EKK sonrası ilk açıklama: Hedef tek haneli enflasyon

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Toplantısı'nda, OVP hazırlıkları, temel makro ekonomik hedef ve tahminlerin yanı sıra cari açığı etkileyen altın ithalatında yaşanan gelişmeler ele alındı.

GİRİŞ 29.08.2023 14:13 GÜNCELLEME 29.08.2023 14:13
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında bugün toplandı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması ve beklentilerin çıpalanması sonucunda dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmektedir. Fiyat istikrarının yanı sıra yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiren politikalarımız kapsamında etkin ve kararlı adımlar atılmaya devam edilecektir" denildi.

Öte yandan, "Son dönemde cari açığı önemli oranda etkileyen Altın ithalatında yaşanan gelişmeler ve bu kapsamda ihracatçılarımızın beklentileri de göz önünde bulundurularak ilgili Kurumlarımızca alınan tedbirler değerlendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklama şöyle:

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde son dönem makroekonomik gelişmeler ile önümüzdeki günlerde yayımlayacağımız Orta Vadeli Program (OVP 2024-2026) hazırlıklarındaki son durumu görüşmek üzere yılın üçüncü toplantısını gerçekleştirmiştir.

Yaptığımız ilk toplantıdan bu yana ekonominin dengelenmesine, makro finansal istikrarın sağlanmasına ve mali disiplinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atılmıştır.

Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması ve beklentilerin çıpalanması sonucunda dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmektedir. Fiyat istikrarının yanı sıra yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiren politikalarımız kapsamında etkin ve kararlı adımlar atılmaya devam edilecektir.

Toplantıda görüşülen konular aşağıda özetlenmektedir:

* Bugünkü toplantıda ilk olarak OVP (2024-2026) çalışmalarında gelinen son durum ile Programda yer alacak makroekonomik tahminler ve öncelikli yapısal reform alanları değerlendirilmiştir.

* Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform olmak üzere üç temel dayanağı bulunan OVP ile ülkemizin rekabet gücünü ve üretimdeki verimliliğini artıracak ve ekonomimizin potansiyelini geliştirecek yapısal dönüşümün sağlanması hedeflenmekte; bu sayede kamu maliyesinden finansal mimariye her alanda kapsamlı bir değişim öngörülmektedir.

* Son dönemde cari açığı önemli oranda etkileyen Altın ithalatında yaşanan gelişmeler ve bu kapsamda ihracatçılarımızın beklentileri de göz önünde bulundurularak ilgili Kurumlarımızca alınan tedbirler değerlendirilmiştir.

* Dış ticarette açık verdiğimiz önemli bir husus olan enerji konusunda genel görünüm değerlendirilmiş, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak ve enerjide arz güvenliğimizi sağlayacak kapsamlı yol haritamızın detayları Kurul üyelerimizle istişare edilmiştir. Ayrıca, emisyon ticaret sisteminin uluslararası standartlar ve AB müktesebatı ile uyumlu geliştirilmesi yönünde çalışmaların hızlandırılması kararı alınmıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 95
  • Bozkurtlar.... 8 ay önce Şikayet Et
    Altından neden vergi ve kdv alınmıyor lütfen bilen biri bunu açıklasın. Para basan altıncılar var, bunlardan neden vergi vs alınmıyor? Bu ticaret değil mi, değilse nedir pekiyi?
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    neden başka ülkelerden altın ithalinde %20 ek vergi varda, Avrupa Birliğinden olursa vergi yok. Avrupayı mı fonluyoruz?
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    BRICS'in kabul ettiği ortak rezerv para sistemine bizde katılmalıyız . Merkez Bankasında , $ Dolar'a alternatif , ¥ Çin Yuanı rezervleri tutmaya başlamalıyız .
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    Afrika'dan Paladyum ve Platin ithal edip , karşılığında temel ihtiyaç ürünleri verebiliriz . İthal edilen Paladyum ve Platin'i işleyerek Endüstriyel Katalizör , Tıbbi gereçler , Özel alaşımlar , Sanayi Baca Filtresi gibi ürünler üretip , katma değerli ürünlere dönüştürebiliriz . Kullanım ömrünü dolduran ürünleri rafine edip , Külçe Platin'e çevirebiliriz .
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    Altın ithalinde takas yöntemini kullanabiliriz . Altın rezervleri zengin Afrika ülkelerinden Külçe Altın ithal edip , karşılığında , gıda , tekstil , savunma sanayi ürünleri , yapı malzemeleri , iş ve tarım makineleri verebiliriz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle