Fındık üreticilerine güzel haber

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, fındık fiyatlarının Eylül ayından sonra üçlü rakamlara çıkabileceği tahmininde bulundul.

GİRİŞ 22.08.2023 17:09 GÜNCELLEME 22.08.2023 17:14
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu seneki fındık rekoltesinin 765 bin civarlarında tahmin edildiğini ancak bu rakamın mevsimsel faktörlerden dolayı düşebileceğini belirterek fındık fiyatlarının da sene sonuna doğru özellikle Eylül ayından sonra üçlü rakamlara çıkabileceğini söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gürdoğan, fındık üreticilerinin emanete fındık vermemesini de isteyerek “Bu seneki rekolteyi 765 bin ton civarında hesap ediyoruz ancak bu rekoltenin daha da düşeceğini ön görüyoruz. Bunun mevsimsel nedenlerden kaynaklandığını ve zayiatın fazla olduğunu görüyoruz. Fındığı 85 TL verilen bir fiyat var. Toprak Mahsulleri Ofisi bunu tek elden alırsa üreticinin mağduriyetinin önleyeceğini görüyoruz. Eğer alımlar, ödemeler gecikirse üretici mağdur olur. Bunun yanı sıra fındıkta tekelleşme söz konusu. Yurt dışı kaynaklı tekelleşen belli firmalar spekülasyonlarla üreticiyi zor durumda bırakıyor ve ürününün değeri gelmeden alıyor. Ürün fiyatına baktığımız zaman sene sonuna doğru özellikle Eylül ayından sonra fındık fiyatı rakamlarının üçlü rakamlara çıkabileceğini üreticinin her şeyden önce ürününü emanete vermemesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesinde 1978 yılında çıkan kanun var. Eğim arazileri dışında fındık dikimi yasak dolayısıyla fındıklıkların yenilenmesi süreci başlatılması ve buna bağlı olarak ta eğim arazilerinin dışındaki taban arazi diğer tarım ürünlerinin dikilmesi gerekmektedir. Çünkü Doğu Karadeniz Bölgesi dağlık olduğundan dolayı alternatif ürün olmamakta dolayısıyla buralarda ürün toplayanlar dağcılar gibi beline ip bağlayarak eğilimli yerlerde fındık toplamaktadır” diye konuştu.

"DÜNYADA ŞU AN İÇİN FINDIKTA LİDERİZ AMA BU LİDERLİĞİMİZ TEHLİKEYE GİRMİŞ DURUMDA"

Dünyada fındık üretimi bakımından Türkiye'nin lider durumda olduğunu ancak bu liderliğin tehlikeye girdiğini ifade eden Gürdoğan, “Doğu Karadeniz Bölgesinde dönüm başına 50-75 kilogram arasında ürün söz konusu. Deneme ürünü yaptığımız Trabzon’da Şana mevkiinde dönüm başına 300 kilogram fındık alındığını görebiliyoruz. Ürün başına 450 milyon dolarlık bir rakam söz konusu. Her şeyden önce bahçelerimizi yenilenerek bakımını yaparak ürünü çok değerli bir hale getirebiliriz. Dünyada şu an için fındıkta lideriz ama bu liderliğimiz tehlikeye girmiş durumda. Ortalamamız yüzde 85’lerden yüzde 60’a düştü. Eğer bu böyle giderse 10 sene içerisinde yüzde 50’lerin altına düşeceğimizi ve liderliğimizi diğer ülkelere kaptırabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • 606060 8 ay önce Şikayet Et
    baki diğer ürünlere zam geldimmiydi pahalı deme
    Cevapla
  • tepki 8 ay önce Şikayet Et
    kim kaca ister ise satar devlet niye garanti veriyor dunya fiat belli fiat var yoksa kim alir
    Cevapla
  • hıdır diker 8 ay önce Şikayet Et
    yav bu fındığı yiyenlerin tüm dertleri devamı bulacak hiç hasta olmayacakmı hiç kimseye muhtaç olmayacakmı çokmu zengin olacak yada ölünce sorgusuz sualsiz cennetemi gidecek? eğer bu yazıklarım olacaksa değil 3 haneli ben 3 000 000 tl vereceğim. kilosuna.
    Cevapla
  • CCC 8 ay önce Şikayet Et
    Herkes istiyor malımı yüksek fiyattan satayım ama kendi mal alırken alış veriş yaparken pahalı diyor nankörlük hangisi.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    devlet bizden ucuza alıp kar mı edecek yani :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle