Dolar 27 TL'ye yaklaşıyor... Gözler ABD enflasyonunda

Kur bugüne 26,92 TL'den başladı. Euro ise 28,94 TL'den başladı. Gözler bugün TSİ saat 15:30'da açıklanacak ABD enflasyonunda olacak

GİRİŞ 13.09.2023 09:04 GÜNCELLEME 13.09.2023 09:14
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dolar kuru TCMB'nin sürpriz faiz kararı sonrasında 25,98 TL'ye kadar düşmüştü. Bu seviyeden başladığı yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 26,92 TL'den başladı. Euro ise 28,94 TL'den başladı. 

Bugün gözler ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi'nde olacak. ABD'de tüketici fiyatları endeksi Fed'in yüzde 2'lik hedefinin çok uzağında yüzde 3,2'de bulunuyor. Beklenti üstü gelebilecek enflasyon rakamları Fed'i daha şahin politikaları iteceğinden ötürü dolar endeksini dolayısıyla dolar/TL kurundaki artışı tetikleyebilir. Veri saat 15:30'da açıklanacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'dan G20 dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda OVP'nin dünyada olumlu algılandığını söyleyerek Türkiye'ye sermaye akışının başlayacağını vurguladı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyleyen Erdoğan "İnşallah yaptığımız anlaşmaların karşılığı Türkiye'ye çok ciddi manada hem yatırımları çekecek hem de nakit girişini de inşallah artıracak." dedi.

Mehmet Şimşek ise katıldığı NTV yayınında Orta Vadeli Program'ın birinci önceliğinin enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek olduğunu söyledi. Şimşek "Yüzde 140 olan kredi büyümesi ile enflasyon mücadelesi olmaz" dedi. Şimşek, hükümetin herhangi bir kur hedefi olmadığını söyledi.

Bakan Şimşek, kredi kartı düzenlemesiyle ilgili olarak ise "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz" dedi.

Öte yandan cari açık altın ithalatı ve dış ticaretin etkisiyle temmuz ayında beklentileri aşarak 5,4 milyar dolar oldu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 717 milyon ABD doları fazla verdi. Ocak-Temmuz döneminde cari açık 42,3 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık ise 58,5 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program'da 2023 sonu cari açık 42,5 milyar dolar olarak tahmin edildi. 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bizde Fark etmez abd eflasyon düşsede çıksada dolar yükselir
    Cevapla
  • Akıncı 7 ay önce Şikayet Et
    Yanlış görmüşsünüzdür, Türk parası çok değerli ya piyasa ayarlaması yapılıyordur. Aman ha kıymetli bir şeyimiz olmasın.
    Cevapla
  • deli dumrul 7 ay önce Şikayet Et
    ya yeter yter nedir bu abd enflasyonu abd doları ulan kaldırın tl yi dolara geçelim altı üstü kağıt ulan bu. ne kadar saçma bişey bu ya. yada geçin altına ulan amerika kafiri öksürse biz bronşit oluyoz yter ya yeteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer
    Cevapla
  • Ahmet 7 ay önce Şikayet Et
    Senin ''yeter'' demenle, dolara ''kağıt parçası'' demenle, Abd'ye sövmenle sorunlar çözülmüyor biliyorsun değil mi? Memleket 70, 80 senedir Abd'ye söven, lanet okuyanlarla dolu. Hamasetle olsaydı Abd, Avrupa bin defa yok olmuştu. Batıya yalandan atar, gider yapıp sonra her istediklerini yerine getirene söyle ne söyleyeceksen.
    Cevapla