Tarımsal girdi fiyatları haziranda yükselişe geçti!

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,46, yıllık bazda yüzde 27,7 artış gösterdi.

GİRİŞ 22.08.2023 11:36 GÜNCELLEME 22.08.2023 11:45
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 3,46, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 13,82, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27,7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 77,36 yükseldi.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 3,24, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,85 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 23,06, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 67,65 artış gerçekleşti.

YILLIK TARIM-GFE'YE GÖRE 2 ALT GRUP DAHA DÜŞÜK, 9 ALT GRUP DAHA YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 78,75 ile malzemeler, yüzde 74 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Geçen yılın aynı ayına göre göre azalış gösteren tek alt grup yüzde 12,85 ile enerji ve yağlar olarak öne çıktı.

Aylık Tarım-GFE'ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Geçen aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla yüzde 0,78 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 1,5 ile tohum ve dikim materyali olarak kayıtlara geçti.

Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 9,41 ile veteriner harcamaları, yüzde 8,9 ile enerji ve yağlar olarak sıralandı.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 5
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bankalar kar amaclı değil esnafa destek amaçlı sistem kursun çok kar açıklayan banka lar bu fazlalığı esnaf sanayici değil kendi menfaatine kazandığı için farkı devlet desteklerine tahsis etmeleri mecbur olsun kısaca kar ortaklı bankacılık sistemine geçilsin denetimi devlet yapsın
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarım kıredi kooparatifleri devlet üretme çifliklerini bir holdinğ bünyesinde toplansa bir zıraat bankası zihniyetiyle yönetim atansa üretimden son tüketiciye ulaşacak şekilde bir üretim ve satış pazarlama zinciri kurulursa fiyasa fiat ayarlamasına müdahale edilebilir yada denetimli piyasa sistemine dönülsün esnafın her adımından haberdar olunsun
    Cevapla
  • cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet tarım yapan çifcilere gıda taşıyan nakliyecilere ötv siz yakıt sağlasın %1 % 8 lere düşürülen vatandaşın hiç bir işine yaramayan bazı gıdalarda tekrar %18 çıkartılsın vergi kaybını %650 kar açıklayan bankalara yüklesin
    Cevapla
  • II.MEHMET 1 yıl önce Şikayet Et
    Mazot mayısta 18₺ şimdi 40₺'ye dayandı.Nasıl olacak bu iş girdi maliyetlerimiz % üç beş değil. ÜÇ BEŞ KAT ARTTI DESEK DAHA DOĞRU OLUR (son iki yıl için söylüyorum)
    Cevapla
  • Ekmezde 1 yıl önce Şikayet Et
    Arpayı buğdayı çifçiye öldü fiyatına sattırdılar bunu unutmaz çifçi
    Cevapla