Yeni vergi sisteminden ilk detaylar

Gelir düzeyi düşük olandan daha az, zenginden daha çok vergi alınmasını sağlayacak yeni sistem için çalışmalar hızlandı.

GİRİŞ 17.09.2023 09:48 GÜNCELLEME 17.09.2023 09:57
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Türkiye'de uzun zamandır tartışılan 'gelire göre vergi' sistemiyle ilgili çalışmalar hızlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de dolaylı vergilerin payının yüksek, dolaysız (doğrudan) vergilerin ise düşük olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde oransal olarak doğrudan (dolaysız) vergilerin payının sosyal adalet açısından artması gerektiğine inanıyorum. Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

DOLAYLI VERGİ PAYI % 65

Türkiye'de dolaylı vergi yükü 1990'da yüzde 48, 2000'de yüzde 59, 2002'de yüzde 66, 2004'te yüzde 69 olmuştu. 2010'da yüzde 67 olan söz konusu oran, 2017'ye kadar yüzde 66-69 bandında seyretmiş, 2019'da yüzde 61.3'e gerilemiş, 2020'de yüzde 65.6, 2021'de yüzde 64.1 ve geçen yıl yüzde 62.2 düzeyinde gerçekleşmişti. 2023 ocak-ağustos döneminde ise KDV ve ÖTV'nin toplam vergi gelirlerindeki payı yüzde 65, dolaysız vergilerin payı ise yüzde 35 oldu. Dolaylı vergiler arasında KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi, Gümrük Vergisi bulunuyor. Dolaysız vergiler ise gelir ve kazanç üzerinden alınan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ile mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve MTV'yi kapsıyor.

OECD'DE DAHA DÜŞÜK

OECD genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan vergilerin payı ortalama yüzde 11.2 düzeyinde. Türkiye'de bu oran ise sadece yüzde 5.5. KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin, toplam vergi geliri içerisindeki payında ise Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilk sırada. Norveç'te, zengin birey ve şirketlerden alınan gelir, kâr ve sermaye gelirleri vergilendirilerek sağlanan dolaysız vergilerin payı 2021 itibarıyla yüzde 20.4... ABD'de ise toplamdaki pay 12.8 düzeyinde.

OVP'DE DE YER ALIYOR

Hükümetin yeni vergi sistemine ilişkin ipuçları 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da da (OVP) yer almıştı. Buna göre, gelir, kurumlar, katma değer vergileri kanunları ile vergi usul kanunu vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde güncellenecek. Gelir ve kurumlar vergisi denetçilerinin adedi artırılacak. Vergisel teşvikler tüm iktisadi ve sosyal yönleriyle ele alınacak. Vergi harcamasına yönelik düzenlemelerden etkin olmayanlar kaldırılacak. Dolaysız vergilerin gelir içinde ağırlığı artacak. Bunun için vergi teşvik, muafiyet, uzlaşma, matrah belirleme yeniden düzenlenecek. Vergi Usul Kanunu'na göre çift kayıt sistemi önlenecek. Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeye yönelik mekanizmalar güçlendirilecek. E-defter ve e-belge uygulamaları yaygınlaştırılacak.

NE PLANLANIYOR?

Sabah'ın haberine göre, Oransal olarak dolaysız vergilerin payının artırılması planlanıyor. Gelir düzeyi düşük olandan daha az, zenginden daha çok vergi alınması hedefleniyor. Kayıt dışılıkla etkin ve dijital verileri kullanarak mücadele edilerek vergi gelirlerinin artırılması, tahakkuk-tahsilat oranlarını artıracak tedbirler alınması gündemde.

 

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 140
  • Hakan 7 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede gerçek vergiyi memur ödüyor Şirketlere tanınan vergi muafiyeti bir düzenleme gerekiyor Adam ultra lüks araç alıyor bütün masrafları dahil vergiden düşüyor Evine domates alıyor vergiden düşüyorlar Çocuğunu özel okula gönderiyor vergiden düşüyor WC ye gidiyor vergiden düşüyor Sabit gelirli memurdan vergi dilimi muhabbetine aldığı zammı devlete geri veriyor
    Cevapla
  • Mehmed 7 ay önce Şikayet Et
    Bunun için ilk başta kayıt dışılığı önlemek gerekiyor. Yoksa doktor parayı elden alır, kuyumcu zarar gösterir, taksideki pos cihazı çalışmaz vs vergiyi yine maaşlı memur, işçi öder. Zarar gösteren kuyumcunun, doğru düzgün vergi vermeyen esnafın gayrimenkulleri, bankadaki milyonları nerden bulduğu sorulmadığı müddetçe bu iş biraz zor.
    Cevapla
  • Vilyim 7 ay önce Şikayet Et
    Ben fabrika iscisiyim şuan %27 vergi dilimdeyim yani aylık kazancımin %27 si vergiye gidiyor. Birçok esnaf benden daha az vergi ödüyor. Bu haksızlık son bulmalıdır.
    Cevapla
  • blob 7 ay önce Şikayet Et
    hava alırsınız zenginden, hepsi yolunu buluyor, verdikleri her cezayı her vergiyi milletten çıkartıyor, bir de 8 delikli dona ne kadar vergi veririz onu da yazsalar ya
    Cevapla
  • Ayşe 7 ay önce Şikayet Et
    Cok iyi çok kazanan çok ödesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle