Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'dan emeklilere mesaj var

  • GİRİŞ19.09.2023 02:01
  • GÜNCELLEME20.09.2023 08:58

14/28 Mayıs seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 67’inci hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevi Vedat Işıkhan’a verildi.

Kamuoyunun bakan olduktan sonra yakından tanımaya başladığı Işıkhan, aynı zamanda bir akademisyen ve Profesör titrini taşıyor.

Biyografisine baktığınızda çok enterasan bazı araştırmalara imza attığını görüyorsunuz.

Yönetim stresi, kentlerin gölgesinde yaşayan evsizler, çalışma hayatında stres ve başa çıkma yolları, engelli çocuğa sahip anne ve babalarda depresyon, Türkiye'de zihinsel engelli çocuğa sahip annelerin sorunları gibi başlıklarda araştırmalar yapmış.

Öyle midir bilmiyorum ama ses tonuna yansıyan insancıl ve merhametli haline, bu özel nitelikli araştırmalarının da katkısı olmuş olabilir.

Dün sabah kendisine danışmanlık yapan çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin’in organizasyonuyla bir grup gazeteci (Abdülkadir Selvi, Zafer Şahin, Melik Yiğitel ve bendeniz.) Bakan Işıkhan’la sabah kahvaltısında bir araya geldik.

Eylül ayının ne üşüten, ne terleten güzel havasında güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

EMEKLİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 7’den 70’e herkesi yakından ilgilendiren konularla alakadar olan bir bakanlık.

İşte önümüzde emeklilerle ilgili bir gündem var ve bu gündemin göbeğindeki bakanlıklardan bir tanesi burası.

Peki, emeklilerle ilgili şu an neler yapılıyor?

Araya girmeden Bakan Işıkhan’ın sözlerini aktaralım:

“Emeklilere yönelik olarak Cumhurbaşkanımızın verdiği talimat doğrultusunda bir çalışma yürütülüyor. Bu konuda çalışma tamamlandığında Sayın Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. AK Parti Hükümetleri olarak iktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz. Emeklilerimiz bizim için çok önemlidir. Zira yıllarca ülkemizin üretimine, çalışma hayatına katkı sağlamışlardır. Bu bakımdan emeklilerimiz için düzenlemeler yapmak hükümetimizin temel politikalarından biridir.”

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere şu anda emeklilerle ilgili bir çalışma devam ediyor.

Yürütülen çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak, sonrasında ne yapılacağına karar verilecek.

Bakan Işıkhan’ın sözlerinden bu anlaşılıyor.

EYT İLE İLGİLİ GÜNCEL RAKAMLAR VE BAKAN IŞIKHAN’DAN SGK PERSONELİNE ÖZEL BİR TEŞEKKÜR

Seçimden önce Meclis’ten geçen EYT düzenlemesi ve uygulamada gelinen nokta ile alakalı bazı bilgiler edindik.

Bunları da aktarmak isterim.

-3 Mart itibarıyla yürürlüğe giren EYT düzenlemesinde şu ana kadar mükerrer olanlar dahil şu ana kadar 2 milyon 202 bin 115 kişi başvuruda bulunmuş.

Mükerrerler düşüldükten sonra kalan rakam yaklaşık 2 milyon.

-Şu ana kadar toplamda yaklaşık 1 milyon 899 bin 308 kişiye aylık bağlanmış ve sigortalılar bilgilendirilmiş.

-Ayrıca incelenen başvurularda yaklaşık % 8 oranında aylığa hak kazanamama durumu (prim ödeme gün sayısının yeterli olmaması, prim borcunun bulunması vb.) nedeniyle sigortalılara aylık bağlanamayacağı bildirilmiş.

-EYT ile ilgili müracaatlar ve aylık bağlama işlem ve süreçleri hala devam ediyor.

EYT’den yararlananlar için güzel bir süreç oldu bu.
Ancak madalyonun öbür yüzünde de SGK personelinin geceli gündüzlü yürüttüğü yoğun bir mesai var bu işin arkasında.

Normal süreçte yıl içinde 440 bin aylık bağlandığı dikkate alındığında SGK personelinin yoğun mesaisi ile bir aylık sürede bir yılda bağlanan aylık sayısı kadar aylık bağlandığı değerlendirmesi yapılıyor.

Bu yüksek fedakarlık gerektiren emekleri nedeniyle Bakan Işıkhan’ın SGK personeline özel bir teşekkürü var:

“EYT işlemlerini yürüten SGK personelimize özverileri ve çalışkanlıkları nedeniyle teşekkür ediyorum”

BAKAN IŞIKHAN’DAN BAĞ-KUR’LULARA PRİM MÜJDESİ

Bakan Işıkhan’la yeni dönem hedeflerini de konuştuk.

AK Parti’nin Seçim Beyannamesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı alakadar eden konulara, Bakan Işıkhan’ın yol haritası gözüyle de bakabiliriz.

Çünkü hedeflerden bahsederken Seçim Beyannamesi’ndeki vaatlere kendisi dikkat çekti.

Bu vaatler arasında en dikkat çekici olanı BAĞ-KUR’lu çalışanlarla ilgili.

Buna göre, BAĞ-KUR pirim gün sayısı 9 binden 7 bin 200’e düşürülecek. Bu karar, 1 milyon BAĞ-KUR’luyu bir başka deyişle küçük esnafı ilgilendiriyor.

Bunun dışında;

Aile Koruma Kalkanı kapsamında aile kurumunu güçlendirmek için;

-Her ailede en az bir kişinin, gençler öncelikli olmak üzere çalışması, belirli süreyle sigorta primlerinin tamamının karşılanması,

-Ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta kapsamında prim desteği verilmesi,

-Birinci dereceye ulaşmış tüm devlet memurlarına 3600 ek göstergenin verilmesi,

-Yaşlı bakım sigortasının hayata geçirilmesi gibi hedefleri de var Bakan Işıkhan’ın.

Peki şimdiye kadar, yani göreve gelmesinden bu yana neler yapıldı?

Bunların da şöyle bir sıralaması var:

1-Göreve başladığımızda asgari ücrete ilave zam verileceğini Cumhurbaşkanımız ifade etmişti. Asgari ücrete %34 ilave artış yaptık. 11 bin 400 liraya çıkardık.

2- Yedinci dönem kamu toplu sözleşmesini kısmi uzlaşma ile tamamladık. Hizmet kollarında 291 maddede, genele ilişkin 62 maddede, toplamda 353 maddede uzlaşma sağlandı.

Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış, %50’ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacak.

3- KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ 3 AY UZATTIK

4-TOPLUM YARARINA PROGRAMLAR (TYP) HAYATA GEÇİRDİK. Deprem illerine toplam 66.938, diğer şehirlerimize 58.068, toplam 125.006 kişilik TYP kontenjanı tahsis edilmiştir. 

DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK FAALİYETLER-ÇALIŞMALAR

-Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde depremzede vatandaşlarımızdan hastane başvurularına katılım payı alınmamasını sağladık.

-İşverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna vermekle yükümlü oldukları bilgi, belge ve beyannamelerin verilme sürelerini ve İşverenlerin prim borçlarının ödenme sürelerini yıl sonuna kadar uzattık.

-Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Kısa Çalışma Ödeneğini yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek bulunmadan 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmasını sağladık.

-Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) çerçevesinde ek kontenjan tahsisi sağlıyoruz.

Yorumlar132

  • Maliye Mes. Eğit. 7 ay önce Şikayet Et
    Devlet Kurumları n da tek aşamalı sınavla Uzmanlık Kadrosu verilirken örneğin , Maliye Bakanlığına bağlı Maliye Meslek Eğitim ( 2 yıl süreli ) Kursu mezunlarına üzgünüz Uzmanlık kadrosu verilmemiştir oysa ki bizler Mali konular da uzmanlık dalında iki aşamalı sınav sonucun da 2 yıl süreli eğitim aldık,üzgünüz şimdiler de Maliye için çok ta gerekli olan okulumuz kapatılmıştır.
    Cevapla
  • Emekli 7 ay önce Şikayet Et
    Emeklilerin maduriyeti bir an önce giderilmeli,sayın yetkililerimiz asgari ücretli ve en düşük prim ödeyenle 1/4 kad.maaş alan emekli memuru aynı katagoride değerlendirmenin adil olmadığı konusunu gözden geçirmeli,Kamu personeli arasın da hiyeraşik düzenin bozulmasına sebebiyet veren ve eçim öncesi vaad edilen 3600 ek gösterge adaketsizliği giderilmesi öncelikler arasında yer almalı
    Cevapla
  • Çalışan 7 ay önce Şikayet Et
    Asgari ücret 16 500 olmalı.. 100bin kit kadro bekliyor, ikinci el otomobil fiyatlar aşaği çekilmelidir..kiralar çok yüksek..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Saalih 7 ay önce Şikayet Et
    temmuz ağustos enflasyonu %20+ 6 aylık sgk emekli zammı %25, bu mu enflasyona emeklileri ezdirmemek. artık yılbaşına kadar laf üretip duracaksınız. laf değil bir an önce emeklilerin durumlarının derhal ve kalıcı olarak iyileştirilmelerini bekliyoruz
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • emekli 7 ay önce Şikayet Et
    Bize %25 zam verildi ve eylülün ortasında bu zam bitti,verilen söz tutulmadı,sadece yerel seçimde görüşmek üzere diyorum.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat