Çayeli'nde petrol müjdesi bekleniyor: Örnekler alındı

Karadeniz'de Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarından alınan örnekler, petrol potansiyelinin belirlenmesi amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) analize gönderilecek.

GİRİŞ 13.09.2023 11:32 GÜNCELLEME 13.09.2023 11:34
Bu Habere 169 Yorum Yapılmış

Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafız Maden, Çayeli sahilinden tekne ile yaklaşık 7 mil açılarak, bölgeden numune aldı.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Maden, AA muhabirine, Karadeniz'de petrol ve doğal gaz kaynaklarının araştırılmasına yönelik bilimsel çalışmalar yaptığını söyledi.

Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz'in petrol potansiyeline yönelik olarak daha önce de akademik yayınlar çerçevesinde çalışmalar yaptıklarını belirten Maden, bu çalışmalar kapsamında uydu görüntüleri ve jeofizik yöntemlerle Ordu'nun Ünye ilçesi ile Gürcistan'ın Batum şehirleri açıklarındaki petrol sızıntılarının tespit edildiğini anımsattı.

SİSMİK ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLECEK

Nafız Maden, Ünye açıklarındaki petrol olanaklarına ilişkin jeofizik çalışmalarından çeşitli veriler elde edildiğini belirterek, "Elde edilen veriler neticesinde TPAO'ya ait Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi bölgede şu anda sismik çalışma yapıyor. Bu sismik çalışmalar değerlendirildikten sonra o bölgede sondaj çalışmasına geçilecek." dedi.

Uydu ve jeofizik veriler ışığındaki değerlendirmelerin ardından Çayeli açıklarından da örnek aldığını ifade eden Maden, şunları kaydetti:

"Bu sızıntının (doğal petrol sızıntısı) varlığına şahit olduk. Bununla ilgili olarak aldığımız örnekler üzerinde analizler yapılacak ve kalitesi tespit edilmeye çalışılacak. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz potansiyelinin ortaya çıkarılmasıdır. Nerelerde petrol var, biz de akademik olarak TPAO'ya yardımcı olabilir miyiz, onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'nin nerelerinde petrol sızıntısı var, bunların haritalanmasına yönelik olarak yaptığımız çalışmaların bir devamı. Analizlerin ardından, Çayeli açıklarında da petrol potansiyelinin belirlenmesi için TPAO'nun bu bölgeye gelmesini ve sismik çalışma yapmasını arzu ediyoruz. Bunun akabinde de sondaj çalışmaları sonucunda bu bölgeden petrol çıkmasını ümit ediyoruz."

"KARADENİZ, TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİN BÜYÜK MİKTARININ KARŞILANDIĞI BİR DENİZ OLACAK"

Maden, jeofizik, jeolojik ve uzaktan algılama yöntemleriyle çalışmalar yaptıklarını belirterek, raporları ilgili kurumlarla paylaşacaklarını söyledi.

Çayeli açıklarında önemli miktarda doğal petrol sızıntısı olduğunu düşündüklerini ifade eden Maden, "Sondaj kuyusu açıldığında ekonomiye katkısı olabileceğini düşünüyorum. Karadeniz sadece petrol ve doğal gaz açısından değil ayrıca gaz hidrat ve geleceğin temiz enerjisi olarak öne çıkan hidrojen açısından da önemli bir havza. Karadeniz yalnızca hamsinin, balığın çıktığı bir yer değil, bundan sonra Türkiye'nin enerjisinin büyük bir miktarının karşılandığı bir deniz olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Maden, Çayeli açıklarından aldıkları numuneleri analiz için yazışmalar tamamlandıktan sonra TPAO'ya göndereceklerini sözlerine ekledi.

"DUBAİ GİBİ OLMAYI HAYAL EDİYORUZ"

Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi ise bölgede doğal petrol sızıntısına ilişkin araştırmaları desteklediklerini söyledi.

Heyecanla sonuçları beklediklerini belirten Çiftçi, "Heyecanla bir an önce biz de Dubai gibi küçük ama zengin bir yer olmayı hayal ediyoruz. Çayeli ölçeğinde olaya bakmıyoruz. Bu ülkenin milli bir kaynağı, ülkemizi geleceğe yönelik zenginleştirecek bir kaynak." dedi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 169
  • İshak 7 ay önce Şikayet Et
    Keşke resimde kara gorunmeseydi 7 milde kara öyle görünmez
    Cevapla
  • Recep 7 ay önce Şikayet Et
    Benim memleketinde kalanların kavanoz kafalı olduğunu duşğnudum ancak gençlerin aklı başında yetiltıpını duyuyodum yanilmiltım Parmağı olan yazmış. Yazık......
    Cevapla
  • Alp 7 ay önce Şikayet Et
    Petrol bulmayın :))
    Cevapla
  • Rizeli 7 ay önce Şikayet Et
    Çayeli de yaşayan biri olarak söylüyorum o belediye başkanı itfaiye öncü aracı olarak skoda marka 4×4 alıp onu makam arabası olarak kullanıyor. Kendisi kgm nin istimlağını bozup binalara tapu vermeden önce hak sahiplerin den para aldı. Çayeli adliyesi bunun dosyaları ile dolu.
    Cevapla
  • Yakupoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Rahmetli dedem 30 40 yıl evvel Çayeli açıklarında denizin yüzeyinin petrol tabakası kapladığını söylerdi, ozaman yapılan araştırma sonucu bu olayın iki yosunun birbirine sürtmesi sebebiyle olduğunu söyleyip üzerini kapamışlar inşaallah kayda değer bir petrol çıkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle