Dünya Bankası, Türkiye'ye desteği 35 milyar dolara çıkaracak

Dünya Bankası, Türkiye'ye desteğini 35 milyar dolara çıkarmaya hazırlanıyor. Anlaşma sağlanması halinde, söz konusu finansman, hükümete doğrudan kredi verilmesinin yanı sıra özel sektöre yönelik desteği de kapsayacak.

GİRİŞ 05.09.2023 16:10 GÜNCELLEME 05.09.2023 19:36
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Amerikan ekonomi kanalı Bloomberg, Dünya Bankası'nın, Türkiye'ye olan desteğini 35 milyar dolara çıkarmaya hazırlandığını belirtti.

Habere göre; Dünya Bankası ve Türkiye arasındaki görüşmelerin; halihazırda yürürlükte olan 17 milyar dolardan fazla programa ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde projeler için 18 milyar dolar kadar bir Dünya Bankası taahhüdünü içeriyor.

Söz konusu finansmanın hükümete doğrudan kredi verilmesinin yanı sıra özel sektöre yönelik desteği de kapsayacağı belirtildi.

Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de Dünya Bankası, konuyla alakalı Bloomberg'in açıklama talebini yorumsuz bıraktı.

Anlaşma sağlanması halinde, bunun anlamının, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan oluşan yeni ekonomi yönetimine bir güvenoyu olacağını yazan Bloomberg, konuyla alakalı yetkililerle de görüştü.

Yetkililer, Dünya Bankası'nın 18 milyar doların üçte ikisinin doğrudan yatırım ve garantiler yoluyla Türkiye’nin özel sektörüne gitmesini beklediğini söyledi. Fonların bir kısmının ticaret finansmanı için kısa vadeli garantiler sağlamak ve Türk ihracatçılarını desteklemek için kullanılacağını belirtti.

Bloomberg göre, şu anda görüşülmekte olan program, Dünya Bankası'nın Türk politika yapıcıların makroekonomik istikrarı yeniden tesis etme çabalarına verdiği desteği vurguluyor.

Haberde, Şimşek ve Erkan'ın Temmuz ayında Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldiği hatırlatıldı.

Haberde ayrıca, yeni fonlardaki artışın, 6 Şubat depreminin bir sonucu olabileceği de aktarıldı.

Depremlerin ardından, afet bölgelerindeki ihracatçıların işlerinin kesintiye uğraması ve aşırı düşük borçlanma maliyetlerinin ithalatı teşvik etmesi nedeniyle Türkiye'nin cari açığı gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 6'sına yükseldi.

Temmuz ayında, Orta Doğu-Körfez turuna çıkan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan on milyarlarca dolarlık yatırım sözü alarak döndü.

Anlaşma yapılması halinde Dünya Bankası, Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretten bu yana en büyük dış finansman kaynağı olacak.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 61
  • murat 7 ay önce Şikayet Et
    eski türkiye ye dönüş var
    Cevapla
  • ali 7 ay önce Şikayet Et
    Daha dünya bankası ve imf nin ne olduğunu bilmeyen cahiller burda yorum yapıyor daha fatura zamlar eflasyon yeni başlıyor umarım kara kışa hazırsınızdır
    Cevapla
  • ali 7 ay önce Şikayet Et
    Mehmet şimşeğe laf edenler alıştınız rahat rahat üretmeden yaşamaya tembelliğe şimdi zor mu geliyor adam bakan olurken bile demiş bu kadar kötü beklemiyordum Diye köyde bile market olmasa köylü aç böylemi türküz biz calışkanız tembelleştik şimdi bedelini hep beraber ödeyeceğiz o yüzden iktisat bilmiyorsanız susun artık
    Cevapla
  • Ali 7 ay önce Şikayet Et
    Hani IMF yi ülkeden kovmuştuk.
    Cevapla
  • Zekai 7 ay önce Şikayet Et
    Kovunca borcun bitti mi? 500 milyar dolar borcun var. Ekonomi neden bu halde sanıyorsun? Borcunu ödemekte zorlanıyorsun. Bu kadar basit.
    Cevapla
  • jhjh 7 ay önce Şikayet Et
    İmf ve dünya bankası kardeştir.ikiside Amerika merkezli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle