3 ülke imzayı attı! Türkiye, alternatifsiz bir duruma geldi

Azerbaycan ve Türkiye'nin en son imzalanan anlaşmalar ile gaz teminatında esas devletler konumuna geldiğine dikkat çeken uzmanlar, Türk dünyası ülkeleri ve Türkiye'nin enerji güvenliğinde alternatifsiz bir duruma geleceğini belirtti.

GİRİŞ 23.08.2023 15:10 GÜNCELLEME 23.08.2023 15:20
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Avrupa'nın enerji ihtiyacında Türk dünyasının konumu güçleniyor. Macaristan, Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğal gaz alımı görüşmelerinde olumlu netice aldı. Bakü ile 1 milyar metreküp gazın tedariki konusunda anlaşma sağlandı. Söz konusu anlaşmadan ayrı olarak, yıl sonuna kadar da Azerbaycan'dan 100 milyon metreküp gaz alınacak.

Azerbaycanlı Gazeteci Agil Cemal, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'En son imzalanan anlaşmalar ile artık Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa'nın enerji ihtiyacı, özellikle gaz teminatında esas devletler konumuna geldi. Bu anlaşmaların realleşmesi ile Türk dünyası ülkeleri ve Türkiye de bunun deposu olarak Avrupa'nın özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin enerji ve gaz teminatında alternatifsiz bir duruma geleceği gözüküyor.'

TÜRK GAZI AVRUPA PAZARINDA

TRT Haber'in haberine göre; Macaristan'ın anlaşma yaptığı bir diğer ülke de Türkmenistan. Türkmenistan, Hazar Denizi'ne kurulacak Trans Hazar Doğal Gaz Boru Hattı ile Güney Gaz Koridoru'nu kullanmak istiyor. Koridor, daha önce TANAP'ın faaliyete geçmesiyle kurulmuş, Hazar Denizi'ndeki zengin yataklar Avrupalı tüketicilere ulaşmaya başlamıştı.

TÜRKİYE, MACARİSTAN'A DOĞAL GAZ İHRAÇ EDECEK

Türkiye de bu hafta Macaristan'la doğal gaz ihracatı konusunda anlaştı. Böylece, Türkiye ilk kez sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla gaz ihraç etmeye başlayacak. Bu da Türkiye'nin enerji güvenliğindeki rolünü artıracak.

Ocak ayında da Türkiye ve Bulgaristan arasında 13 yıl boyunca 1,5 milyar metreküp doğal gaz ihracatını öngören bir anlaşma imzalanmıştı.

KAYNAK: TRT HABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • İsmail Kuz. 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye enerjide kilit ülke konumuna geliyor. Doğu Akdeniz’de doğalgaz bulduğumuzda asıl şahlanış o zaman başlayacak.
    Cevapla
  • Tahsin 8 ay önce Şikayet Et
    Birde kabullense içimizdeki hain sürüleri
    Cevapla
  • Ali cabbar 8 ay önce Şikayet Et
    Ulkemiz akdenizde ve karedenizde en buyuk guc hatta tek guc haline geldi...bizden habersiz bir marti bile ucamaz...osmanlinin en ihtisamli doneminde bile bu guce ulasamamistik... Ne kadar ovunsek azdir....ama simarmak yok ayni kararlilikla ve azimle dewam....
    Cevapla
  • Mert 8 ay önce Şikayet Et
    Hocam ne içiyorsun bana da söyle
    Cevapla
  • Adnan 8 ay önce Şikayet Et
    Ne içtiysen bana da verirmisin
    Cevapla
  • Gerçekçi 8 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı ile karşılaştırmak için daha 100 sene gerekli gerçekçi olmak gerek
    Cevapla
  • Atlı Geliyor Atlı 8 ay önce Şikayet Et
    Sattığınız malın değerini dolar ile fiyatlamaya devam ederseniz değişen birşey olmaz. Siz İran Şahı, Saddam ve Kaddafi'nin bundan sonra petrolü dolar ile satmayacağız dedikten sonra öldürüldüğünü ne çabuk unuttunuz. Venezüella bu duruma neden düştü sanırsınız. Tarih cahili insanlık tarihi çok iyi bilenler tarafından sömürülürler.
    Cevapla
  • MGT 8 ay önce Şikayet Et
    Onlar eski dünyada kaldı şangay 5 lisi dolara darbe içşn ithalat ve ihracat jendi paralarımızla olacak dedi kim ne yaptı 5 liye günya değişti devran döndü
    Cevapla
  • Erol 8 ay önce Şikayet Et
    Öncelikle cumhurbaşkanına suikast girişiminin Doların sahiplerince birden fazla yapıldığını biliyoruz. Bu korkuyla yaşarsak yol alamayız. Yapılanlara bakınca da korkunun olmadığını görürüz. 200 gemiyle Akdenize gelen 36 devlet nerde. Rahat olalım rabbimize sığınıp ilerlemeye devam etmeliyiz. Saygılarımla
    Cevapla
  • Sefa 8 ay önce Şikayet Et
    Yinede güzel başlangıç
    Cevapla
  • Tayyare tb2 8 ay önce Şikayet Et
    Hükümetler böyle projelerle ek gelir sağlarlar. Doğru yolda ilerliyoruz. Gelecek Allahın izniyle bizim. Vergi gelirlerini herkes toplar. Onemli olan halkın cebine daha fazla dokunmadan ülkeye katkı sağlayabilmek.Tebrikler enerji yönetimine.
    Cevapla
  • Mehmet 8 ay önce Şikayet Et
    95 yılındaki dolarla bugünkü dolar arasında 3.5 kat fark var. Aradan 28 yıl geçmiş. Daha bu yıl Amerikada enflasyon yüzde 13 lerdeydi. Türkiye de Para değer kaybettiği gibi amerikada da kaybediyor. Almanya 95 yılında 12 bin dolarken kişi başına geliri şimdi 65 bin dolarda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle