İkinci el satışına düzenleme geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı Resmi Gazete'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, ikinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre ikinci el araç satışlarında ilan sitelerinde ismin gizlenerek ilan verilmesi yasaklandı.

İkinci el satışına düzenleme geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı Resmi Gazete'de
İkinci el satışına düzenleme geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı Resmi Gazete'de
GİRİŞ 31.08.2023 00:46 GÜNCELLEME 31.08.2023 01:06
Bu Habere 126 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan ikinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler 31 Ağustos 2023 Tarihli ve 32295 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı. Söz konusu kararlara göre, ilan sitelerinde kendi kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilana çıkarılamayacak. Kişiler, kendisi, eşi veya bir ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan ikinci el araç ve gayrimenkul için sadece yetki belgesi alarak satış ilanı verebilecek.

MÜŞTERİYİ ALDATANLAR VE FİYAT ŞİŞİRENLER KAYBEDECEK

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Son zamanlarda İlan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşlarımızın mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda çokça artan şikayetlerin bildirilmesi üzerine, söz konusu etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Söz konusu yönetmeliklerde yapılan değişiklikler neticesinde, ilan sitelerinde kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlanmış olup, kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklanmaktadır. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabileceklerdir.

"10 BİN LİRADAN 100 BİN LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK"

Gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle birlikte, başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanısıra, 3 ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirilmektedir.

Tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır.

2 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yayım tarihlerinden 2 ay sonra yürürlüğe girecek olan değişikliklere vatandaşlarımız ile ilan yayımlayan gerçek ve tüzel kişilerin uyum sağlaması zorunludur."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 126
  • yusuf 7 ay önce Şikayet Et
    acenta firmaları da rüşvet alıp aracı öyle veriyorlar.. firma kapatılmalı ve 10 milyondan başlayan cezalar kesilmeli.. bir daha da şirket kuramamalı.. formaliten ceza belirleyip usülü yerine getirmeyi bırakın.. kapitalizmin en vahşisi şuan ülkemizde yaşanmakta, acilen çok radikal kararlarla piyasayı denetlemeli devletimiz..
    Cevapla
  • yusuf 7 ay önce Şikayet Et
    ceza caydırıcı olmalı, bu rakamları alıcı bile ödemeye razı olur.. ömür boyu araç alıp satamamalı.. cezası da 1 milyondan başlamalı.. kimse yeltenememeli.. ve yapılan alış veriş de iptal edilmeli..
    Cevapla
  • Veli 7 ay önce Şikayet Et
    Otomobil neden pahalı
    Cevapla
  • hasan er 7 ay önce Şikayet Et
    cezalar kati olarak uygulanmazsa ve sadece evrakta kalırsa bir işe yaramaz. devletin gücünü görmek istiyoruz.
    Cevapla
  • Muro 7 ay önce Şikayet Et
    Sanki stokda hala araba çok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle