Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı! 2 yıl sonra bir ilk!

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çıkardı

GİRİŞ 09.09.2023 00:14 GÜNCELLEME 09.09.2023 09:12
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi görünümünü revize etti. Fitch'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunun "B" olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise "negatif"ten "durağan"a çevrildiği bildirildi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı! 2 yıl sonra bir ilk!

FITCH, TÜRKİYE'NİN YIL SONU FAİZ BEKLENTİSİNİ YÜZDE 35 OLARAK AÇIKLADI

Açıklamada, görünümün "durağan"a revize edilmesinin kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığı vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haziran ayından bu yana politika faizini 1650 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı anımsatılan açıklamada, Banka'nın politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağının ve 2024'te de bu seviyede tutacağının tahmin edildiği, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik olduğu iddia edildi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı! 2 yıl sonra bir ilk!

ULUSLARARASI REZERVLERİN GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE TOPARLANDIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada, brüt uluslararası rezervlerin mayıs ortasından bu yana gözle görülür şekilde toparlandığına dikkati çekilerek, rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşacağının ve 2024'te nispeten istikrarlı kalacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Enflasyon tahminlerine de yer verilen açıklamada, 2023'te ortalama enflasyonun yüzde 51,9, yıl sonu enflasyonun ise yüzde 65 olacağının öngörüldüğü aktarıldı.

'BÜYÜME 2023'TE YÜZDE 4,3'E ULAŞACAK'

Fitch, büyümenin 2023'te yüzde 4,3'e ulaşacağını tahmin ediyor Fitch Ratings açıklamasında, ekonomik büyümenin 2023'te yüzde 4,3'e ulaşacağının, 2024'te ise yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'nin seçimlerden sonra NATO müttefikleriyle ilişkileri geliştirmek için hızla harekete geçtiği, AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik müzakere sürecini canlandırma niyetinin sinyalini verdiği ve bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden inşa etmeye devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin, tahıl koridorunun genişletilmesi konusunda müzakereler yaparak Ukrayna'daki savaş konusunda aktif bir diplomatik rol oynamaya devam ettiği vurgulandı.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı! 2 yıl sonra bir ilk!

ENFLASYONDA SÜREKLİ DÜŞÜŞ DE DAHİL OLMAK ÜZERE POZİTİF ETKİ OLABİLİR

Fitch'in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere de değinilen açıklamada, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yapabileceği belirtildi.

Açıklamada, cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirildi.

2 YIL SONRA BİR İLK

Fitch, en son 13 Ağustos 2021'de Türkiye'nin kredi notunu "BB-" ve kredi notu görünümünü "durağan" olarak teyit etmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, 2 Aralık 2021'de ülkenin not görünümünü negatife çevirmişti.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 66
  • Realite 7 ay önce Şikayet Et
    Enflasyon lobisine isimli zat neyin kafasını yaşıyorsun, belli ki faiz ile besleniyorsun. Ülkeni düşün biraz. Faiz sömürür. Biz halk olarak hem FAİZE hem ENFLASYONA karşıyız. Faiz 8.5 iken enflasyon yüzde 40 düşmüştü. Faiz 25 oldu enflasyon 2 katına çıktı. Reisimizi sonuna kadar destekliyoruz faiz netice enflasyon. Yıllardır denenmiş. Ülke düşmanları yüksek faiz istemekte. Yazıklar olsun
    Cevapla
  • Remzi 7 ay önce Şikayet Et
    "Faiz 8.5 iken enflasyon yüzde 40 düşmüştü. Faiz 25 oldu enflasyon 2 katına çıktı". Bunu söyleyen şaka yapıyor olmalı, enflasyon bugün yarın zart diye düşmez, baz etkisi denen bir şey var en az 6-12 ay gerekli yani bugünkü yüksek enflasyon 8.5'ların eseri. bir sene sonrada 25'lerin etkisini göreceksin inşallah.
    Cevapla
  • Dursun 7 ay önce Şikayet Et
    Şimşek hem iç hem dış piyasaya güven veriyor. Yeni yönetim enflasyon verilerinde en azından bizi kandırmıyor, bu bile güzel.
    Cevapla
  • Laedri 7 ay önce Şikayet Et
    Hangi şehir ilk halayı çekti?
    Cevapla
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Bunlara dünyayı ver ayı venüs ü mars ı isterler batı ve faizcilere verilen her taviz arkasından daha büyük taviz isteklerini getirir bunu bilmeyenler için söylenecek tek bir söz var VAH VAH.
    Cevapla
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Demek ki yanlış yoldayız bu ülkenin hasımları doğru yapıyorsunuz diyorsa yanlış yapılıyor demektir biz bu filmi çok gördük.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle