Fitch Ratings'ten Türk bankacılık sektörü açıklaması

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, Türk bankacılık sektörüne ilişkin, "Makro ve piyasa istikrarına yönelik risklerin azaltılması, bankaların kredi profillerini destekleyici olacaktır" dedi

GİRİŞ 01.09.2023 12:22 GÜNCELLEME 01.09.2023 12:31
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ahmet Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve bu gelişmelerin bankacılık sektörüne etkilerini değerlendirdi.

Halen risklerin devam ediyor olmasına karşın faaliyet ortamı baskılarının azaltılmasının bankaların kredi profillerini desteklediğini ifade eden Kılınç, makro ve piyasa istikrarına yönelik risklerin azaltılmasının, bankaların kredi profillerini destekleyici olacağını söyledi.

TÜRK LİRASI VE KKM AÇIKLAMASI

Türk bankalarının karlılıklarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kılınç, "Politika faizindeki son artış ve son düzenleyici gelişmeler, TL krediler üzerindeki birinci kademe 'yumuşak' faiz sınırının kaldırılmasının ardından daha yüksek kredi getirileri göz önüne alındığında, bankaların karlılığını desteklemektedir. Bankaların net faiz marjlarının, en son döviz korumalı mevduat aktarımından ve TL dönüştürme gerekliliklerinden kaynaklanan lira fonlama maliyetleri üzerindeki baskıya rağmen, genişlemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"SEKTÖRÜN DÖVİZ LİKİDİTESİ GENİŞ ÖLÇÜDE YETERLİ"

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Kılınç, son dönemde değişen para politikası adımlarına işaret ederek, "Son politika karışımı ayarlamaları, son haftalarda az sayıda bankanın yüksek maliyetle de olsa daha uzun vadeli borçlanmasında görüldüğü gibi, dış finansman baskılarında bir miktar hafiflemeye neden olmuştur." dedi.

Türk bankalarının karlılıklarının bu yılın tamamında, yılın ilk yarı karlılık verileri dikkate alındığında, azalmasının beklendiğini ifade eden Kılınç, "Bankacılık sektörünün döviz likiditesi, bir yıl içinde ödenmesi gereken piyasaya duyarlı dış borcu geri ödemek için geniş ölçüde yeterli olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Arif 7 ay önce Şikayet Et
    Fıtch kendine göre bizim yorumcular kendine göre yorumlar yazmış
    Cevapla
  • Efe 7 ay önce Şikayet Et
    Kkm yı kaldırmayın diyorlar Biz Avrupa da 10 yılda kazandığımız faizi Türkiye de KKM sayesinde hem de Devlet garantili 2 yılda milletin cebinden alıyoruz diyor adamlar. Vesile olanların vebali boynuna.
    Cevapla
  • nazım 7 ay önce Şikayet Et
    Kkm için burada zamanında az övgü yazmadınız
    Cevapla
  • Hüseyin şef 7 ay önce Şikayet Et
    zaten bankalar kazanıyordu sağlam destek vererek biraz daha fazla kazanmaları sağlandı aferin
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    masonların kurduğu düzene aykırı hareket yok edersen takla attirirlar yukseltsende para kazanıyorlar yukseltmesende füzenin degistirebiliyormusun yok dünyadaki bütün ekonomistler kapitalist düzene göre eğitim verirler veya alırlar
    Cevapla
  • uyanın 7 ay önce Şikayet Et
    Evet ne güzel bir açıklama hadi bayram yapalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle