Bakan Kacır: Türkiye yatırımlar için en doğru adres

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Güney Kore'de Yonhap Haber Ajansı'na değerlendirmede bulundu. Bakan Kacır "Türkiye, yatırımlar için en doğru adres" dedi.

Bakan Kacır: Türkiye yatırımlar için en doğru adres
Bakan Kacır: Türkiye yatırımlar için en doğru adres
GİRİŞ 15.09.2023 09:38 GÜNCELLEME 15.09.2023 09:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik istikrarın, yatırımların en iyi şekilde planlanmasının önünü açtığını belirtti. İnsansız hava araçlarında Türkiye’nin dünyada bir numara olduğunu kaydeden Bakan Kacır, Güney Kore ile savunma sanayi alanında iş birliğine gidilebileceği mesajını vererek, “Savunma sanayisinde birlikte yeni projelere de imza atabiliriz.” dedi. 

Bakan Kacır, 24. Dünya Bilgi Forumu’na katılmak üzere gittiği Güney Kore’nin başkenti Seul'de bir dizi görüşmeler yaptı. Burada YONHAP Haber Ajansı’na Türkiye ve Güney Kore arasındaki ikili iş birlikleri ve yatırım imkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
YATIRIM FIRSATLARI KONUŞULDU

Güney Kore’de yaptıkları görüşmelere değinen Kacır, Bilim, Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Bakanı Lee Jong-Ho,  Dünyanın en büyük batarya üreticilerinden LG Energy, rüzgar türbini bileşenleri üreticisi CS Wind ve batarya katot üreticisi L&F, Hyundai, LG Electronics ve Samsung yöneticileriyle Türkiye’ye yatırım fırsatları üzerine toplantılar yaptıklarını, şu ana kadarki görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ifade etti.

Türkiye’deki gelişmelerin de Güney Kore tarafından yakından takip edildiğine dikkati çeken Bakan Kacır, “Görüştüğümüz her bir şirketle Türkiye’nin kesişen hikayesi var. Mesela Türkiye, Hyundai’nin Güney Kore dışındaki ilk otomobil fabrikasına ev sahipliği yapan ülke.” dedi.
 
PEK ÇOK MARKA TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPIYOR

Hyundai’nin elektrikli araç yatırımlarını bütün dünyada hızlandırdığını kaydeden Kacır, “Biz de büyük bir otomotiv üreticisi ülke olarak elektrikli araç üretimini çok önemsiyoruz. Türkiye’de hali hazırda iki milyon araç üretim kapasitesi var. Pek çok marka Hyundai de bunlardan birisi, Türkiye’de üretim yapıyor. Ford, Fiat, Renault, Toyota. Biz, bu markaların ve yeni bazı markaların Türkiye’de araç üretmelerini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜK

Kacır, Türkiye’nin elektrikli araç üretimini bir fırsata dönüştürdüğünü belirterek, “Togg markası ile ilk kez bir Türk marka doğuştan elektrikli araç olarak pazara girmiş oldu. Önümüzdeki dönemde pek çok markanın Türkiye’de elektrikli araç üretmeye yönelik yatırımı olacak. Umarım Hyundai de bunlardan biri olur. Hem LG Electronics hem Samsung’la Türkiye’de özellikle elektronik sektöründeki yatırım imkanlarını konuştuk.  Samsung halihazırda Türkiye’de bazı cep telefonu modellerini üretiyor. Ama hem Samsung’un hem de LG’nin diğer ürünlerini de Türkiye’de üretmelerini arzu ediyoruz.” diye konuştu.
 
BEYAZ EŞYA ÜRETİMİNDE AVRUPA’DA BİRİNCİ

Türkiye’nin beyaz eşya üretiminde çok güçlü bir ülke olduğunu ifade eden Kacır, “Avrupa’da birinci, dünyada ikinciyiz. Dolayısıyla bu üretim kabiliyetinden Samsung ve LG Elektronics de yararlanabilir. Yine, batarya üretimi bizim için önemli bir alan. Hem otomotiv endüstrisinde hem de enerji santrallerinde kullanılmak üzere bataryaların Türkiye’de üretilmesini destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde LG Energy’nin de Türkiye’de bu alanda yatırım yapmasını ümit ediyoruz.” dedi.
 
YATIRIMLAR İÇİN EN DOĞRU ADRES

“Türkiye’de hızla 100 Gigawat saatlik bir batarya üretim kapasitesine erişmeyi hedefliyoruz” diyen Kacır, “Bu, otomotiv sektörünün rekabetçiliğini korumamız için de önemli. Ama tüm bu sektörlerdeki yatırımlar için esas olan Türkiye’nin kabiliyetleri. Türkiye, tedarik zincirlerinde önemli oyunculara sahip bir ülke. Çok nitelikli ve dinamik bir insan kaynağına sahip. 85 milyon nüfusun yarısı 33 yaşından genç. Aynı zamanda çok kuvvetli Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi var.

Ar-Ge ve insan kaynağı 20 yılda 30 binlerden 220 binlere yükseldi. Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerinin yanında Gümrük Birliği üyesi olması Türkiye’yi Avrupa pazarlarına açılan bir kapı yapıyor. Dolayısıyla tüm bu alanlarda Türkiye yatırımlar için en doğru adres. Siyasi ve ekonomik istikrar da bütün bu yatırımların en iyi şekilde planlanmasının önünü açıyor.” açıklamasında bulundu.
 
TERZİ USULÜ TEŞVİK

Türkiye’de sanayi yatırımları için iyi modeller olduğuna dikkati çeken Kacır, “OSB’ler ve endüstri bölgeleri hükümet olarak yatırımların hem tedarik alanı kurarak gerçekleşmesini hem de uygun altyapı koşullarında gerçekleşmesini sağlayan modeller. Yatırımların ihtiyaç duyduğu sektörel gereksinimleri dikkate alarak Türkiye’de bulunan 300’den fazla OSB’de ya da kurulacak endüstri bölgelerinde uygun koşullarda yatırım yeri tahsis etmeye gayret ediyoruz. Aynı zamanda özellikle yüksek katma değerli yatırımlar için proje bazlı teşvik sistemi uyguluyoruz. Bu, yatırımlara terzi usulü teşvik imkanları sunmak demek. Burada hem vergi indirimleri hem istihdam destekleri hem de nakit destekler sunma imkanımız var.” şeklinde konuştu.
 
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, 2000’li yıllarda, Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmeye başladığını anlatan Kacır, “Teknoparklarıyla, Ar-Ge tasarım merkezleriyle, enstitüleriyle dev bir Ar-Ge ekosistemi inşa edildi. Bu ekosistem ilk başarılı sonuçlarını savunma sanayinde vermeye başladı. Bugün Türkiye dünyanın önemli üretim üslerinden biri. Beyaz eşya, ticari araç, güneş paneli gibi alanlarda Avrupa’da bir numara.” dedi. 
 
TÜRKİYE; İHA’LARDA DÜNYADA BİR NUMARA

Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki başarısına da dikkati çeken Kacır, “İnsansız hava araçlarında Türkiye, dünyada bir numara. Sadece 3-4 sene içerisinde 30’dan fazla ülkeye İHA ihraç etti ve Türk İHA’ları savaş paradigmasını değiştiriyor. Bizim Güney Kore ile 73 yıla varan bir kardeşliğimiz var. Savunma sanayisinde de şimdiye kadar önemli iş birliklerimiz var. Belki en önemlisi Altay Tankı geliştirme projesindeki iş birliğimiz. Bunun daha ilerisini özellikle İHA’lardagerçekleştirebileceğimizi ümit ediyorum. İki dost ülkenin bu konuda önemli iş birlikleri yapabileceklerine inanıyorum. Savunma sanayisinde birlikte yeni projelere de imza atabiliriz. Bakanlık olarak bu süreçlerde, özellikle gerçekleştirilecek yatırımları destekleme ve ortak Ar-Ge çalışmalarını destekleme konusunda inisiyatif almaya hazırız.” ifadelerini kullandı. 
 
NÜKLEER’DE İŞ BİRLİĞİ POTANSİYELİ

Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin önündeki önemli fırsatlardan birisinin de Türkiye’de gerçekleşecek ikinci nükleer enerji santrali yatırımında sağlanabilecek potansiyel bir iş birliğiolduğunu anlatan Kacır, “Türkiye, ilk nükleer enerji santralinin yapımını tamamlamak üzere. Uzun dönemde her yıl yüzde 5’in üzerinde büyüyen bir ülke olarak, bizim ikinci ve hatta belki üçüncü nükleer enerji santraline ihtiyacımız var. Güney Kore ile bu alanda da iş birliğine hazırız.” şeklinde konuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Ahmet 7 ay önce Şikayet Et
    Size vatandaş güvenmiyor elin yabancısı mı güvenecek? Sizin gibi dün söylediği ile bugünü tutmayanlar varken kimse gelip de yatırım yapmaz. Yapacak olan da 5000 tane garanti almadan adım atmaz.
    Cevapla