Elektrikli araç çöplükleri oluşmaya başladı: Kimse bu modelleri tercih etmiyor

Otomotiv dünyasında büyük bir değişimi başlatarak ses getiren elektrikli otomobillerin (EV) kısa menzilli ilk modelleri arkalarında bir 'mezarlık' bırakmaya başladı.

GİRİŞ 12.09.2023 13:15 GÜNCELLEME 12.09.2023 14:18
Bu Habere 204 Yorum Yapılmış

Haber7

İçten yanmalı motorlara sahip arabaların yerini hızlı almaya başlayan elektrikli otomobillerle ilgili yeni bir risk ortaya çıktı. Özellikle küresel ısınma sonrası daha çevreci oldukları ve gelişen teknoloji ile beraber menzillerinin artmasıyla otomotiv pazarında büyük bir değişim yaşanıyor. Birçok hükümet içten yanmalı motorlara sahip araçlar için geleceğe dönük 'yasak' kararları alırken, kullanıcılar ve üreticiler hızla elektrikli otomobillere geçiş yapmaya başladı.

Ancak elektrikli otomobil dünyasındaki hızlı gelişim yeni bir riski ortaya çıkardı; EV çöplüleri.

Elektrikli otomobillerdeki en büyük problem menzilleriydi. İlk elektrikli otomobiller hayatımıza girmeye başladığında 100+ km varan sürüş mesafeleri sunuyorlardı. Bu menziller içten yanmalı araçlarla kıyasladığında bir depo ile kat edebileceğiniz mesafeye göre oldukça kısa ve ilk modellerin şarj süreleri ise oldukça uzundu.

Aslıda bu ilk modellerde geleceğin ulaşım çözümleri arasında gösterilen şehir içi araç paylaşım ekosistemi için düşünülerek hareket edilse de beklenen tam planlandığı şekilde olmadı.

TEKNOLOJİ HIZLA GELİŞİNCE ESKİSİ TERCİH EDİLMİYOR

Bir kaç yıl gibi kısa bir sürede ben enerji depolama ve şarj sürelerini kısaltan teknolojilerle ile beraber araçların verimliliğinin de armasıyla elektrikli araçların menzilleri bir anda 700 km+ üzerine kadar çıktı.

Otomobil dünyasında bu hızlı gelişim yaşanırken piyasaya sürülen ilk modeller ise bugün ne kullanıcıların ne de araç kiralama şirketlerinin tercih listesinin en alt sırasında bile yer almamaya başladı.

İKİNCİ EL ARAÇLAR ELDE Mİ KALACAK?

Bu elektrikli araç filosu kuran şirketler için ciddi bir risk taşırken bireysel kullanıcılar içinde ilerleyen yıllarda araçlarının ikinci el fiyatlarının ne olacağını yönünde soru işaretleri oluşturuyor.

NERDEYSE SIFIR ARAÇLAR ÇÖPLÜĞE BIRAKILDI

Ve sonuç olarak henüz bir kaç yaşında olan kısa menzilli elektrikli araçlar 'sıfır' görüntülerinde rağmen araç çöplüklerinde kendine yer bulmaya başladı.

Özellikle Çin’deki terk edilmiş araçlar ile dolu elektrikli araç mezarlıklarının arkasında, Çin’deki devlet destekli elektrikli araç paylaşım pazarındaki patlama yer alıyor. Ülkede 2019’da kesilen cömert devlet teşviklerinden yararlanan binlerce araç paylaşım şirketi kurulmuş ve bu şirketler yüz binlerce elektrikli modeli yollara çıkmıştı.

Teşvik musluklarının kısılması ardından çok büyük oranda batan bu şirketler nedeniyle binlerce kullanılmış elektrikli model ortada kaldı.

  • Batan şirketlerin elindeki menzili kısa olan bu eski modeller, kendilerine bireysel kullanıcılar tarafında yer bulamayınca çöplüğe terk edildi. 


Çin'deki görüntülerin bir benzeri de Türkiye'de de oluştu. Emre Özpeynirci  sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Bu da elektrikli Fluence çöplüğü Oyak Renault'un Bursa fabrikasında üretilip 2012 yılında satışa sunulan 160 km menzile sahip elektrikli Fluence modelleri de aynı Çin'deki eski nesil elektrikli araçlar gibi kendilerine ancak hurdalıkta yer bulabilmiş." ifadelerini kullandı. 

 

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 204
  • Cemil 7 ay önce Şikayet Et
    İnsanlar günü kurtarma derdine düşmüş. Bedava araba , elektrikli mi benzinli mi. Ya neden bu benzin fiyatları gitgide yükseliyor. Hiç düşünüyor musunuz. Yakında insanlar benzin alamayınca ne olacak. Kimse benzinli aracın yüzüne bile bakmayacak. Zorla insanları elektrikliye yonlendiriyorlar ki lityum piller daha çok satılsın. Daha çok para daha büyük güç. Türkiye en büyük kaynak.
    Cevapla
  • ÖzgúrAksu 7 ay önce Şikayet Et
    10 ila 15 yıl içinde elektrikli araç kavramı tamamen tarih çöplüğüne gidicek, geçen ay Almanya'da hidrojen motorlu seri üretim araçlar galerilerde satışa çıktı, ayrıca bosh mazot verimliliğini % 30 dan % 90 Lara çıkaran ve sıfır emisyonlu bir teknolojiyi tanıtıma çıkarmak üzere, bu da çevre zararlarínın elektrikli araçtan çok daha düşük düzeyde olması demek..
    Cevapla
  • İsimsiz 7 ay önce Şikayet Et
    Yorumları görünce çok şaşırıyorum kardeşim bu algı diyelim böyle bir çöp var nedeni vardır Bizim halkımız hâlâ doğan sx biniyor 2015 model arabanın fiyatı 700k dan fazla siz neyin algısını yapıyorsunuz
    Cevapla
  • Seko 7 ay önce Şikayet Et
    Gerçekleri yazıyor fotoğraflarıyla birlikte görmüyor musun ? senin algıların sana gerçekleri yokmuş gibi gösteriyor gibi
    Cevapla
  • Ali 7 ay önce Şikayet Et
    çoğu ülkelerde bisiklete biniyorlar.. spor..trafik..vs.
    Cevapla
  • Mustafa Can Terzi 7 ay önce Şikayet Et
    Bu araçlarda bayağı pil kaybı olmustur ama uygun fiyata verseler alırım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle