İşte en düşük memur ve emekli maaşı

Zam oranı 2024 yılı için 15+10, 2025 için yüzde 6+5 olarak belirlendi. Zam oranı ve enflasyon beklentisine göre en düşük memur ve emekli maaşı ortaya çıktı.

GİRİŞ 31.08.2023 15:12 GÜNCELLEME 31.08.2023 17:13
Bu Habere 250 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 8,5 milyon vatandaşı ilgilendiren memur zammı için belirleyici olacak toplu sözleşme zam oranı bugün açıklandı. Karar, memur ve emekli zammı yanında sayıları 2,4 milyonu bulan 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşı alan vatandaşı da doğrudan ilgilendiriyor.

Memur ve memur emeklilerinin 2023-2024 yılları için zam oranı belli oldu. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak

11 İŞ KOLUNA VERİLEN YENİ HAKLAR BELLİ OLDU

Kamu İşveren Heyeti ile Yetkili Konfederasyon Memur-Sen, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren genel zam oranlarında uzlaşmaya varamazken, 11 iş kolunda ise yetkili sendikalarla ile Kamu işveren Heyeti arasında imzalar atıldı. Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri, Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Yerel Yönetim Hizmetleri, Basın Yayın ve İletişim Hizmetleri, Kültür ve Sanat Hizmetleri, Bayındırlık İnşaat ve Köy Hizmetleri, Ulaştırma Hizmetleri, Tarım ve Ormancılık Hizmetleri, Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri, Diyanet ve Vakıf Hizmetleri olmak üzere toplam 11 iş kolunu temsil eden sendikalar, görüşmelerde uzlaşıya varılan maddeleri açıkladı.

  • Tapu müdürlüklerinde fazla çalışma saat ücreti 5 katına çıkarıldı.
     
  • Zabıta ve İtfaiye personelinin de yan ödeme zamlarının yüzde 100 oranında artış
     
  • TRT personelinin konut kira bedelinin indirimli ödenmesi sağlandı.
     
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü personeline 5 kat fazla mesai
     
  • Yaz Kur'an kurslarında 15 saat olan haftalık ek ders ücreti saatini 20 saate çıkarıldı.
     
  • Öğretim elemanlarına eğitim öğretim ödeneğinin bir kat artırımlı olarak ödenmesi kararlaştırıldı.
     
  • Sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri arttırıldı.
     
  • TCDD görevlilerinin ek mesai ücretleri de 4 katından 5 katına çıkarıldı.

MERKEZ BANKASI'NIN YENİ PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ YAYIMLANDI

Merkez Bankası'nın ve Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2023 yılı enflasyon tahmini belli oldu. Hafize Gaye Erkan'ın açıkladığı enflasyon raporuna göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58 oldu. Yine Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre enflasyon tahmini yüzde 59,46 olarak kayıtlara geçti. Yeni ekonomik veriler geldikçe tahminler revize ediliyor.

Ekonomistler yüzde 59,46'lık enflasyon tahminine göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 1799,43 puana yükselmesi ve 6 aylık enflasyonun yüzde 33,13 olması bekleniyor.

Bu yüzde 33,13'lük 6 aylık enflasyon oranı refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammını temsil ediyor. Bu rakamdan Temmuz 2023'de uygulanan yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında memur enflasyon farkı yüzde 25,59 olarak gerçekleşecek.

OCAK ZAMMI HESAPLAMA TABLOSU

Ocak 2024 memur zammı hesaplama işlemi yapılırken aşağıdaki veriler kullanılacak.

  • Temmuz 2023 toplu sözleşme zammı yüzde 6
     
  • Ocak 2024 toplu sözleşme zammı yüzde 15
     
  • 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 33,13
     
  • Enflasyon farkı beklentisi yüzde 25,59
     
  • Hesaplanan memur zammı yüzde 44,42

EN DÜŞÜK EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI

Buna göre Temmuz'da 22,017 olan memur maaşı Ocak döneminde yüzde 44,42 zamla 31,797 TL olacak.

Memur emeklilerinde ise 9,876 TL olan maaşlar 14,263 TL olacak.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 250
  • HAK 7 ay önce Şikayet Et
    Zabıtanın aldığı maaş küllen israf devlete kaç kuruşluk katkısı var.
    Cevapla
  • Tarkan 7 ay önce Şikayet Et
    Taşerondan geçme, BELEŞ kadro alan zabıtalar mı iş yapmıyor. Açık yaz.
    Cevapla
  • Yorumsuz 7 ay önce Şikayet Et
    Bu memur emeklisi hep ağlıyor sgk emeklisi o zaman ölsün
    Cevapla
  • Yorum 7 ay önce Şikayet Et
    SSK emeklisi, memur emeklisini çekemiyor. Yaş 70 olmuş, hala tırıvırı işlerle uğraşıyor. Okusaydın zamanında da, öğretmen, hemşire, tekniker olaydın. Senin yaptığın şimdi, ağlama değil mi.
    Cevapla
  • emekli murat 7 ay önce Şikayet Et
    memur emeklisi yüzde 44 zam alacak peki ssk ve bağkur emeklileri neden işçi sendikasının aldığı yüzde45 zammıneden alamıyor yazıklar olsun bu maaş hesabını yapanlara asgari ücretlide işçi sendikasının aldığı yüzde 45 zammmı almalı
    Cevapla
  • Emekli memur 7 ay önce Şikayet Et
    Memur emeklisinin ödediği pirimler buharlaştı mı!? Hiç bir tarihte çalışanla arasında bu kadar fark olmamıştır! Yapılan zam aynı sözleşme kapsamında yapılmıyor mu? Neden bu haksızlık? Emekli ne yiyecek yazık günah....
    Cevapla
  • Melike Sen 7 ay önce Şikayet Et
    Kamunun calisan memurlari ile Emekli Memurlari arasinda maas farki cok ama cok acildi.Tarihte boyle bir sey ilk oluyor En dusuk memur maadi 31 bin TL olursa En dusuk Emekli zmemur maaslsri da 29 Bin Tl olmali.Sgk ve Bagkur emeklileri ayri hir kategoride degerlendirilmeli.Bu iki grup Kamunun memur emeklileri ile karıştırılmamalıdır.8.077 TL seyyanen ucret unutturulamaz.
    Cevapla
  • Şahin 7 ay önce Şikayet Et
    Siz emeklisiniz hak istiyorsunuz ve diyorsunuz ki sgk ve bagkur emeklileri ayrı bir kategoride degerlendirilsin sizin yaşadığınız hayatı onlar yaşamıyor mu bu şekilde ayrımcılık yapılması yanlış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle