Beş yeni serbest bölge geliyor! Bakan Bolat duyurdu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "19 adet serbest bölgemiz bulunmakta. Yeni dönemde 5 adet serbest ticaret bölgesini de hizmete alacağız." dedi.

Beş yeni serbest bölge geliyor! Bakan Bolat duyurdu
Beş yeni serbest bölge geliyor! Bakan Bolat duyurdu
GİRİŞ 24.08.2023 07:45 GÜNCELLEME 24.08.2023 07:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ağustos ayı meclis toplantısına katıldı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, serbest bölgelerin, yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi ve ihracata yönelik üretim kapasitesinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda önemli bir enstrüman olduğunu söyledi.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ağustos ayı meclis toplantısına katılan Bolat, "19 adet serbest bölgemiz bulunmakta. Yeni dönemde 5 adet serbest ticaret bölgesini de hizmete alacağız. İhracatçılarımıza yeni pazarlar açmak için Avrupa Birliği'nin (AB) Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yaptığı ülkelerle de biz kendi menfaatlerimizi de önceleyerek STA'lar yapmaya devam ediyoruz" dedi.

EKONOMİDE YENİ ÇIPA: OVP

Küresel ekonomideki kırılgan seyir nedeniyle uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğine işaret eden Bolat, Türkiye ekonomisinin ise küresel düzeyde yaşanan tüm bu olumsuzluklara ve büyük deprem felaketine rağmen son 11 çeyreklik kesintisiz büyüme performansını sürdürdüğünü kaydetti. Bolat, eylül ayının ilk yarısı içerisinde açıklaması planlanan Orta Vadeli Program'ın (OVP) ise ekonominin yeni çıpası olacağını belirtti.

120 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

İhracatta katma değeri yüksek, yüksek teknolojili ürünlere odaklandıklarını vurgulayan Bolat, ihracat süreçlerini dijitalleşme, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma faaliyetleriyle desteklediklerini kaydetti. Bolat, 2002'de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatının, 2022'de tam 6.5 kat artışla 90.5 milyar dolara ulaştığını, bu yılki hedefin 120 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Ticaret Bakanı Bolat, "2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu" ile yepyeni proje ve faaliyetleri hep birlikte hayata geçirmek arzusunda olduklarını aktararak, "Ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1.2'ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2.1'e yükseltmeyi amaçlıyoruz. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını mevcut yüzde 36'dan yüzde 50'ye yükselteceğiz.

KOBİ'lerin ihracattaki payını yüzde 26'dan 40'a çıkartmayı, Türkiye e-ihracat platformu ve e-kolay ihracat platformu gibi kanallarla e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 1.5'ten yüzde 10'a yükseltmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, OVP'yi çok önemsediklerini belirterek, sanayinin yatırım motivasyonunun ve enerjisinin kaynak yetersizliğinden dolayı sekteye uğratılmaması gerektiğini söyledi.

90 MİLYAR TL KEFALET

İhracatçılara önemli destekler sunduklarını ifade eden Bolat, "İhracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İGE A.Ş. tarafından bugüne kadar 10 bini aşkın ihracatçımıza 40.5 milyar TL'lik kefalet sağlanmış olup 2023 sonu itibarıyla 90 milyar TL'lik krediye kefalet sağlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu. Bolat, Eximbank'ın 6.8 milyarlık sermaye artırımının en az 70 milyar liralık kaynak anlamına geldiğine değindi.

KAYNAK: SABAH
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Hüdaverdi 8 ay önce Şikayet Et
    Tarım arazilerini önce al sonra çoraklastir bakım yapma üzüm veya ne yetişiyor ise sonra kıraç raporu sonra işte sanayi bölgesi ve rant kapısı hem araziler tarımdan çıkarılıyor. Patronların cebi ikidefa doluyor arazi ve işyeri olarak devlet de arkalarında araziyi satanın çoluğu çocuğu da bekçi kaynakçı vesaire işte hayırlı olsun işleriniz
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    serbest bölgeler uzayda mı açacak, adres verseydiniz ya.
    Cevapla
  • Mehmet Akif 8 ay önce Şikayet Et
    Mustafa ben yardımcı olayım.. 5 yeni bölgenin yeri, her zaman olduğu gibi 5 li çete.
    Cevapla
  • mustafa 8 ay önce Şikayet Et
    bes yenı bolge dıyorsun atlas okyanusumu neresı bolge
    Cevapla