Bankaların uygulaması isyan ettirdi: Vatandaş kendi ödeme çözümünü buldu

Esnaf, bankaların fahiş POS komisyonları ve uzun geri ödeme süresi nedeniyle IBAN ile ödeme almaya başladı. Manavdan kasaba, kuaförden doktora her yerde kasa yanına IBAN'lı tabelalar asıldı. Ancak IBAN ile ticaretin kayıtdışı riski var.

GİRİŞ 05.09.2023 09:15 GÜNCELLEME 05.09.2023 09:25
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Son dönemde para transferinde kolaylık sağlayan IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) esnafın yeni gözdesi oldu. Bazı bankaların kredi kartı POS komisyonlarını fahiş şekilde artırması ve 45 günü geçen geri ödeme süresi nedeniyle birçok esnaf müşterisini IBAN'a yönlendirmeye başladı. Hatta sokak satıcıları dahi "Kredi kartı geçerlidir" yazısını kaldırıp yerine "IBAN geçerlidir" diye yazıyor.

KASAPTA KUAFÖRDE IBAN

Kasapta, manavda, kuaförde, doktor muayenehanelerinde, elektronik mağazalarında yazarkasaların yerini şahsi IBAN'ların olduğu karekodlu tabelalar almaya başladı.

Karekodu telefonunuza okuttuğunuzda IBAN numarası anında telefonunuza yüklenmiş oluyor. Böylece birkaç saniye içinde aldığınız ürünün ya da hizmetin bedelini satıcıya ödeyebiliyorsunuz.

IBAN ile olan ticaretin artmasında peşin alışverişlerde yapılan indirimler de etkili oluyor. Yüksek miktarlarda yapılan transferlerde açıklama kısmına, "elden alınan ödemenin iadesi" şeklinde yazılması isteniyor. Böylece vergi ya da yasal yükümlülüklerden taraflar kurtulmuş oluyor.

YÜZDE 2.5 KOMİSYON

POS üzerinden yapılan bir alışverişte kişi banka kartı kullanarak taksitsiz peşin ödeme yapsa da esnafa bu para komisyon alınmayacaksa 45 gün sonra iade ediliyor. Komisyon oranları da yüzde 2.5'lara çıkmış durumda. Mevcutta kullanılan POS'ların cihaz, saha yönetimi, bakım/onarım ve kurulum gibi birçok maliyeti bulunuyor. Günlük 100 bin TL ciro yapan bir esnaf parasını hemen almak istediğinde bankaya 2.500 TL ödeme yapmak durumunda kalıyor. Bu da cirosu düşük olan ve pazarlık gücü olmayan esnafı zorluyor. Yüksek enflasyon ve faiz ortamında vade süresi de birçok esnaf için büyük bir kayıp anlamına geliyor. Bu nedenle alıcı ve satıcı kendi arasında kazan-kazan formülü kullanıyor.

KAYITDIŞI RİSKİ VAR

Ancak uzmanlara göre, bu trend bazı riskleri de beraberinde getirecek. Yazarkasa POS'ların yerine IBAN kullanılması vergi kaybı anlamına da geliyor. POS cihazları, mali hareketlerin izlenmesi, vergi kaçırılmasına neden olan olayların tespiti ve kayıtdışıyla mücadele için gündeme gelmişti.

'BİZ DEĞİL BANKALAR KAZANIYOR'

SABAH'ın görüştüğü esnaflar, sorunun kaynağını bankalar olarak görüyor. Manav işleten bir esnaf neden IBAN ile ticarete geçtiğini şu sözlerle anlattı: "Geçtiğimiz ay tüm yazarkasa POS'ları iptal ettik. Sadece nakit ve IBAN ile çalışıyoruz. Şu an günlük fiyat değişimi yaşanıyor. Biz domatesi 20 liraya satıyoruz. Banka bize bu ödemeyi 45 gün sonra yapıyor. 45 gün sonra gelen ödemeyi aldığımızda ben onun yerine yeni ürün koyamam. O zaman ya 40 liraya satacağım domatesi ya da satmayacağım. Ya da nakit çalışmak durumundayız. Bankaların komisyonları ve uzun vadede geri ödeme yapmaları da enflasyona sebep olmuş oluyor."

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 75
  • Sea 7 ay önce Şikayet Et
    Banka komisyonundan değil vergiden kaçıyor millet. Banka %2,5 alıyorsa devlet %20 KDV %24 gelir vergisi alıyor bundan kaçıyorlar. Reşit olmayan çocuğunun üzerine hesap açıyor o hesaba parayı göndertiyor. Fiş yok fatura yok tabi vergi yok.Maliye hepsini incelemesi lazım.
    Cevapla
  • Emekli memur 7 ay önce Şikayet Et
    Bankalar karun gibi zengin oldu ama millete fatura ödetiliyor neden banklarda elini taşın altına koymuyor. Şimdi İban olayı başladıysa kayıt dışı başlar insanlar kendi adaletini sağlıyor. Hükümet ne yapıyor bu konular hakkında meclis neden düzenleme yapılmaz. Artık herkes kendi kanununu koyuyor. Hükümet te yakında duyarsınız,her zamanki pişman ederizzzz der. Ama her şey aynı devam eder
    Cevapla
  • Ahmet 7 ay önce Şikayet Et
    Bunun bir tek sebebi var. Kredi kartı ile alışveriş yapıldığı zaman esnaf mutlaka fiş kesmesi gerekiyor. Ama esanf fiş kesmemek için limitleri zorluyor.
    Cevapla
  • zafergülten 7 ay önce Şikayet Et
    senetle elokronik eşya satan birçok yerde türedi,kredi alamayan senetle eloktronik eşya alıp paraya çeviriyor.
    Cevapla
  • Ali 7 ay önce Şikayet Et
    IBAN ile emperyalist ülkeler, Dünyadaki ticaret hareketini daha kolay izliyor
    Cevapla
  • qwerty 7 ay önce Şikayet Et
    İzlesin abi ne fark eder. POS ile daha kolay izler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle