamamlanacak.

GAZ HANGİ İŞLEMLERDEN GEÇİYOR?

SAKARYA Gaz Sahası'ndan gelen gaz Filyos'taki tesiste işleniyor. Gazın içinde bulunabilecek su ve yabancı maddeler ayrıştırılıyor ve gaz BOTAŞ'ın standartlarına uygun hale getiriliyor. Basınçlandırılan gaz, BOTAŞ'a ait Ana Ölçüm İstasyonu'na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılıyor.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 164
  • Muro 7 ay önce Şikayet Et
    Bir ay sonra gelecek olan doğal gaz faturasını eline alınca altın çağını feryat çağını yokluk çağını yaşıyoruz ozaman gorecen ben seni reis efendi.
    Cevapla
  • Şahin 7 ay önce Şikayet Et
    Allah sizi ıslah etsin
    Cevapla
  • Ömer Genç 7 ay önce Şikayet Et
    Dudak uçuklatan gelirin bir yıllığı bir günlük faiz ödemesine yetmiyor...
    Cevapla
  • Mutlu 7 ay önce Şikayet Et
    Başımızda bı Ecevit olsa nolur bide bunu hesapla
    Cevapla
  • Reis 7 ay önce Şikayet Et
    Biraz şükür edin halinize. Nankörlük etmeyin. Türkiye altın çağını yaşıyor. Biz vatandaşlara da bunun olumlu etkisi yansıyacaktır. Dünya ekonomisi bitik durumda. Mesela Yunanistan da günlük para çekim ücreti 50 Euro. Halinize hamd edin
    Cevapla
  • Emir 7 ay önce Şikayet Et
    Bizde günlük limit 190 euro falana denk geliyor. Bu gelirler memurlara yarıyor bize değil memur 30 bin alırken diğerleri sömürülüyo niye soracak olursan 10 bin maaşa geçinmeye çalışan var. İnsanların zamanını çalıyorlar ömürleri tükeniyor ucuz iş gücünden. Neden bu kadar düştü iş gücü bilirmisin hep göçmenler yüzünden arz talep olayı. Ülkede kıtlık sağlıyorlar kendileri.
    Cevapla
  • Kemal 7 ay önce Şikayet Et
    Ne alaka 50 koymuş.sallama çayı geçtim.1000 euro ile sınırlı. Pirede yasiyom.sen nerde yasiyon. Atmayın bu kadar
    Cevapla
  • Musa 7 ay önce Şikayet Et
    Bizde gunluk 0 euro
    Cevapla
  • Baba dostu 7 ay önce Şikayet Et
    Savunmak ha bunu böylesine tezek vermemeli bunlar var ya bu ulkede ekmek yıyo su ıcıyo nefes alıyor haram olsun bunlara
    Cevapla
  • Mustafa 7 ay önce Şikayet Et
    Sondaj gemilerimizden ve karadaki aramalardan heyacanlı sevindirici haberler bekliyoruz, bu gelirlerden pastadan emekliler olarak pay bekliyoruz saygılar
    Cevapla
  • Timur 7 ay önce Şikayet Et
    Emeklilere o gelirin tamamini verseler sadece sakız parası düşer payına
    Cevapla
  • Galip 7 ay önce Şikayet Et
    Daha çok beklersin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle