Erdoğan: Macaristan ile ticaret hacmi hedefimiz 6 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan dönüşü yaptığı açıklamada "İlişkilerimiz gayet iyi, ticaret hacmimizi 3,4 milyar dolardan 6'ya çıkarma gibi hedefimiz var." dedi.

GİRİŞ 21.08.2023 13:59 GÜNCELLEME 21.08.2023 16:02
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'ın yüzüncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle gittiği Budapeşte'de Türkiye'nin AB üyelik sürecinden, Ukrayna-Rusya savaşı, AB'nin enerji krizi ve tahıl koridoru krizine kadar kritik konularda peş peş kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan ziyareti dönüşü aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve Ülke TV spikeri Sevgi Deniz'in de olduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Erdoğan 2024'ün ikinci yarısında Avrupa Birliğinde dönem başkanlığını devralacak Macaristan'la ilgili de olumlu mesajlar verdi.

Erdoğan "Macaristan yeni çağda Türkiye'nin rolünü en iyi bilen, farkında olan ülkelerden bir tanesi ve bunu ciddi anlamda hissettiriyor. Dünya barışına katkısı, bölgesel meseleler ve enerji güvenliği meselesinde Türkiye'nin varlığının farkında oldukları görünüyor. Özellikle Ukrayna-Rusya krizinde de zat-ı alinizin arabulucu olması yönünde ciddi talepleri var, onlardan da bu şekilde talepler geliyor. Size bu yönde bir beklentilerini iletiyorlar mı?" sorusuna şu cevabı verdi:

Macaristan Başbakanı Viktor Orban bu konularda çok çok hassas ve Avrupa Birliği üyesi bir ülke olarak da Türkiye'yi iyi tanıyor, bizleri iyi tanıyor. Bir de Türk cumhuriyetleriyle ilgili orada bir gözlemci üye sıfatıyla da bizim ne pozisyonda olduğumuzu gayet iyi biliyor. Şu anda Viktor Orban, önümüzdeki yılın ikinci yarısında Avrupa Birliğinde dönem başkanlığını alacak ve temenni ederiz ki o süreçte çok daha farklı adımları atabiliriz. Macaristan, Türkiye'ye tarihi itibarıyla farklı bakışlarla yakın bir ülke ve bu yakınlığını da ortaya koyduğu tavırlarla ispat ediyor. İlişkilerimiz gayet iyi, ticaret hacmimizi 3,4 milyar dolardan 6'ya çıkarma gibi hedefimiz var. Bu olur mu? Olur. Bizim şu anda inşaat firmalarımızın Macaristan'da ciddi yatırımları var. Sürekli de bu gelişiyor. İnşallah bu gelişme daha da güzel günlere vesile olacaktır, ben buna inanıyorum.

"BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK"

Mülakatın soru cevap bölümüne geçmeden önce Macaristan ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Erdoğan, ziyaret kapsamında gerçekleştirdiği ikili görüşmelere de dikkat çekti. Erdoğan, Macaristan'la yeni döneme ilişkin hedeflere de vurgu yaptı:

Şahsıma ve heyetime gösterdikleri samimi misafirperverlik için Macaristan Başbakanı Orban ve Cumhurbaşkanı Sayın Novak başta olmak üzere tüm Macar dostlarımıza teşekkür ediyorum. Ziyaretimizle dost Macar halkının milli gün kutlamalarında sevinçlerine biz de ortak olduk. Budapeşte malumunuz 19. Dünya Atletizm Şampiyonasına da şu anda ev sahipliği yapıyor. Macaristan’ı üstlendiği organizasyon dolayısıyla tekrar kutluyor, şampiyonanın sağlıklı şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum. Dün başlayan şampiyonada Türkiye, 13 branşta 17 sporcumuz tarafından temsil ediliyor. Son yıllarda sporcularımız atletizm dahil hemen her branşta milletimizi gururlandıran başarılara imza attı. Sporcularımızın bu şampiyonada da ülkemizi en güzel şekilde temsil edeceklerine yürekten inanıyorum. 

"MACARİSTAN'IN KARA GÜN DOSTLUĞUNU HİÇ BİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ"

Stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz Macaristan’la köklü ve sağlam dostluk bağlarına dayanan kapsamlı ilişkilere sahibiz. Macaristan deprem felaketi sonrasında her alanda ülkemize destek ve dayanışmasını gösterdi. Cumhurbaşkanı Sayın Novak, mart ayındaki ziyareti sırasında deprem bölgelerinde incelemelerde bulundu, vatandaşlarımızla bir araya geldi. Macaristan’ın bu kara gün dostluğunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bu sene Türkiye-Macaristan ilişkilerinde tarihi bir dönüm noktası olacak. 18 Aralık 2023 tarihinde Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşmasının 100’üncü yıl dönümünü idrak edeceğiz. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 6’ncı toplantımızı bu tarihe denk düşecek şekilde Budapeşte’de düzenleyeceğiz. Bu sayede ayrıca 2024 Yılı Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Etkinliklerinin açılışını yapacağız.

"İKİLİ TİCARET HACMİNDE 3,5 MİLYAR DOLAR İLE TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI. YENİ HEDEF 6 MİLYAR DOLAR"

İlişkilerimizin her alanında önemli gelişmeler kaydediyoruz. İkili ticaret hacmimiz 2022 yılında 3,5 milyar dolar düzeyini yakalayarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Macaristan’la geçtiğimiz sene Karma Ekonomik Komisyon Mekanizmasına ilaveten ekonomi ve ticaret ortaklığı noktasında da bir hedef belirledik. O da 6 milyar dolar. Şimdi Ekonomi ve Ticaret Ortaklık Komitesini de tesis ettiğimiz için bu rakam daha da büyüyecek. Tabii Başbakan Orban ve Cumhurbaşkanı Novak’la olan görüşmelerimizde bu konudaki kararlılığımızı teyit ettik. Temaslarımızda ayrıca stratejik ortaklık ve iş birliğimizin gerek ikili gerek bölgesel alanda hayırlı sonuçlara vesile olduğunu gördük. İş birliğimizi geliştirilmiş stratejik ortaklığımız çerçevesinde daha da güçlendirmek amacıyla ortak adımlar atma konusunda mutabık kaldık. Macaristan’ın, Avrupa Birliği üyeliğimize desteğini bir kez daha güçlü bir şekilde vurgulaması bizleri ayrıca memnun etti. 

Ziyaretim vesilesiyle etkinliklere iştirak eden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Zeljka Cvijanovic ve Bosna Hersek Sırp Kesimi Başkanı Milorad Dodik ile de görüşmeler yaptım. Sayın Cvijanovic ve Dodik’i kabulümde Türkiye’nin Bosna Hersek’in istikrarına verdiği önemi özellikle dile getirdim. Etkinliklere Azerbaycan, Katar, Kırgızistan ve Türkmenistan liderleri, Çekya ve Slovenya eski başbakanları ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti reisi de katıldı. Davetli devlet ve hükümet başkanlarıyla da ayak üstü de olsa sohbetlerimiz oldu. Günü birlik gerçekleştirdiğimiz Macaristan ziyaretimizin her açıdan verimli geçtiğini memnuniyetle ifade etmek isterim. Macar makamlarına hüsnükabulleri için tekrar teşekkür ediyorum. Verimli temaslarımızın devamını da özellikle aşkla, heyecanla inşallah Aralık’ta bir araya gelmek suretiyle devam ettireceğiz.

- "İSTANBUL İÇİN 1,5 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ ŞU ANDA ÖNGÖRÜYORUZ"

Değerlendirmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "AK Parti'nin seçim beyannamesinde Afetle Mücadele Acil Eylem Planı vardı. Bu aslında çok fazla ve çok detaylı bir çalışmanın bir parçasıydı. Bugün itibarıyla başta beklenen İstanbul depremi olmak üzere olası afetlere karşı ne derece hazırlıklıyız, durumumuz nedir?" sorusu üzerine, asrın felaketinin yaralarını sarmak, 11 ilde hayatı normale dönüştürmek için başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olmak üzere AFAD, İçişleri Bakanı, hepsinin yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

6 Şubat depremlerinin hemen ardından 680 bin yeni konut için çalışmaları başlattıklarına dikkati çeken Erdoğan, 11 ile koordinatör valiler atadıklarını, onlarla birlikte bu süreci devam ettirdiklerini aktardı.

Türkiye'yi depreme dayanaklı hale getirmek için yürüttükleri çalışmalarda İstanbul'u ve Marmara'yı ayrı bir başlık altında değerlendirdiklerini vurgulayan Erdoğan, "İstanbul için 1,5 milyon konutun dönüşümünü şu anda öngörüyoruz ve bunun için boşa harcanacak bir vakit yok. Gerek deprem bölgesi gerekse diğer illerimizde olsun hiçbir çalışmayı ağırdan alacak durumumuz yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'dan öte Marmara ile ilgili hazırlıklarımız, başta ilgili bakanlar olmak üzere devam ediyor. Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce, Bolu depremlerini yaşadık. Her an, her yerde, her zaman bu tür depremlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Orta Anadolu havzası sürekli beşik gibi sallanıyor. Daha yeni Adana'da yine 5,5 şiddetinde depremler yaşadık. Kahramanmaraş'ta yine aynen devam ediyor. Bunlara karşı hazırlıklı olmak durumundayız." değerlendirmesinde bulundu.

Asrın felaketinden etkilenen illerde konutları, zemin artı 3, zemin artı 4 şeklinde inşa ettiklerini, bunun yanında köy evlerini inşa ettiklerini aktaran Erdoğan, "Vatandaşlarımıza evler konusunda daha ne gibi destekler verebiliriz bunu çalışıyoruz. Buralarda çelik konstrüksiyon ile bu binalarımızı yapıyoruz, hafif yapı elemanları kullanarak bunları devam ettiriyoruz ve inşallah 1 ile 1,5 yıl içinde konutları da sahiplerine teslim edeceğiz." bilgisini verdi.

- "YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJEMİZE 200 BINE YAKIN BAŞVURU VAR"

Erdoğan, vatandaşların da yerinde dönüşüm projelerine ilgisinin kendilerini memnun ettiğini söyleyerek, "Yerinde dönüşüm projemize 200 bine yakın başvuru var. İnanıyorum ki bu sayı artacaktır. Hazırladığımız plana göre yapılanma, bunlar devam ediyor. Yoğun bir şekilde de bu inşaatlarımızı devam ettiriyoruz." ifadesini kullandı.

İstanbul'un tüm ilçelerine de koordinatör vali atamalarını yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, işlemlerin hızlı ve etkili olması bakımından koordinatör valilerin faydasını gördüklerini vurguladı.

İstanbul'un ilçelerinde, olası bir deprem sonrası iletişimin sağlanması için yeni telsiz sistemi kurduklarını ve çalışır hale getirdiklerini bildiren Erdoğan, "Toplanma alanlarını, rezerv alanları yeniliyor ve aktif kullanıma hazır olmaları için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunun yanı sıra Kanal İstanbul'un iki yakasına 500'er bin nüfusu barındıracak projemiz de olası İstanbul depremine yönelik tedbirlerimiz kapsamındadır." dedi.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 15
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    tamam da reis hayat pahalılığı bezdirdi bu dış anlaşmalar pek fazla vatandaşı rahatlatmiyor vatandaş ne zaman rahat edecek
    Cevapla
  • Apocan45 8 ay önce Şikayet Et
    Taraf olunca görmez olursun duymaz olursun seni eleştirende böyle işte. Az bilgisi olsa etrafına baksa çözer belki ama akıl abi akıl
    Cevapla
  • doğa 8 ay önce Şikayet Et
    7200 pirim günü eşitlenmesini bekliyo küçük esnaf
    Cevapla
  • Dede 8 ay önce Şikayet Et
    Petrol kuyusu açalım açiil gelen paralarla 5 ilde devam
    Cevapla
  • Keloğlan 8 ay önce Şikayet Et
    6 milyarım devenin tırnağı talimat Verde 60 milyar dolar olsun garadelik büyük Macar ayısı doymaz 6 milyar ile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle