Prof. Dr. Samsun: "Tüketiciler küçük balıkları almamalı”

Prof. Dr. Osman Samsun, balık sezonunu değerlendirerek, “Akademik camia olarak tüketicilere bir mesajımız var. Küçük balıklar yakalanırsa, bu küçük balıkların tüketilmemesi, alınmaması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Samsun: "Tüketiciler küçük balıkları almamalı”
Prof. Dr. Samsun: "Tüketiciler küçük balıkları almamalı”
GİRİŞ 14.09.2023 21:54 GÜNCELLEME 14.09.2023 21:54
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, 1 Eylül’de başlayıp 15 Nisan’da sona erecek olan balıkçılık av sezonunu değerlendirdi.

Samsun, geçen yıla göre bu sezonun daha kötü başladığını belirterek, “Balıkçılarımızın beklediği avlanma sezonu açılma tarihi gerçekleşti. Geçen yıllara göre balıkçılarımız ilk günlerde denizde istedikleri ava ulaşamadılar. Bunun birçok nedeni var. Palamut balığı normalde ağustos ayında olur, Çingene palamudu olarak kendini gösterir. Eylül ayı ortalarına kadar her yağmurla büyür, 500 gram ile 750 gram arasına ulaşırdı. Palamudu geçen sene çok görmemize ve uygun fiyatlarla tüketmemize rağmen bu sene göremedik. Peki, balıkların göçleri bu süreçten nasıl etkileniyor? Bilindiği üzere küresel bir ısınma söz konusu. Bu her şeyi etkilediği gibi balıkların bu sıcaklık farklıkları, sıcaklığın fazla olması beslenme, üreme ve göçleri etkiliyor ve bizim sahillerimize gelip av vermesini etkiliyor” diye konuştu.

Balıkçıların hamsiden daha iyi bir sonuç beklediğine dikkat çeken Samsun, “Umarım öyle olur. Ancak tüketicilere de akademik camia olarak bir mesajımız var. Ola ki, küçük balıklar yakalanırsa, hamsi için 9 santimetre, palamut için 25 santimetre bu küçük balıkların tüketilmemesi, alınmaması gerekiyor. Balıkçılarımızın çok işi olduğunu biliyorum. Zor şartlarda denizde, Karadeniz’de, Marmara’da, Ege’de mücadele eden balıkçılarımızın bu önemli ve zor işi yaparken onların her sene daha bilinçli olduklarını, bu stokları korumak için akademi ile üniversiteler ile iş birliği içerisinde olduklarını biliyorum. Hepsine sağlıklı, güzel, bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerine yer verdi.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Lütfi 7 ay önce Şikayet Et
    Hocam doğru söylüyorsun tutanın da denetlemiyenin hiç mi suçu yok halk ne yapsın
    Cevapla
  • Erbil 7 ay önce Şikayet Et
    Tüketici niye almıyor. Satıcı satmasin tutan tutmasın. Dayi ne içtin yine.
    Cevapla
  • Görüş 7 ay önce Şikayet Et
    Balık sezonu tarihleri değiştirilmeli ve daraltilmali.
    Cevapla
  • Ccc 7 ay önce Şikayet Et
    Şu kafadaki düşünceye bakarmisin?
    Cevapla
  • Osmanli 7 ay önce Şikayet Et
    Zaten. Heb.tuketici.lobiai yapıyor. Reyis tüketici lobisiyle savaş halinde. Allah yar ve yardımcısı olsun inse Allah. Durmak yok. Yaşasın Reyis amarikA hakrolsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle